Musaka na kockice
Klasična musaka od krompira i mesa, ali ovaj put seckano sve na kockice, kako krompir, tako i meso. Još jedna mala promena, kockice krompira sam prvo skuvala i pošto je on ume da bude dosta suv, dodala sam i malo maslaca. Fini recept za ručak uz neku kupus salaticu.
Sastojci:
1 kg krompira
1 veća glavica crnog luka
500 gr mesa sečenog u sitnije kockice
1 kašičica suvog začina
pola kašičice soli i pola kašičice bibera
2 cela jaja
200 ml jogurta
100 gr maslaca
Priprema:
Iseckati crni luk na sitne kockice, sipati čašu vode i staviti da se kuva. Odlučila sam se da ništ ane pržim nego više da kuvam, bez masnoće, pa sam zato pred kraj dodala maslac.
musaka od krompira i mesa
Kada je luk dosta omekšao dodati meso i opet čašu vode i nastaviti dinstati.
Dok se meso dinsta očistiti krompir i iseckati ga na sitne kockice.
Staviti u šerpu, naliti vode i staviti na vatru.
Kad voda provri kuvati 10 minuta, ugasiti vatru.
Meso povremeno promešati i dodati vode ako je potrebno. Meso dinstamo nekih 30 – 45 minuta.
Dodati suvi začin i biber u meso. So ostaviti za krompir.
Otopiti maslac. Uključiti rernu na 200 stepeni.
Procediti krompir, pa pola krompira staviti u sud u kojem će se sve peći.
Ocediti zatim malo tečnosti od mesa, nagnuti onako šerpu pa malo, oko 100 ml ocediti u posebnu činiju.
Staviti meso preko krompira, pa preko mesa staviti ostali krompir.
U onu vodu od mesa dodati 2 jaja pa dobro umutiti.
Naliti jogurt, maslac, dodati so i sve dobro umutiti.
Preliti preko krompira. Staviti da se peče.
Peći izmedju 30 i 60 minuta, zavisno od rerne i kako vi volite.
Najbolje je izvaditi kad malo vrhovi krompira porumene.
Prijatno.