Zapečeni karfiol

Sastojci

1 glavica karfiola

2 kašike maslinovog ulja

1 jaje

1 kašika brašna

1 šolja mleka

½  glavica belog luka

1 kašika vinskog sirćeta

začin od sušenog povrća

mleveni biber

Priprema

1. Karfiol očistiti, odvojiti na cvetiće i oprati. Obariti u slanoj vodi kojoj smo dodali kašiku vinskog sirćeta.

2. Obaren karfiol propržiti na zagrejanom ulju, dodati sitno iseckani beli luk, biber i so. Izručiti ga u vatrostalnu činiju.

3. Umutiti jedno jaje, šolju mleka, kašiku brašna i kašiku začina od sušenog povrća. Dobijenu smesu preliti preko karfiola i zapeći u zagrejanoj rerni da se uhvati korica.

Izvor: Stvar ukusa

Pečeni zec

Sastojci:

zec, so, biber, suvi zacin, paprika, senf, domaca slanina, krompir, vino, ulje

Priprema:

Zeca dobro natrljati solju, biberom, suvim zacinom (bag, vegeta, c-zacin), malo mlevene paprike i senfom. Naspikovati sa domacom slaninicom i ostaviti u frizider da prenoci.

Poloziti zeca u tepsiju, preliti ga uljem i podliti casom vina i vode. Folijom zatvoriti tepsiju i staviti u rernu da se pece, na 220 stepeni.

Posle 45min zeca okrenuti i dodati zacinjeni krompir (so,biber) isecen na kriske. Ponovo pokriti folijom.

Posle 45min skinuti foliju i zapeci zeca sa obe strane da lepo porumeni.

Izvor: gastronomija.info

Slasna piletina sa maslinkama

Fantastičan spoj piletine i maslina.

Sastojci

1-1/2 pile (oko 1,2 kg) 

so, biber

glavica belog luka 

4 glavice crnog luka 

3 kašike maslinovog ulja

150 g zelenih maslinki bez koštica

sok od 2 limuna 

400 ml instant pileće supe (kocka) 

aleva paprika

po vezica nane i peršuna

Priprema

1. Pile oprati, osušiti i iseći na 12 delova. Istrljati solju, biberom i paprikom. Glavicu belog luka prepoloviti. Crni luk oljuštiti, iseći na četvrtine. U posudi za pečenje zagrejati ulje i na njemu sa svake strane propržiti komade piletine, beli i crni luk. Dodati maslinke, naliti sokom od limuna i pripremljenu pileću supu.

2. Pećnicu zagrejati na 175 stepeni. Ljutu papričicu oprati, očistiti, iseckati. Nanu i peršun oprati, prosušiti, listiće iskidati. Sa papričicom staviti oko piletine, peći oko 30 minuta.

3. Sok od pečenja po potrebi malo zgusnuti skrobom. Po želji piletinu služiti sa kus-kusom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Pljeskavice od tikvica i parmezana

Sastojci

1 velika rendana tikvica

šolja rendanog parmezana

šolja prezli

kašičica muskatnog oraščića

kašičica aleve paprike

čen belog luka

jaje

so, biber

Priprema

Pomešajte sve sastojke, smesu formirajte u male pljeskavice i pecite na roštilju ili pržite u tiganju.

Izvor: Stvar ukusa

Piletina u kari sosu

Sastojci:

500 g pilećeg mesa 

glavica crnog luka

2 čena belog luka

čaša bujona

sos od paradajza

malo ulja

sol

biber

kari (curry) začin

bosiljak

Priprema:

Na ulju popržiti sitno seckani crni luk da omekša. Dodajte meso isečeno  na veće komade i dinstajte zajedno s lukom desetak minuta.

Nalijte bujon, smanjite vatru i dodajte beli luk, so, biber, kari, bosiljak i sos od paradajza.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Tokom kuvanja meso povremeno okrećite i na drugu stranu, da se podjednako dinsta.

Piletinu poslužite sa pirinčem.

