FAŠIRANE ŠNICLE
Juče sam pitala mamu da li je nekada pravila faširane šnicle jer se stvarno ne sećam tog jela iz njene kuhinje. Rekla mi je da je nemoguće da sam zaboravila koliko ih je puta pravila. Na kraju se ispostavilo da su u našem okruženju faširane šnicle značile otprilike isto ovo što je na slici samo što nije bilo pohovano. A toga se sećam, naravno ☺ Slaba sam na sve što je panirano, prženo i pohovano, pa sam juče baš uživala u ovom ručku. Retko spremam takva jela a kada imam priliku onda je do kraja, ljudski iskoristim. Vegeta i slični bio začini se u mojoj kući kupuju eventualno jednom godišnje u nekom minijaturnom pakovanju i koriste se za ona jela koja su mi nezamisliva bez tog ukusa. Baš kao što su ove faširane šnicle ili krompir na ulju iz rerne… To jednostavno paše jedno sa drugim!
Crni luk možete da isečete sitno ili da ga iseckate u super secku da bude skroz sitan, to je možda bolja varijanta. Ja sam ga samo naseckala nožem i nije mi se dopalo što sam ga osećala u naletima kako gde zagrizem. Pržite na umerenoj temperaturi po 4-5 minuta sa svake strane i to je to! Javite mi utiske ☺
Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
1 manji crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica vegete
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 kašičica suvog peršuna
3 jaja
200 g prezli
200 g brašna
600 ml ili više ulja za prženje
Priprema:
Meso pomešajte sa crnim i belim lukom, začinima, jednim jajetom i jednom kašikom prezli. Sve dobro sjedinite da napravite ujednačenu smesu. Ostavite sa strane. Sada u tri tanjira rasporedite jaja, brašno i prezle. Jaja razmutite viljuškom. Uzimajte smesu od mesa kašikom i nauljenim dlanovima formirajte prvo lopticu a zatim prstima rastanjite na pljeskavicu. Uvaljajte u brašno, zatim u jaja a na kraju u prezle i odložite na čist poslužavnik ili tanjir. Tako ponovite sa preostalim sastojcima. Ulje zagrejte na srednjoj jačini, nemojte ga grejati na najjače jer će prezle brzo izgoreti i šnicle neće izgledati lepo. Ubacite šnicle i pržite 4-5 minuta pa okrenite i pecite još toliko. Služite uz limun i salatu.
izvor: milinkuvar.com