HRSKAVA PILETINA SA MEDOM

HRSKAVA PILETINA SA MEDOM

Imam jednu tajnu da vam odam. Šta ću, moram. Food bloggeri vole i jedu sva ona najjednostavnija jela koja su sve naše mame spremale tokom odrastanja. Punjene paprike, pohovano meso, lovačke šnicle, musake, sarme, pileće čorbe, pasulje i pržene krompiriće. Ali, zamislite da objavljujemo samo te recepte. Završili bismo sa blogerskom karijerom u roku od nekoliko meseci.

Niko od nas ne beži od domaće kuhinje, svi to spremamo i volimo ali naš zadatak je da vam pokažemo i recepte na koje nismo navikli i na kojima nismo svi zajedno odrasli. Zato su nam feed-ovi krcati receptima koji treba da vam daju inspiraciju i volju da kuvate i uživate u spremanju.

Kada su mi stigli Grandpa’s honey proizvodi, bila sam presrećna! Toliko sam ponosna na te ljude iako ih ne poznajem! Imam osećaj da su mi bliski. Ne znam, možda je do toga što svoj med prave na Vlasini za koju sam emotivno vezana na mnogo nivoa.

 
Imam jednu prijateljicu. Nismo se videle godinama a provele smo dug period našeg odrastanja zajedno, verovatno i najznačajniji. Jedne godine me je povela tamo sa svojima, kao najbližeg člana porodice. Te njihove kuće, taj mir koji su njeni imali sve vreme boravka tamo, ta priroda, taj vazduh, mali porodični rituali, suvo meso, vrganji koji se suše na prozorima… Uvek ću osećati da sam deo te porodice iako više nismo bliski. Vlasina mi je u srcu, šta da vam kažem.

Zato su mi ovo dvoje careva nekako posebni. Videćete, kada uzmete prvu teglicu meda u ruke, pa shvatite koliko su truda uložili u dedin med. Taj deda je jedan veliki deda. Gotovo da sam sigurna sam u to!

 
Da se vratim na ono što sam želela da kažem. Kada mi je stigao med, mnogo sam razmišljala o tome kakav recept da napravim. Šta je to što želim da vam kažem tim receptom – da li da navučete najlepšu haljinu i pripremite neki fensi desert ili da ostanete u pidžami celog dana i pripremite jedno potpuno comfort jelo koje je sve ono čemu nas domaća kuhinja uči. Porodica za stolom oko jednog, najjednostavnijeg mogućeg jela.

Da, odlučila sam se za ovo drugo jer je za mene to suština trpezarijskog stola. Zajedno smo, imali na stolu kavijar ili samo pohovano meso. Tu smo porodica, tu čuvamo našu vrednost i svakim minutom je nadograđujemo. Da, baš sam to htela. Zato vam dajem recept za najhrskavije pohovano meso sa najmedenijim sosom koji možete poželeti.

Kada odete na Grandpa’s honey profil na Instagramu, osetićete baš tu toplinu. To ne može da se fejkuje. To je ono što su ovi ljudi stavili u teglicu.

 
Meso:
400 g belog mesa isečenog na šnicle
so i biber

2 jajeta
4 kašike mleka

150 g brašna
60 g prezli
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1/2 kašičice tucane paprike
1/2 kašičice suvog peršuna
1/2 kašičice suvog vlašca
1/2 kašičice slatke (dimljene ako je imate) paprike

100 ml ulja, za prženje

Medeni sos:

100 g meda
2 kašike dižon senfa
1 kašika majoneza
sok od polovine limuna
so i biber, po ukusu

Priprema:

Meso isecite na šnicle pa izlupajte čekićem i posolite. U jednoj posudi pomešajte jaja i mleko. Dobro razmutite da se jaje u potpunosti razbije. U drugoj posudi pomešajte brašno, prezle i začine. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj jačini. Ulja stavite da pokrije dno, nije potrebno više.

Ovo je jako važno – dobro zagrejte ali na srednjoj jačini. Meso će biti ovako lepe boje samo ako vatra nije prejaka. Pa budite strpljivi i ne pojačavajte temperaturu jer zaista nema potrebe. Završićete sa tvrdim i pregorelim mesom a to baš nije fer prema ovom receptu ?

Meso uvaljajte u brašno. Zatim uvaljajte u jaja pa ponovo u brašno. Ovo drugo valjanje u brašno vam daje hrskavost. Ako želite klasično pohovano meso, preskočite ovaj korak. Spustite meso pažljivo u vruće ulje i pržite 4-5 minuta, dok ne dobije lepu boju sa donje strane i kada promeni boju na površini.

Okrenite ga i pržite još 4-5 minuta da dobije hrskavost i sa druge strane. Izvadite meso na papirni ubrus i ostavite da se ocedi višak masnoće. Za to vreme pripremite sos tako što ćete u činiji pomešati sve sastojke i žicom mešati do kremaste teksture.

 

Gotovo meso obilno prelijte sosom i poslužite! Tu će da legne i jedna hladna šopska salata. Znate to već, šopska legne uz sva jela ovog tipa ?

izvor: milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: