Bečke šnicle
foto: Shutterstock

Kako da pripremite bečke šnicle

Ručak kom će se svi obradovati.

Sastojci:

4 velike teleće šnicle
6 kašike ulja
2 jajeta
so, biber
2 kašike brašna
100 g prezli
4 kriške limuna
1/2 veze peršuna

Priprema:

1. Šnicle blago izlupati tučkom za meso. Razmutiti jaja, posoliti i pobiberiti. Šnicle uvaljati u brašno, umočiti u jaje i zatim uvaljati u prezle. Pažljivo otresti višak prezli.

2. Pržiti šnicle u vrelom ulju sa obe strane, dok ne porumene.

3. Izvaditi šnicle na salvetu, da bi se ocedile od viška ulja. Servirati ukrašene limunom. Uz bečke šnicle, koje se jedu dok su vruće, idu prženi krompiri ili krompir salata, po želji.

Da bi bečka šnicla dobilo karakterističan talasasti oblik, valja je povremeno prelivati uljem u kom se prži.

Izvor: stvarukusa.rs

 

 

 

 

 

 

Palenta sa sosom od šampinjona
Foto: Shutterstock

Palenta sa sosom od šampinjona: Posno pikantno jelo za ručak ili večeru

Sastojci:

160 g praziluka ili crnog luka
650 g paradajza
400 g svežih šampinjona
200 g kuvanog paradajza
200 g palente
3-4 čena belog luka
0,5 dl belog vina
120 g sočiva
so, bosiljak, začini po ukusu
peršun i celer u listu

Priprema:

Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.

Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.

Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.

Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.

Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.

Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.

Izvor: Tajni kuvar

Grčka musaka sa patlidžanom i mesom
Foto: Shutterstock

Najbolja grčka musaka sa patlidžanom i mesom

Sastojci:

oko 2 kg plavog patlidžana
so
500 g krompira
maslinovo ulje
4 belanca
200 do 250 g hlebnih mrvica

Sastojci za fil od mesa:

500 g mlevene junetine ili jagnjetine
2 glavice sitno iseckanog crnog luka
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
125 ml crvenog vina
pola kašičice cimeta
po ukusu: so, biber, grčki origano
2 kašike sitnije sečenog peršuna
2 kašike paradajz pirea
250 ml kuvanog mlevenog paradajza
1 kašičica šećera

Sastojci za bešamel:

125 g putera
150 g brašna
500 do 750 ml toplog mleka
4 blago umućena žumanca
prstohvat cimeta

I još:

hlebne mrvice za pekač
100 g sira ili parmezana

Priprema:

Plavi patlidžan oprati, osušiti i oljuštiti samo trakice preko cele dužine, što znači, oljuštiti jednu traku oko 2 do 3cm širine, pa ostaviti kožicu isto toliko pa opet oljuštiti tračicu, pa jednu ostaviti.

Iseći ih po dužini na oko 1cm debljine.

Nije neophodno tačno izmeriti patlidžane, ali treba da imate dovoljno za dva sloja.

Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko sat vremena da ispuste gorčinu.

Dok se patlidžan cedi, oljuštiti krompir i skuvati ga celog ali samo da bude polukuvan (ne da se skuva i raspada).

Ostaviti da se ohladi.

Uključiti rernu da se greje na 200°C

Umutiti viljuškom belanca u šne.

Parčiće patlidžana isprati pod mlazom hladne vode i svako parče osušiti kuhinjskim papirom.

Dva veća pleha prekriti alu folijom i premazati sa malo ulja.

Svako parče plavog patlidžana provući kroz umućeno belance pa u hlebne mrvice i ređati na pleh.

Kad ste napunili oba pleha, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, okrenuti ih posle 15 minuta.

Izvaditi i ostaviti na stranu.

Dok se patlidžan peče i krompir kuva, pripremite fil od mesa.

Zagrejati veći tiganj i dodati malo maslinovog ulja, dodati meso i pržiti dok meso malo ne pobeli, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom oko 5 minuta dok ne postane staklast.

Dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo dok luk ne zamiriše, oko 1 minut.

Naliti sa vinom i kuvati kratko dok se malo ne smanji tečnost (ko ne želi da koristi vino može da nalije goveđom supom).

Dodati začine, peršun, paradajz pire, šećer i mleveni paradajz iz flaše i krčkati sve zajedno dok tečnost ne ispari.

Sos od mesa treba da bude gušći.

Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati ako imate grčki origano, ako ne, onaj koji imate.

Napraviti bešamel.

U šerpu staviti da se puter otopi i zagreje, dodati brašno i pržiti, stalno mešajući ali ne sme da promeni boju, treba da ostane svetlo.

Sipati polovinu vrućeg mleka preko brašna pa sve dobro sjediniti i onda dodati i ostatak.

Prvo sipati 250 ml i ostatak od pola litre, pa ako je bešamel pregust dodati i preostalo mleko.

Sve dobro sjediniti da nema grudvica i kuvati dok se ne zgusne, ali da ne bude i previše gusto, malo ređe nego kad se kuva puding.

Skloniti sa ringle, dodati umućena žumanca i sve dobro sjediniti pa vratite na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.

Dodati malo soli, bibera i prstohvat cimeta i sve izmešati.

Uzeti jedan veći pekač, otprilike oko 25cm X 33cm ili malo veći.

Premazati blago dno i stranice pekača pa posuti hlebnim mrvicama.

Na dno pekača poređajte krompir, koji ćete iseći na kolutove, preko naređati polovinu pečenog plavog patlidžana, posuti sa trećinom izrendanog sira i sipati ceo fil od mesa i poravnati preko patlidžana

Onda staviti drugi sloj pečenog plavog patlidžana i posuti drugom trećinom rendanog sira i preko toga sipati bešamel, poravnati svuda i posuti ostatkom izrendanog sira.

Peći na 175°C oko 45 minuta ili dok gornji sloj ne porumeni.

Ostaviti da se malo ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Musaka se može pripremiti i dan ranije, a samo bešamel pripremiti na dan kada ćete se peče. Tada preliti i peći.

Ko želi može plavi patlidžan da pohuje na klasičan način ali je tada jelo kaloričinije.

Izvor: Pomoravka

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Jeftin i brz ručak: Lazanje sa krompirom

Ako želite da spremite brz ručak, a da pri tom ne potrošite mnogo novca evo jednog predloga. Lazanje sa krompirom se brzo i lako prave, a njihov fenomenalan ukus će vas iznenaditi.

Sastojci

1,5 kg krompira
200 g salame ili šunkarice
pola dcl ulja
3 pune kašike brašna
7 dcl mleka
biber, so

Priprema

Krompir oguliti i ceo skuvati u slanoj vodi.

Za bešamel, zagrejati ulje, dodati brašno i propržiti nekoliko minuta.

Polako dodavati mleko stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta.

Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanu salamu.

U podmazanu tepsiju srednje veličine ređati krompir sečen na deblje kolutove.

Ako nije dovoljno slan, malo posoliti. Sipati preko bešamel sa salamom, ređati još jedan red krompira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Izvor: stvarukusa.rs

Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu:

čistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO SA KURKUMOM: Pikantno jelo s piletinom spremno za 15 minuta

Sastojci:

500 gr piletine
1 kašičica mlevene kurkume
3 kašike meda
1/2 kašičice bibera
2 kašike brašna
1 kašika soja sosa
1 limun
200 gr povrća po želji

Priprema:

Izmešajte med, so, biber i malo vode. U drugoj činiji izmešajte brašno, kurkumu i so.

Skinite kožicu sa belog mesa, odvojite od kostiju pa iseckajte na komadiće od oko 2 cm.

Uvaljajte ih u mešavinu s brašnom, pa spustite u vruće ulje i ispržite na brzinu, 2-3 minuta da bude hrskavo.

Sad dodajte mešavinu s medom pa mešajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

Dodajte i povrće pa nastavite da dinstate još 4-5 minuta, dodajući pomalo vode ako je potrebno.

Na kraju dodajte soja sos. Servirajte sa kriškama limuna.

Izvor: Lepa&Srećna

Paprike punjene pasuljem

Kombinacija za perfektan ručak: Paprike punjene pasuljem

Isprobajte ovu neverovatno ukusnu kombinaciju za ručak.

Sastojci:

200 g pasulja
glavica crnog luka
čen belog luka
mast ili ulje
mlevena slatka paprika
sveža ili kisela paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite nekoliko sati (najbolje preko noći).

Promenite vodu i pasulj kuvajte dok zrna ne omekšaju.

Na masti propržite sitno seckan crni luk, dodajte mlevenu papriku i oceđen pasulj. Paprike pripremite za punjenje, pa ih napunite pasuljem.

Poređajte ih u dublju šerpu (najbolje u zemljani lonac), podlijte vodom, pa pustite da se lagano krčkaju.

Kada su gotove, zapecite ih u rerni. Na kraju ih prelijte zagrejanom mašcu s malo mlevene paprike i sitno naseckanim belim lukom. Možete ih služiti i tople i hladne.

Izvor: stvarukusa.rs

Tradicionalno nemačko jelo: Karivurst

Tradicionalno nemačko jelo: Karivurst (Currywurst)

Ako ste posetili bilo koji grad u Nemačkoj, velika je šansa da ste jeli Karivurst (Currywurst) koje ste mogli poručiti u bilo komrestoranu, ali i na bilo kom kiosku, prodvanici uline hrane. Ovo nemačko tradicionalno jelo je za sve ljubitelje malo pikantnijeg ukusa.

Recept za Karivurst (Currywurst)

Sastojci:

3 dimljene kobasice
200 ml paradajz soka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
čili
so
biber
pola kašike brašna
dobra kašičica karija

Priprema:

Na zagrejano ulje stavite kobasicu iseckanu na kolutove. Kada se isprži pažljivo izvadite, pa u taj tiganj stavite iseckan crni (na trake) i beli luk, zatim dodajte čili, paradajz sok, so, biber, brašno i na kraju dodajte kari.

To kratko krčkajte.

Servirajte tako što ćete prvo staviti kobasice, preliti sosom i onda dekorisati sa omekšalim crnim i svežim mladim lukom.

Izvor: nismokodkuce

Sočna piletina u sosu sa šampinjonima
Foto: Shutterstock

PILEĆE BELO MESO I PAVLAKA: Sočna piletina u sosu sa šampinjonima

Pomalo suvo po prirodi, pileće belo meso može biti izuzetno sočno ako ga pripremite na sledeći način, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

1 pileće grudi
250 gr šampinjona
100 ml pavlake za kuvanje
100 ml belog vina
1 kašika brašna
ulje za prženje
30 gr putera
suvi začin
so i biber

Priprema:

Belo meso nemojte seći na šnicle po debljini, već rasecite komade po dužini (u pravcu kojim je postavljena i grudna kost) pa ih dobro istanjite ravnom stranom tučka.

Zaštite meso plastičnom folijom pre toga, a ako ste vešti, možete da koristite i debelo dno nekog teškog tiganja.

U tiganju, na ulju, otopite puter pa zapecite svako parče sa obe strane.

Izvadite meso na topao tanjir, prekrite aluminijumskom folijom i stavite na toplo.

Dodajte seckane šampinjone i propržite.

Sada dodajte brašno pa kratko propržite (samo da brašno pobeli).

Dodajte vino, promešajte, pa dodajte polako i pavlaku.

Začinite sos, pa vratite meso i na tihoj vatri kuvajte još malo.

Služite sa krompirom ili pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna

Svinjetina pečena u rerni prelivena pivom
Foto: Shutterstock

BAVARSKO SVINJSKO PEČENJE: Svinjetina pečena u rerni prelivena pivom

Bavarska svinjetina je izuzetno ukusno pečenje - Bayerischer Schweinebraten ili Krustenbraten sprema se od svinjske plećke ali i od carskog mesa!

Sastojci:

1,5 kg svinjetine od plećke
10 karanfilića
2 vršne kašičice soli
500 ml piva
3 srednje glavice luka
2 krompira
2 paškanata
malo cimeta
malo anisa
2 vršne kašičice slačice

Za preliv:

175 ml proceđene supe
1/2 kašičice ljutog senfa
1 kašika kiselkastog džema

Priprema:

Meso očistiti od kosti (ako ostavljate kost, planirajte sat do sat i po duže pečenje - posle prelivanja pivom).

Izmrvite karanfilić u avanu pa ga izmešajte sa solju i dobro utrljajte u meso.

Stavite meso u dubok pleh - kožica na dole - i pecite oko sat, sat i po.

Za to vreme očistite povrće i isecite na kockice.

Izvadite pleh, poređajte povrće i sve prelijte pivom.

Pecite oko pola sata pa izvadite povrće i meso, a u pleh dodajte supu, džem, senf, cimet i anis. Sve dobro izmešajte i zagrejte na ringli da bude vrelo i gusto. Prespite u sosijeru.

Ako vam se čini da pečenje još nije reš, vratite ga u pleh da još par minuta - uključite gril.

Servirajte sa povrćem i sosom, a naročito je ukusno sa knedlama.

Izvor: Lepa & Srećna

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM
Foto: Shutterstock

PIKANTNA JUNETINA SA POVRĆEM: Trik za sitno seckanje mesa koji domaćice kriju od svih

Sastojci:

500 gr mesa u komadu
1 šargarepa
1 paprika
ulje za prženje
50 gr gustina
50 ml soja sosa
4 čena belog luka
1 kašičica rendanog đumbira
20 gr šećera
40 ml vode

Priprema:

Meso isecite na dugačke komade duž mišićnih vlakana, debljine oko 5 do 6 cm.

Stavite meso u zamrzivač na oko pola sata.

Kad ga izvadite, oštrim nožem secite tanke šnite - poprečno u odnosu na mišićna vlakna.

Šargarepu i papriku očistite i iseckajte na žilijen (uske tračice dužine od oko 5-6 cm).

Ugrejte malo ulja u dubljem tiganju pa na brzinu propržite povrće.

Izvadite ga šupljikavom kašikom, da ga ocedite od ulja i stavite na toplo.

Meso uvaljajte u gustin i propržite u istom tiganju. Ako je potrebno, pržite ga u nekoliko tura, dodajući ulje po potrebi.

Sada pomešajte soja sos, vodu, beli luk, oljušten i narendan đumbir i kašiku šećera.

Vratite povrće u tiganj s mesom, prelijte mešavinom za sos i smanjite vatru pa mešajte 2-3 minuta dok se sos ne zgusne.

Pospite po želji sitno seckanim peršunom ili mladim lukom. Možete dekorisati i semenom susama.

Služite sa rastresito kuvanim pirinčem.

Izvor: Lepa&Srećna

Vojvođanska mućkalica
Foto: Shutterstock

Vojvođanska mućkalica

Vikend ručak koji će zadovoljiti i one najprobirljivije.

Sastojci:

150 g svinjetine
150 g teletine
senf
2 kašike ulja

Mućkalica:

150 g crnog luka
150 g paprika iz turšije
kašika paradajz-pirea
malo supe od mesa
gustin po potrebi

Priprema:

Obe vrste mesa iseckajte na komadiće, pa ih nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. Premažite ih uljem i ostavite da odstoje oko sat. Potom ih namažite senfom i ispecite na roštilju. Alternativa je gril tiganj odnosno gril toster.

Oljuštite crni luk i isecite ga na krupnije kocke. U tiganju zagrejte malo ulja i propržite luk, pa dodajte paprike iseckane na kockice. Umešajte kašiku paradajz-pirea, nalijte malo supe, posolite i začinite tucanom paprikom.

Kuvajte dok se sos ne zgusne. Ako je mućkalica ređa, dodajte malo gustina.

Izvor: stvarukusa.rs

NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja

I bez pečenja možete da spremite ručak za uživanje.

Sastojci:

500 gr mesa
malo ulja za prženje
1 kašičica bibera
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
2 kašike putera
so po ukusu

Priprema:

Isecite meso na deblje parčiće - oko 3 cm.

Osušite šnicle papirnim ubrusom pa posolite i pobiberite.

Ako imate vremena, idealno je da prvo posolite meso, ostavite ga da stoji u frižideru oko sat vremena, a zatim još jedan sat na sobnoj temperaturi kako ne biste pržili hladno meso.

Biber utrljajte neposredno pred prženje.

Podmažite tiganj uljem i ugrejte ga na srednjoj temperaturi.

Prvo dobro zapecite šnicle. Čim ih spustite na tiganj, pritisnite ih varjačom da prionu celom površinom.

Kad uhvate koricu s jedne strane (3-4 minuta), okrenite ih na drugu pa ponovite postupak.

Zapecite i ivice držeći meso kuhinjskom hvataljkom.

Na kraju dodajte puter, ruzmarin i očišćeni beli luk ucelo i na tišoj vatri pržite meso još malo ako želite da budu dobro pečeno.

Izvadite na vreo tanjir i ostavite na toplom da još malo odstoje - barem pet minuta.

Ljubitelji će uživati u brzo spremljenom mesu - ne treba vam rerna, dovoljan je tiganj i nekoliko začina za poseban ukus.

U zavisnosti od vrste mesa koje spremate, kao i vašeg ličnog ukusa, možete da isprobavate i varijacije ovog recepta. Na primer, za T-bone stek, mnogi tvrde da so i nije potrebna, a savetuju da se obavezno završava u rerni.

Mnogi vole da mariniraju biftek pre pečenja. Neki kuvari nisu zadovoljni razlikom između prvo pečene i drugo pečene strane pa okreću meso i svaku stranu prže po minut - i tako tri puta.

Eksperimentišite i nađite svoj idealni recept.

Izvor: Lepa&Srećna

Kukuruzni hleb

Sastojci

10 kašika kukuruznog brašna

20 g margarina

2 dl mleka

1 kašičica soli

½ kašičice šećera

glatko brašno

15 g svežeg kvasca

Priprema

1. Kukuruzno brašno poparite vrelom vodom da dobijete meku smesu. Ostavite da se ohladi.

2. Stavite u posudu izdrobljen kvasac, šećer i kašiku glatkog brašna, pa sve prelijte s 2 dl mlakog mleka. Pomešajte i pustite da se diže 15 minuta.

3. U velikoj posudi umešajte hladnu kukuruznu smesu, so, margarin, glatko brašno prema potrebi (dvadesetak kašika) i još vode po potrebi. Ako je dobro umešeno, testo će se odvajati od posude. Pustite da se diže oko jedan sat. Povremeno promešajte.

4. Prebacite u podmazan pleh za pečenje. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Proverite hleb i ako je potrebno, nastavite pečenje.

Izvor: Stvar ukusa

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM
Foto: Shutterstock

PROLEĆNI ĐUVEČ SA PILETINOM: Lagano jelo sa mladim povrćem

Sastojci:

1 pileće belo meso
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje

Priprema:

U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to.

Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom.

Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.

Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.

Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.

Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.

Izvor: Coolinarika

Lazanja rolnice u paradajz sosu

Sastojci:

glavica crnog luka

3 čena belog luka

500 g paradajza

2 kašike maslinovog ulje

so

biber

šećer

8 kora za lazanje

1/2 crvene paprike

1/2 žute paprike

malo peršuna i majčine dušice

300 g mladog sira

šargarepa

tikvica

80 g rendane gaude

Priprema: 

1. Oljuštite i iseckajte crni i beli luk. Operite i prepolovite paradajz, pa sredinu izrendajte a kožu bacite. 

2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte iseckan luk. Blago propržite pa dodajte paradajz. Kuvajte oko 10 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sasvim šećera. 

3. U velikoj posudi kuvajte kore za lazanje 5 minuta. Prohladite u hlanoj vodi, pa procedite. 

4. Operite paprike, očistite od semenki i isecite na kockice. Usitnite i peršun i majčinu dušicu. U posebnoj posudi promešajte sir, začine i paprike. Posolite i pobiberite. 

5. Operite tikvicu i šargarepu. Isecite u tanke uzdužne prutiće. 

6. Prepolovite uzdužno kore za lazanje. Na svaku traku testenine stavite šargarepu i tikvicu, pa preko smesu sa sirom i paprikama i urolajte. 

7. Rolnice stavite u pleh za pečenje. Prelijte sosom od paradajza i pospite rendanom gaudom. 

8. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Kod bake u gostima

Piletina za tikvicama zapečena u rerni sa pavlakom (VIDEO)

Najlepši prolećni ručak.

Potrebno je:

pileće grudi par
1 mlada tikvica
2 jajeta
100 g kisele pavlake
50 ml mleka
ulje, so
beli luk granule
listovi kačkavalja
kačkavalja za rendanje

Priprema:

Meso iseći na tanje filete posoliti i izlupati blago između folije. Tikvicu oguliti iseći na tanje krugove pa posoliti da odstoji malo. Meso prepržiti u tiganju blago da porumeni na malo masnoće.

Manju tepsliju podmazati uljem. Listove kačkavalja iseći na 4 dela kao i meso na manje kriške. Ređati po dužini pleha koji smo podmazali uljem.. kačkavalj, tikvicu meso..kačkavalj tikvicu meso i tako dok imate materijala.

U činiji razlupati jaja, dodati pavlaku i mleko i dobro izjednačiti..

Preliti meso i tikvice i peći oko 50 min na 210 stepeni C. Pred kraj posuti rendanim kačavaljem i vratiti u rernu da zarumeni.

{vembed Y=C0C4MtuRMOo}

Izvor: kodbakeugostima

Pačiji bataci u sosu od narandže

Pačiji bataci u sosu od narandže

Nije baš uobičajeno jelo na našim trpezama, ali ako uspete naći pačije batake negde, toplo preporučujemo ovo jelo. Ukusi će vas iznenaditi, ali sve se savršeno dobro uklapa. Ako imate celu patku, imamo odličan način kako se marinira cela patka za pečenje u rerni (isto važi i za gusku, ali  i za bilo koji veliki komad mesa).

Dakle, kako pripremiti pačije batake

Sastojci  (4 osobe)

4 pačija bataka - oko 1kg

1 glavica crnog luka

4 čena belog luka (sitno iseckan)

1 supena kašika đumbira u prahu

1 kafena kašika chili papričice (opciono)

1l sok od narandže 

1 limun

1/2 kafene kašičice cimeta

2 supene kašike smeđeg sećera

3 supene kašike tamnog soja sosa

1/2 kafene kašičice bibera

so

Priprema

Na topao (nikako ne vruć) tiganj spustiti batake, kožice dole i lagano topiti mast.

Ne pretrpavati tiganj, i povremeno okretati batake da se lepo sa svih strana izvuče mast.

Od isceđene masti uzeti toliko da zamastite dno lonca i na njoj prvo izdinstajte crni luk, pa dodajte beli luk, đumbir i čili papričice na minut-dva dok sve lepo ne zamiriše.

Spustiti u lonac batake, preliti sokom od narandže (ja iscedim 2 narandže i do litre dodam đusa iz tetrapaka), sokom od limuna, umešati šećer, biber i so po ukusu.

Pustiti da provri, pa smanjiti i lagano kuvati poklopljeno oko 1 sat.

Posle sat vremena, probajte i uskladite ukuse malo, ako želite ljuće, slađe ili nedostaje soli.

Ostavite sad jos 30 minuta tako otkriveno da se kuva.

Posluživanje

Pačetinu služiti sa pirinčem, kus kusom ili bulgurom.

Izvor: kuvar.in.rs

Domaće punjene paprike

Kao kod bake: Domaće punjene paprike (VIDEO)

Ovaj recept je jedinstven po tome što se pune zamrznute paprike.

Potrebno je:

600 g mlevenog mesa
1 galavica crnog luka
1 šargarepa
3-4 čena belog luka
70-100 g pirinča
1 jaje
ulje
mlevena crvena paprika
malo začina suvog
biber, so

Priprema:

Na ulju propržiti seckan luk i rendanu šargarepu. Dodati mlevenu papriku, začin, so i biber i sve dodati u mleveno meso. Ubaciti opran pirinač i sve izjednačiti.

Puniti smrznute paprike i zatvarati kriškama paradajza ili kolutovima krompira.

Preliti sa 100 ml paradajza kuvanog i malo vode kao i uljem.

Pokriti folijom i peći 30 min pa otkriti na 220 stepeni oko 50 min da zarumeni.

