DOMAĆA PASTA OD BUNDEVE SA PESTO SOSOM

DOMAĆA PASTA OD BUNDEVE SA PESTO SOSOM

Mnogo puta sam spremala domaću pastu. To je nešto čemu uvek dajem poseban značaj tokom pripreme a i tokom samog jela. Neopisivo me obraduje kada skuvanu pastu izvadim iz kipuće vode, kad je serviram na tanjir i kada je dobro pospem parmezanom. Na blogu je 30 recepata za razna jela sa testeninom. To bi trebalo da vam kaže koliko je često na meniju. Godinama unazad kada me za neki intervju pitaju šta je ono što pripremam kao svoju hranu utehe, uvek bi dala isti odgovor – pasta sa paradajzom. A posle toliko godina i dalje sam je željna, i to nekoliko puta mesečno.

Danas sam svoje vreme posvetila nečemu potpuno novom. Nisam do sada pripremala domaću testeninu sa bilo kakvim dodacima. Uvek su to bili samo brašno i domaća jaja. I to jeste dobitna kombinacija. Ali! Ali, danas mi se to uverenje malo poljuljalo jer sam umesto jaja koristila pasiranu bundevu. Dobila sam neopisivu ukusnu i baršunastu testeninu kakvu do sada nisam uspela da pripremim po standardnom receptu za domaću testeninu.

Moram da priznam da se ukus bundeve ne oseća preterano jako, iako mi to uopšte ne smeta. Kuvanje traje kratko kao i kod svake sveže testenine. Testo je glatko, ne lepi se i savršeno upija sos. Dole ću vam napisati i kakav sam sos napravila a on vam može biti rešenje za one dane kada u frižideru nemate ništa a jede vam se nešto strava.

sastojci:
250 g sveže bundeve (gramaža nakon čišćenja)

280 g brašna + za dodavanje po potrebi

1 kašičica soli + 2 kašičice za kuvanje testenine

Sos ↓

50 g putera ili 50 ml maslinovog ulja za posno jelo

2 kašike pesto sosa

2 čena belog luka

so po ukusu

parmezan po ukusu (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Bundevu očistite i isecite na kocke pa odmerite 250 g i stavite u vodu da se kuva. Kada omekša dobro procedite i ostavite da se prohladi a zatim viljuškom izgnječite da dobijete pire. Tomožete raditi i u blendeu ili štapnim mikserom, ali dovoljno je meko da viljuška može da završi posao. Na radnu površinu stavite brašno. Napravite rupu u sredini i dodajte so. Zatim, dodajte pire od bundeve.

Mešajte kašikom da se pire i brašno sjedine a zatim počnite da mesite rukama da dobijete čvrsto glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Ovo možete raditi i u multipraktiku ukoliko imate neki kvalitetniji. Smanjićete sebi krš u kuhinji i mnogo brže završiti. Ali, važno je da testo ipak prože kroz ruke kako bi osetili da li je tekstira dobra. Obavezno ga premesite nakon multipraktika.

 

Isecite testo na manje komade a zatim naa mašini za pastu počnite da tanjite testo. Moja mašina ima 9 stupnjeva debljine, počnite od najvećeg stupnja pa polako smanjujte debljinu dok ne rastanjite testo na željenu debljinu. Obavezno dobro pobrašnite testo s vremena na vreme.

Rastanjeno testo sada provucite kroz mašinu za taljatele. Ovo možete raditi i ručno tako što ćete rastanjeno testo dobro pobrašniti, blago urolati i seči na debljinu koja vam odgovara. Rastanjivanje, takođe – oklagija će draditi posao kako treba, bez brige. Na ovom linku možete da pogledate kako pripremam domaću testeninu od jaja, postupak je isti.

Dobro pobrašnite taljatele i rastresite ih po pobrašnjenom stolnjaku. Zagrejte šerpu sa dosta kipuće vode, dodajte 2 kašike soli i sačekajte da ponovo provri. Ubacite testeninu i kuvajte nekoliko minuta, proverite kroz 3 minuta da li je testo skuvano tako što ćete ga probati. U međuvremenu na tiganj stavite puter, beli luk i pesto sos pa sačekajte da počne da se prži. Kada je počelo da se prži mešajte i dodajte nekoliko kutlača vode iz šepre u kojoj se kuva testenina. Važno je da sos i kuvanje testenine radite istovremeno kako skuvana testenina ne bi bezveze čučala čekajući sos.

Dodajte skuvanu testeninu u tiganj sa sosom koji u tom trenutku treba da je voden. Mešajte sve vreme i po potrebi dodajte još vode u kojoj se kuvala testenina, dok ne dobijete savršeno kremaste taljatele. Posolite po potrebi. Servirajte i pospite sveže rendanim parmezanom. Poješće te najbolji tanjir paste ikada!

izvor: milinkuvar.com

 

Možda će vas interesovati i ovo: