Paprika punjena krompirom i pirinčem, zalivena pavlakom
Odlično letnje jelo, ili prilog mesu, sami izaberite. Imala sam 6 velikih paprika i to je bilo sasvim dovoljno za nas 5 uz parče mesa, još nam je i preostalo. Za pripremu obavezno koristite manji pleh ili keramičku posudu jer paprika treba da je jedna do druge, može malo okolo da ostane prostora. Nadeva ima baš dosta, papriku nemojte puniti do kraja, jer će pirinač nabubriti. Ostatak nadeva stavite na dno i pecite sve zajedno. meni se ovako sve baš lepo pogodilo jer jedno moje dete ne jede papriku nikako, tako da je za nju bilo baš fino sve to dole sa dna, ispod paprike. Sočanno jelo ili prilog jelu, kako god da izaberete.
Sastojci:
6 velikih babura paprika ili više komada manjih, kako god da volite
1 glavica crnog luka
100 ml ulja
600 – 700 gr krompira
1 šolja za mleko pirinča / riže
1 kašičica suvog začina
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
peršunov list
200 gr kisele pavlake ( može i više )
voda za nalivanje
Priprema:
Iseckati luk sitno, dodati suvi začin, ulje i čašu vode i staviti na vatru.
Dok se luk kuva očistiti krompir i izrendati.
Kada je sva voda isparila još malo promešati luk, dodati pirinač i krompir, smanjiti vatru i malo sve prodinstati uz stalno mešanje.
Skloniti sa vatre, izdubiti papriku, pa puniti ovim nadevom, ne do vrha.
Pouljiti posudu za pečenje, na dno staviti ostatak nadeva, preko poslagati papriku i sve preliti čašom vode.
Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče 45 minuta.
Zatim okrenuti papriku i naliti još pola čaše vode.
Ostaviti da se peče još 30 minuta.
Umutiti pavlaku sa malo soli i malo vode, pa preliti preko paprike i isključiti rernu.
Ostaviti tako desetak minuta.
Pavlaku možete dodati i kada izvadite iz rerne, svejedno će se rastopiti po paprici.
Jelo nije mnogo slano, mi smo dosoljavali, al opet, nekome je ova količina soli sasvim dovoljna.
Prijatno
izvor: domacirecepti.net