Piletina sa kikirikijem u sosu od pečuraka
Piletina u fantastičnom sosu od pečuraka.
Sastojci:
– 1 celo pile,isečeno na komade
– 4 kašika maslinovog ulja
– 1 glavica luka
– 50 slanine
– 3 čena belog luka
– 2 kašike seckanog svežeg peršuna
– 2 kašike seckanog svežeg bosiljka ili 1 kašika suvog
– 2 lista lovora
– 125 ml belog vina
– 150 ml pileće supe
– 50 g neslanog kikirikija
– so, biber
– malo crvene mlevene paprike
– 4 kašike brašna
– 8 šampinjona
Priprema:
Pile iseći na komade, oprati i osušiti.
Pobiberiti, posoliti, dodati mlevenu papriku i ostaviti da malo odstoji,po želji možete preliti sa kašikom limunovog soka.
Dok piletina stoji,iseckati crni luk,beli luk, peršun i bosuiljak i ostaviti na stranu.
Sitno iseckati slaninu, šampinjone iseći na manje komade.
U veći tiganj ili širu šerpu zagrejati ulje.
U plitak tanjir sipati brašno i svaki komad mesa uvaljati u njega, malo istresti i pržiti na vrelom ulju dok meso ne porumeni,sa obe strane.
Meso izvaditi na tanjir,u isto ulje staviti sitno seckan crni luk i slaninu i ispržiti, dodati beli luk, peršun, šampinjone, bosiljak, lovorov list i vino, vratiti piletinu u sos, dodati pileću supu i sitno seckani kikiriki.
Meso krčkati naumerenoj temperaturi,oko 30 do 40 minuta.
Poslužiti uz pire krompir ili kuvani pirinač.
Ako vam je kikiriki slan, budite obazrivi sa začinima.
Izvor: nova.rs