Testenina sa belim mesom i spanaćem

Testenina sa belim mesom i spanaćem

Kao što i sam naslov kaže testenina sa belim mesom i spanaćem, samo što bih ja dodala i mirisom belog luka. U sam sos se dodaje beli luk u granulama, u ne nekoj preteranoj količini, samo da zaokruži kombinaciju ukusa. Jelo je veoma sočno i što bi moja deca rekla ćoćavo. Oni uvek sipaju sebi u činijice i “motaju” kašikom. Meni je ovo jelo super jer stavim belo meso, čak i kad zaboravim uveče da izvadim iz friza tako zaledjeno i na miru pijem kafu. Kuvaj se ti. Skuva se ono nekad i dosta ranije, al baš me briga, posle sve natenane.

Sastojci:

1 pileće belo meso
1 kašika suvog začina
100 ml ulja
2 pune kašike brašna
400 gr testenine po izboru
100-200 gr svežeg spanaća
1/2 kašičice belog luka u prahu ( može i više, poželji, a može i da se izuzme )
malo soli i bibera ( po ukusu, probate, mada ja nekad dodam i slatki kari, kurkumu, malo djumbira u prahu, peršuna…)


Priprema:

Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa, dodati suvi začin i ostaviti da se kuva sve dok kada ubodete nožem kroz najdeblji deo on lako prolazi kroz meso. Izmedju 40 i 60 minuta.

Za to vreme pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos, lonac za testeninu, oprati spanać i naseckati na rezance.

Kada je belo meso gotovo na dve ringle staviti obe šerpe, tj šerpu i lonac.

U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje.

Kada se ulje zagrejalo, pazite da ne počne da gori, nemojte na najjačoj vatri raditi, dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće.

Nakon tog vremena naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati.

Dodati beli luk, so i biber i mešati. Sos treba da je redak. Redji od jogurta. Ukoliko nemate dovoljno supe dodajte vode.

Sada dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na laganu, od 0 do 3, na 1.

Kada u loncu voda provri dodati testeninu i kuvati 10 minuta.

Za to vreme odkostiti belo meso i iseckati na kockice.

Posle 10 minuta testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom.

Odmah zatim dodati i belo meso i sve opet promešati.

Probati, pa ako je potrebno dodati soli ili bibera, začina po ukusu.

Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša. Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine.

Ukoliko dugo odstoji doliti malo vode ili supe i promešati lagano. Ovakva jela se stežu kako stoji.

Prijatno!

 izvor: domacirecepti.net

Možda će vas interesovati i ovo: