Pile s maslinkama

Sastojci

1-1/2 pile (oko 1,2 kg) 

so, biber

glavica belog luka 

4 glavice crnog luka 

3 kašike maslinovog ulja

150 g zelenih maslinki bez koštica

sok od 2 limuna 

400 ml instant pileće supe (kocka) 

aleva paprika

po vezica nane i peršuna

Priprema

1. Pile oprati, osušiti i iseći na 12 delova. Istrljati solju, biberom i paprikom. Glavicu belog luka prepoloviti. Crni luk oljuštiti, iseći na četvrtine. U posudi za pečenje zagrejati ulje i na njemu sa svake strane propržiti komade piletine, beli i crni luk. Dodati maslinke, naliti sokom od limuna i pripremljenu pileću supu.

2. Pećnicu zagrejati na 175 stepeni. Ljutu papričicu oprati, očistiti, iseckati. Nanu i peršun oprati, prosušiti, listiće iskidati. Sa papričicom staviti oko piletine, peći oko 30 minuta.

3. Sok od pečenja po potrebi malo zgusnuti skrobom. Po želji piletinu služiti sa kus-kusom.

Izvor: Stvar ukusa

Karađorđeva šnicla od krompira

Sastojci

4 veća krompira

2 jaja

3 kašike brašna

3 kašike prezli

100g domaćeg kajmaka

150g pečenice

150g kačkavalja

biber, so

Priprema

1. Krompir obarite, ispasirajte, posolite i pobiberite, dodajte jaja, brašno i prezle. Sve dobro umesite tako da se ne lepi za prste.

2. Odvojite jedno parče i na foliji ga rastanjite kao pljeskavicu, premažite je po sredini sa malo kajmaka, stavite pečenicu seckanu na trakice i rendani kačkavalj, i uz pomoć folije uvijte pljeskavicu u formu Karađorđeve šnicle.

3. Prstima zatvorite krajeve i sada je možete pržiti u dubokom ulju dok ne porumeni.

Izvor: zena.blic.rs

Ukusno i nesvakidašnje: Pljeskavice od karfiola

Ukusne lagane pljeskavice, pogodne za vegetarijance ili one koji vode računa o svojoj liniji.

Sastojci:

2 glavice karfiola

3 čena belog luka (usitnjen)

šolja brašna

2 jajeta

150 g kačkavalja

kašika peršuna

1/3 šolje tople vode

na vrh kašičice soli i bibera

maslinovo ulje za prženje

Priprema: 

1. Karfiol obarite u vodi dok ne omekša, oko 5-6 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom. Zatim isecite na sitne komade. 

2. U posebnoj posudi pomešajte karfiol, brašno, beli luk, umućena jaja, narendan tvrdi sir, peršun, so i biber. Dodajte vodu i izmešajte sastojoke dok se ne sjedine. Smesa treba biti dovoljno gusta da se pljeskavice mogu lepo izliti (poput smese za uštipke). Pljeskavice pržite na maslinovom ulju. 

izvor: stvarukusa

Pileći rolat sa šampinjonima

Sastojci

1 celo pile

200 g svežih šampinjona

100 g tvrdog sira

1 veća glavica crnog luka

3 kašike suvog začina

malo bibera

1 kašika mlevene crvene paprike

malo ulja

kanap za vezivanje

Priprema

1. Luk izdinstajte sa šampinjonima na malo ulja, i začinite. Meso odvojite od koske.

2. Istanjeno meso začinite sa suvim začinom ,biberom i sitnom paprikom.

3. Na celu površinu istresete dinstane šampinjone i odozgo poređate listove sira.

4. Urolajte pažljivo, vežite kanapom, stavite u tespiju i prelijte sa malo vode i ulja.

5. Pecite oko 2 sata na 200 stepeni.

Izvor: serpica.net

Pasta sa piletinom i pavlakom

Sastojci

500 g testenine (spirale, špagete, makarone)

300 g pilećeg filea

6 dl kisele pavlake

300 g šampinjona

so

origano

parmezan

100 g kačkavalja

150 g feta-sira

Priprema

Iseckajte piletinu na kockice, posolite i pospite origanom, pa je pržite dok ne porumeni, a onda dodajte šampinjone iseckane na listiće. Kada se sve uprži (nestane vode), dodajte pavlaku. Testeninu skuvajte prema uputstvu i procedite. Servirajte je i prelijte sosom, pospite malo rendanim kačkavaljem, kockicama feta-sira, i na kraju obilno pospite rendanim parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Vojvođanska mućkalica

Sastojci

150 g svinjetine

150 g teletine

senf

2 kašike ulja

Mućkalica:

150 g crnog luka

150 g paprika iz turšije

kašika paradajz-pirea

malo supe od mesa

gustin po potrebi

Priprema

1. Obe vrste mesa iseckajte na komadiće, pa ih nabodite na drvene ili metalne ražnjiće.

2. Premažite ih uljem i ostavite da odstoje oko sat. Potom ih namažite senfom i ispecite na roštilju.

3. Alternativa je gril tiganj odnosno gril toster.

4. Oljuštite crni luk i isecite ga na krupnije kocke. U tiganju zagrejte malo ulja i propržite luk, pa dodajte paprike iseckane na kockice. Umešajte kašiku paradajz-pirea, nalijte malo

supe, posolite i začinite tucanom paprikom.

5. Kuvajte dok se sos ne zgusne. Ako je mućkalica ređa, dodajte malo gustina.

Izvor: Stvar ukusa

Palačinke sa spanaćem i paradajzom

Sastojci

- 400 g pšeničnog brašna

- 4 jaja 

- 500 ml kisele vode

- 200 ml jogurta 

- so, biber

- muskatni oraščić 

- 2 čena belog luka 

- 2 kašike maslaca

- 150 g spanaća 

- 500 g paradajza

- 300 g rendanog tvrdog sira

- začinsko bilje i paradajz za ukrašavanje

Priprema

1. U posudi zamesiti glatko testo od brašna, jaja, kisele vode i jogurta. Dodati so, biber i muskatni oraščić. Očistitit beli luk i sitno ga iseckati. U tiganju zagrejati ulje i na njemu prodinstati beli luk.

2. Spanać očistiti, oprati i ostaviti da se dobro ocedi. Sitno ga iseckati, dodati ga belom luku i sve kratko prodinstati. Dodati so, biber i muskatni oraščić. Skinuti sa ringle, ostaviti da se ohladi i time puniti palačinke. U drugom tiganju zagrejati maslac i peći palačinke. Pečene palačinke slagati na tanjir.

3. Rernu zagrejati na 220 stepeni. Paradajz oprati i očistiti i iseći na kolutove. Paradajz i rendani sir poređati po palačinkama. Urolati ih i poređati po podmazanom plehu. Peći u rerni 15 min.

4. Pečene palačinke izvaditi iz pleha, posuti ih začinskim biljem i ružicama od svežeg paradajza.

Izvor: Stvar ukusa

Domaće lazanje

Sastojci

Za ragu:

4 kašike maslinovog ulja

4 celera

2 šargarepe

1 crni luk

2 čena belog luka

1 veza ruzmarina

700 g mlevene junetine

340 g mlevenog svinjskog mesa

1 flaša crvenog vina (750 ml)

2 konzerve od 400g pirea od paradajza

200 ml juneće supe

so 

mleveni biber

Za bešamel sos:

1 l mleka

2 lovorova lista

četvrtina crnog luka

prstohvat muskatnog oraščića

50 g putera

50 g brašna

pakovanje testa za lazanje

125 g mocarela sira

malo rendanog parmezana

crni biber

2 kašike putera

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

2. Za  pripremu ragua, zagrejte maslinovo ulje  u tiganju , pa ubacite isečeni celer, šargarepu i luk. Pržite petnaestak minuta, dok povrće ne omekšai dobije zlatnu boju. Dodajte ruzmarin i iseckani beli luk, i pržite još par minuta.

3. Dodajte mleveno meso , i pržite dok ne ispari sva voda iz tiganja.

4. Sipajte oko 400 ml vina i dobro promešajte. Ostavite da se kuva 45 minuta.

5. Kada ispari alkohol iz vina, dodajte juneću supu i pire od paradajza. Kuvajte bez poklopca dva sata. Posolite i pobiberite.

6. Za bešamel sos, sipajte mleko u šerpu, dodajte dva lovorova lista, iseckani crni luk i muskatni oraščić. OStavite da provri.

7. I drugoj posudi otopite puter i dodajte brašno. Lepo izmešajte i kuvajte 2 minuta. Sklonite mleko sa vatre i postepeno dodajte smesu od brašna, uz konstantno mešanje.

8. Gotovo testo za lazanje prokuvajte u posoljenoj vodi 3 minuta. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite bešamel sosom, potom stavite koru, pa parmezan i mocarelu isečenu ne četvrtine, posolite i pobiberite i dodajte meso. Ponovite postupak sve dok imate sastojaka. Na vrh stavite komadiće putera i pecit u rerni 30 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Piletina u pikantnom sosu od vina

Sastojci

kašika maslinovog ulja

kašika usitnjenog belog luka

1,5 kg pilećeg belog mesa (isečeno na trake ili veće komade po želji)

kašika mlevene paprike

200 g smeđeg šećera

200 ml crnog vina

so i biber po ukusu

Priprema

1. Zagrevajte ulje na umerenoj temperaturi. Usitnjen beli luk ispržite dok ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Meso pržite oko 10 minuta dok ne bude pečeno s obe strane.

2. Iscedite višak ulja iz tiganja. Preko piletine pospite papriku i smeđi šećer, pa prelijte vinom. Poklopite i ostavite da se krčka 15 do 20 minuta. Povremeno prelivajte meso sosom od vina i posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Pileći ražnjići sa kikiriki prelivom

Sastojci

pileće belo meso (3 kg)

korijander

so

beli biber

vegeta

beli luk (oko 100 gr za ražnjice + oko 100 gr za preliv od kikirijija)

crni luk (1-2 glavice)

puter

slatka soja

sok od limuna (1 limun)

prženi kikiriki (½ kg)

crvene ljute papričice (1-2 kom.)

med (2 supene kaške)

terasi (koncentrat od rakova, veoma jaka aroma) – 1 mala kašičica

list od zelenog limuna (2-3 kom)

šećer od šećerne trske (oko 1-2 supene kasike, zavisi od ukusa)

Priprema

Ražnjići:

Pileće belo meso (jos u komadima) preliti sokom od limuna i posoliti, ostaviti da odstoji oko 15 minuta u frižideru.

Beli luk prodinstati na vrelom ulju zatim skloniti sa strane.

U blender staviti:

-beli luk predhodno proprženi

-korijander

-beli biber

-so

-vegeta

-malo ulja ostalog od prženja belog luka

Ovaj sastojak dobro izgnječiti, dok ne postane glatka masa (Indonežani to rade na avanu). Zatim pomešati sa iseckanom piletinom i dodati meda i malo slatke soje. Začinjeno meso staviti ponovo u frižider da ostoji još oko 30 minuta. Posle ih nabadati na drvene štapiće.

Način pečenja:

Sos/preliv sa pečenje:

U poludubokoj posudi staviti putera, malo meda i slatke soje i ručno pomešati. Ražnjiće peći na roštilju dok ne postane polu-pečeno, zatim ražnjiće umakati u posudu sa sosom i odmah zatim nastaviti pečenje dok ne postane pečeno.

Preliv od kikirikija:

U blender staviti: crni luk, beli luk, 1-2 crvene ljute papričice, šećer od šećerne trske, terasi. Sve usitniti dok ne postane glatka masa.

II smesa:

U blender/seckalici usitniti prženi kikiriki dok postane glatka.

Na ulju propržiti smesu i list od limuna, i kada malo porumeni dodati smesu II (kikiriki) i malo vode i malo slatke soje. Pržiti tako sve dok se ukuva lepo, to jest počne da se odvaja masnoća.

Vodu dodati onoliko koliko želite da vam preliv bude gust ili redak.

Ražnjiće preliti sosevima.

Izvor: Stvar ukusa

Punjeni patlidžan

Potrebno:

4 patlidžana, 

3-4 kašike soka od limuna, 

2 glavice crnog luka, 

3 kašike ulja, 

čen belog luka, 

150 g pirinča, 

500 ml povrtnog bujona, 

100 ml suvog belog vina, 

7 manjih paradajza, 

400 g svinjskih krmenadli, 

2 kašike putera, 

komad od 50 g parmezana, 

pola veze peršuna, 

so, biber i prstohvat šećera.

Priprema:

1. Patlidžane operite i prepolovite po dužini. Kašičicom izdubite meso (ostavite pola cm od kore), isecite na kockice i poprskajte sokom od limuna. U posudi zagrejte dve kašike ulja i kratko propžite usitnjen crni i beli luk.

2. Dodajte kockice patlidžana i dinastajte dva minuta. Umešajte 150 g pirinča, sipajte bujon i belo vino, poklopite posudu i kuvajte oko 20 minuta. Pet paradajza operite, zasecite unakrsno, prelijte kipućom, pa isperite hladnom vodom.

3. Paradajze oljuštite, izrežite na kockice i dodajte u posudu nekoliko minuta pre kraja dinstanja. Krmenadle operite, prosušite, izrežite na trake duge pet cm, ispržite na preostalom ulju sa obe strane, posolite i pobiberite.

4. Meso pomešajte sa pirinčem, dodajte dve kašike putera i prstohvat šećera. Izdubljene patlidžane napunite sa tri kašike fila. Ostatak fila stavite u vatrostalnu činiju i poređajte napunjene polovine patlidžane.

5. Ravnomerno rasporedite tanke kolutove paradajza, narendajte parmezan i pecite u rerni na 175 stepeni oko 60 minuta (20 minuta pre kraja posudu pokrijte folijom). Patlidžane izvadite iz rerne, pospite sitno seckanim peršunom i servirajte.

izvor: Večerenje novosti

Zapečen krompir pire sa belim lukom

Sastojci

1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na četvrtine

puter, za prženje

čen belog luka

140 ml mleka

25 g prezli

25 g narendanog Grijer sira, ili kačkavalja po ukusu

2 grančice majčine dušice

Priprema

1. Kuvajte krompir u punoj šerpi vode oko 15 minuta, dok ne omekša. Dobro procedite.

2. Malo putera zagrejte u istoj šerpi u kojoj se kuvao krompir i pržite iseckan čen belog luka oko minut, dok ne omekša. Nakon toga, sipajte u tiganj mleko i zagrejte dok ne postane mlako. Vratite skuvan krompir u šerpu, sklonite s vatre i izmeljajte krompir dok ne dobijete homogenu smesu.

3. Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pleh ili vatrostalnu posudu veličine 20x30 cm stavite pire. Pospite prezlama, sirom i iskidanom majčinom dušicom. Pecite oko 15 minuta dok se sir ne otopi i prezle ne porumene i postanu hrskave.

Napomena: Po želji možete kuvati krompir u posoljenoj vodi.

izvor: Stvar ukusa

Punjene pljeskavice od pilećeg mesa

Sastojci:

600 grama mlevenog pilećeg mesa

100 grama sira ili kačkavalja

soli po ukusu

kašičica suvih začina

1 jaje i sredina hleba po potrebi

1 dl ulja za prženje

Priprema:

umutiti jaje, dodati pileće mleveno meso, malo soli začine i sredinu bajatog hleba koliko je potrebno da se zamesi meso. Povremeno nauljiti ruke, kako se meso ne bi lepilo. Podeliti meso na 6 jednakih delova, pripremiti pek papir, malo ga premazati uljem i oblikovati meso. Na jednu polovinu staviti parče sira ili kačkavalja, prekriti drugom polovinom i prstima zatvoriti sve tri strane.

Postupak ponoviti sa ostalih pet delova.

U tiganju zagrejati ulje i na laganoj vatri pržiti pljeskavice sa obe strane da porumene, Vaditi ih viljuškom na kuhinjski papir.

Služiti tople uz pire krompir i salatu po želji

Izvor: Gastronomija.info

Pečene makarone s jogurtom

Sastojci

400 g makarona 

1 l jogurta

3 jajeta

2 kašike maslinovog ulja

malo soli

Priprema

1. Pomešajte jogurt, jaja, so i sirove makarone. 

2. Podmažite vatrostalnu činiju i preručite masu. Ako je potrebno dodajte još jogurta da makarone ogreznu i šupljine se napune masom. 

3. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dok sve ne porumeni. 

4. Služite toplo. Ako volite, prelijte pavlakom, majonezom, kečapom ili narendajte kačkavalj.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od tikvica

Sastojci

6 tikvica srednje veličine

900 g mlevene junetine

250 ml sosa od paradajza

150 g seckanog crnog luka

3 kašike prezli

1 kašičica origana

pola kašičice cimeta

1 čen sitno seckanog belog luka

malo soli i bibera, po ukusu

1 umućeno jaje

150 ml bešamel sosa

Priprema

1. Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću.

2. Pržite luk na ulju dok ne dobije blagu boju, dodajte beli luk, a zatim i meso i ostavite na vatri dok se ne skuva potpuno. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta.

3. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejajnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa

Pileća krilca sa roštilja

Sastojci

1 kg pilećih krilaca

50 ml ulja

malo soka od limuna

2 kašike senfa

6 čenova belog luka

so, biber

Priprema

1. Mešavinom ulja, limunovog soka, senfa, seckanog belog luka, soli i bibera prelijte krilca i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 2 sata. 

2. U par navrata promešajte.

3. Izvadite krilca iz marinade, malo ih ocedite da marinada ne bi kapala po žaru. Oceđenu piletinu stavite na zagrejan roštilj I pecite je uz prevrtanje i premazivanje marinadom.

Napomena: Roštilj mora da bude dobro zagrejan kako bi se meso brzo zapeklo i dobilo karakterističnu “šaru”, a i da hranjivi i aromatični sokovi ne bi brzo iscureli.

* Kako bi meso bilo sočno i pikantno, pre pečenja ga držite u marinadi.

Izvor: Stvar ukusa

Podvarak sa krmenadlama

Potrebno:

2 kg kiselog kupusa,

1 kg svinjskih krmenadli,

2 glavice crnog luka,

3 čena belog luka,

1 lovorov list,

oko 10 zrna bibera,

mlevena crvena paprika,

mast ili ulje,

biber,

so.

Priprema:

Na masti ili ulju ispržite sitno isečen crni luk. Kupus isecite na tanke rezance, dobro operete i stavite na luk. Dodajte biber, lovor i sitno iseckan beli luk. Poklopite posudu i kuvajte na laganoj vatri dolivajući malo vode.

Za to vreme svinjske krmenadle izlupajte tučkom za meso. Posolite i kratko propržite na vreloj masti ili ulju. Kad kupus omekša, dodajte mlevenu papriku i izmešajte, pa krmenadle poređajte preko kupusa i zapecite u zagrejanoj rerni.

Izvor: Super recepti

Jagnjetina sa začinima

Jagnjetina sa začinima

Ako tražite recept za sočnu i ukusnu jagnjetinu, onda je ovo recept za vas. Malo ekstravagantan, ali ako se potrudite biće ovo praznik kako za nepce tako i za oči. Za ovaj recept koristićemo jagnjeći but.

Sastojci

  • 600 g jagnjetine (but)
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 veze timijana sa cvetovima
  • po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvetovima
  • 2 cveta, npr. dana i noći (po želji)
  • 2 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 100 g maslaca
  • 100 ml belog vina
  • so, biber

Priprema

1. Meso oprati, prosušiti i tanko iseći, pa u posudi pomešati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.

2. Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvetove dana i noći. Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Beli luk očistiti, iseckati i pomešati sa začinskim biljkama. Paradajz oprati i iseći na kockice.

3. Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mešavinu začina i paradajz. Doliti belo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvetovima biljaka. Jesti uz pečeni hleb.

Izvor: stvarukusa.rs

Pikantne taljatele sa slaninom

Sastojci

500 g taljatela

so

1 kg paradajza

2 čena belog luka

ljuta papričica

100 g slanine (pancete)

2 kašike maslinovog ulja

biber

kašičica naseckanog peršuna

40 g rendanog parmezana

Priprema

1. Taljatele skuvajte u slanoj vodi.

2. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite i presecite na četiri dela, uklonite koštice i naseckajte. Beli luk oljuštite i naseckajte. Papričicu rasecite po dužini, uklonite semenke, i iseckajte što sitnije.

3. Slaninu nasecite na trakice, pa je zajedno sa papričicom i belim lukom prodinstajte na vrućem ulju. Umešajte paradjaz i dinstajte još pet minuta. Posolite i pobiberite. Testeninu ocedite, dodajte paradajzu i kratko zagrejte, promešajte i raspodelite na tanjire. Pospite peršunom i parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Mleveno meso sa povrćem u sosu od jogurta

POTREBNO JE:

1 struk praziluka,
1/2 kg svinjskog mlevenog mesa,
1 ½ kg krompira, 4 šargarepe,
1/2 l jogurta,
1/2 l mleka,
4 kašike brašna,
so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, oregano,
40 g parmezana,
ulje, margarin.

PRIPREMA:

Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme sitno isecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša, dodajte mu mleveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom. Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte. Odozgo pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.

Izvor: Super recepti