{vembed Y=8fGqe-WFb-g}

Izvor: kodbakeugostima

Pačja prsa u umaku od narandže
Foto: Coolinarika

Pačja prsa u umaku od narandže

Sastojci (4 osobe)

2-3 pačja prsa (zavisi o apetitu)

2 velike narandže/ najlepša je crvena

4 kašike šećera

2 dl soka od narandžce ( sveže isceđen ili kupovni )

2 dl supe od povrća

1 kašika soja sosa ( može i bez )

3 kašikice skrobnog brašna

malo senfa, soli, bibera

kockicu hladnog maslaca

Priprema

1.

Isfiletirajte narandžu. Sačuvajte sok što dobijete od nje prilikom čišćenja i dodajte gustom soku od narandže da dobijete 2dl.

2.

Pačja prsa izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu barem jedan sat pre pripreme. Zaseći kožu, ali paziti da ne dođete do mesa. Malo mesnu stranu namazati senfom i pobiberiti. Ni slučajno ne soliti.

3.

Ugreiati tavu bez dodatka masnoće. Staviti prsa na kožu i zapeć 5 minuta. Okrenuti na mesnu stranu i peć jos 3 minute. Ni slučajno meso ne probiti viljuškom prilikom okretanja. Bolje ga okrenite uz pomoć 2 kašike ili lopatice za meso.

4.

Uključite rernu na 200 stepeni i u njoj  ugrejte vatrostalnu posudu i na toplu prebacite pačja prsa. Koža mora biti okrenuta prema gore.  Staviti peći u rernu15 minuta.

5.

Iz tave u kojoj se je peklo meso isipajte mast. Na talog koji se je stvorio pri pecenju sipajte supu.

6.

U posebnoj šerpici karamelizirajte šećer, zalijte sa supom iz tave i sa 2 dl gustog soka od narandže. Neka se šećer dobro otopi. U malo vode rsatopite 3 pune kašikice skrobnog brašna i uz mešanje sipajte u umak. Nemojte svo brašno sipati odjednom, nego u etapama, dok vam umak ne dobije finu gustoću. Kad je umak gotov, pred serviranje ubaciti komadić maslaca.

7.

Izvaditi meso iz rerne, iscedite mast. Umak koji je ostao u posudi sipati u umak od narandže. Meso sad posolite. Što pre ga servirajte da ne iscure sokovi iz njega, biće žilavo. Ako želite manje roza pečeno, produžite pečenje za 5 minuta, ali ne duže. Pomesajte filete narandže u umak da se samo dobro ugriju, ne kuvati, jer bi se narandža raspala. Izrezati meso i servirati sa umakom. Ja sam uz to servirala krokete od krompira i kuvano povrće po zelji.

Posluživanje

Uz ovaj umak možete servirati i klasicno pečenu celu patku. Patku tada posolite, vrlo malo namazite senfom, kožicu izbockajte nožem. Po želji je napunite sa komadima jedne jabuke, narandže i luka i zatvorite otvor. Stavite u rernu na 200 stepeni, peć 15 minuta, smanjite na 170.

Ukupna dužina pečenja je jedan sat po kilogramu patke. Patka se peče na niskoj temperaturi da masnoća dobije više vremena izaci iz nje. Prilikom pečenja patku nekoliko puta izbodite viljuškom da se uspe što vise masnoće iscediti. Patku s vremena na vreme zalijete umakom od pečenja. U malo vode rastvorite kašiku soli. Kad je patka gotovo pečena izvadite je napolje, uključite rernu na 220.  Patku namažite sa mešavinom soli i vode i zapecite u rerni jedno 10-15 minuta da dobije prhku kožicu. Bilo bi dobro kad bi patku za ovaj zadnji korak stavili na rešetku ili barem izvadili iz posude u kojo se je pekla i stavili u neku drugu, da ne leži u umaku kako bi se  dobro zapekla sa svih strana.

Kad se je kožica lepo zapekla, izvaditi je i malo ohladiti. Izrezati na komade . U vatrostalnu posudu za serviranje usipati već pripremljeni umak, u koji ste pomesali 2-3 kašike umaka od pečenja, kojem ste ocedili mast, po njemu poslagati pačje meso i još na par minuta vratiti u rernu. Preporučujem vam da samo lepe, mesnate komade mećete u umak i servirate. Mesa na ledjima tako i tako gotovo da i nema.

Izvor: Coolinarika

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.