Ukusna piletina sa prelivom od feta sira

Ukoliko vam je dosadio klasičan ukus piletine vreme je da ga obogatite ukusima sa Mediterana.

Sastojci

4 pilećih prsa očišćenih od kožice i kostiju

maslinovo ulje

so

biber

1 kašika putera

4 kašičice višenamenskog brašna

1 konzerva kondenzovanog mleka (350ml)

2-3 kašike svežeg vlašca

1 šolja feta sira

Priprema 

1. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Nauljite malo pileća prsa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Spustite piletinu u tiganj kad bude vruć. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne bude dobro ispečeno. Sklonite sa vatre i održavajte meso toplim. 3. Rastopite puter u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprestano 1 minut. Postepeno dodajte mleko mešajući stalno. 3. Umešajte vlašac i smanjite vatru. Krčkajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, mešajte povremeno. 4. Dodajte sir i mešajte dok se ne rastopi. 5. Kašikom prelijte sos preko piletine. Možete napraviti i dodatnu količinu sosa ako volite sa više sosa. 

Napomena 

Kondenzovano mleko možete naći u supermarketima ili ga napraviti sami. Neki od recepata kako da napravite sami kondenzovano mleko.

Izvor: Hrana za dušu

Pileći bataci u orli sosu

Sastojci:

4 bataka srednje veličina

malo brašna

malo prezle

po ukusu soli

Biber

Biljni začin

Sastojci za orli sos:

1 čaša brašna

1 kašikica suvog biljnog začina

2 kašikicee aleve paprike

1/2 boce piva

Priprema:

Batake oprati, osušiti i natrljati začinima. Pripremiti orli sos tako što u brašno dodamo subi biljni začin i alevu papriku, dodamo pivo i mešamo žicom dok ne zapeni. Batake uvaljamo u brašno, orli sos i prezlu i pržimo u vrelom ulju. Odložimo na papirni ubrus da se upije višak masnoće. Služiti uz povrće po izboru i umak od jogurta i majoneza.

Svinjske šnicle sa smokvama

Sastojci

4 krmenadle bez kostiju (po 180 g)

2 zrele smokve

kašičica ruzmarina

kašičica mlevenog semena senfa

2 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Deblje krmenadle bez kostiju rasecite i rasklopite da dobijete oblik leptira,  pokrijte ih prozirnom folijom i malo izlupajte širokom drškom noža.

2. Smokve operite i nasecite na tanke kolutove. Meso posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i premažite senfom. Na polovinu površine šnicle poslažite kolutove smokve, prekrijte drugom polovinom pa učvrstite čačkalicama.

3. Punjene šnicle mažite uljem i pecite na vrućem roštilju  ili u gril tiganju sa svake strane po 4-5 minuta.Ukrasite ih svežim smokvama i ruzmarinom.

izvor: Stvar ukusa

Lazanje sa tri vrste gljiva

Sastojci

-1 pakovanje testa za lazanje

-350 g šampinjona

-200 g bukovača

-150 g šitake gljiva

-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih

-vezica peršunovog lista

-1 ljubičasti luk

-4 čena belog luka

-250 g gaude

-1 kisela pavlaka

-3 kašike brašna

-1 l mleka

-2 kašike maslaca

-muskatni oraščić

-maslinovo ulje, so, biber

Priprema

1. Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos  delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku. 

2. Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.

3. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom. 

4. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.

izvor: Stvar ukusa

Zapečene paprike sa sirom

Sastojci:

- velike crvene paprike8 kom

- sir 400gr

- jaja2 kom

- mleko2-3 dl

- susam2-3 kašike

Uputstvo za pripremu:

Paprike oprati i poređati u tepsiju, ispeći ih u rerni sa obe strane. Izvaditi pleh i prekriti ih da se potpare, da bi se lakše mogle oguliti. Kada se malo ohlade, oguliti ih i odstraniti peteljku i semenke, pa ih podeliti uzduž na dva jednaka dela.

Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka. Stavljati po kašiku pripremljene smese na sredinu fileta paprike pa preklopiti papriku sa jedne i sa druge strane. Smesa može malo i da iscuri. Ređati zamotuljke u nauljenu tepsiju. U preostalu smesu dodati još mleka da se smesa proredi, pa preliti od gore i posusti susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, smanjiti na 150 pa peći još desetak minuta (dok se sir ne zapeče).

Izvor: Super recepti

Knedle od krompira

Sastojci

800 g kuvanog krompira

so 

100 g brašna 

2 žumanceta

biber 

muskatni oraščić

200 g mlevenog telećeg mesa 

30 g svežeg začinskog bilja (npr. majoran, estragon, peršun) 

200 g rendanog ementalera 

zelena salata, bosiljak 

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i 200 g fino  izrendati. Preostali krompir skuvati u dosta slane vode, ocediti ga, pa ispasirati. Ohlađeni pire od krompira dodati sirovom izrendanom krompiru. Brašno prosejati, pa dodati krompiru zajedno sa žumancima. Sve pikantno začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem.

2.Meso pomešati sa začinskim biljkama. Od testa sa krompirom oblikovati 8 knedli, pa svaku napuniti sa malo mlevenog mesa. Knedle kuvati 10 minuta u dosta ključale slane vode. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

3. Knedle izvaditi i ocediti. Servirati na vatrostalnom tanjiru, posuti sirom i zapeći u rerni oko 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Kentaki piletina

Sastojci

500 g pilećeg belog mesa

250 g margarina

100 g prezli

susam (količina po želji)

250 g rendanog kačkavalja

500 g krompira

mešavina začina

Priprema

1. Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i odložite dok ne spremite meso.

2. U posudi pomešajte prezle, kačkavalj, susam i kašiku mešavine začina.

3. Margarin potpuno otopite. Meso isecite na šnicle ili krupnije kockice. Komad mesa umočite u rastopljen margarin, a zatim uvaljajte u smesu s prezlama.

4. Meso ređajte po sredini pleha za pečenje, a oko njega stavite krompir. Preostalu smesu s prezlama ravnomerno pobacajte po krompiru i prelijte ga preostalim margarinom.

5. Pecite na 200stepeni oko 40-45 minuta.

Napomena: Ne okrećite meso tokom pečenja.

Izvor: Stvar ukusa

 

Rolnice punjene spanaćem

Sastojci

8 svinjskih šnicli (po oko 75 g)

biber

200 g spanaća

100 g crnog luka

200 g svežih kobasica

čen belog luka

20 g masti

125 ml belog vina

100 g šampinjona

150 ml pavlake

strugana kora limuna

so

Priprema

1. Šnicle isprati, osušiti pobiberiti. Spanać oprati, očistiti, blanširati. Iscediti.

2. Luk oljuštiti, iseckati. Sa spanaćem ga staviti preko mesa, začiniti. Kobasice podeliti na jednake delove, takođe, rasporediti preko mesa. Šnicle saviti u rolnice, pričvrstiti. Beli luk oljuštiti, njime istrljati tiganj. Masnoću zagrejati, ispržiti rolnice. Naliti vinom, 30 minuta dinstati.

3. Pečurke oprati, očistiti, iseckati na listiće. Posle 20 minuta dodati mesu. Naliti pavlakom. Zaliniti korom od limuna, solju, biberom.

Izvor: Stvar ukusa

Pile punjeno šunkom i suvim šljivama

Sastojci

pile (oko 1,2 kg)

crni luk

šargarepa

celer

Za fil:

200 g pilećih grudi

50 g šunke

jaje

mleko

150 g sredine hleba

50 g slanine

20 g suvih šljiva

veza peršuna

70 g parmezana

so, biber

Priprema

1. Potopite šljive u mlaku vodu, a sredinu hleba u malo mleka. Posle dvadesetak minuta ocedite i šljive i hleb, pa ih s pilećim grudima, šunkom, slaninom, jajetom, parmezanom, solju, biberom i peršunom isitnite mikserom u kašu.

2. Pile operite, očistite i nafilujte, pa mu potom zašijte otvor. Pecite ga sat i po sa šargarepom, lukom i celerom na 200 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

Pečeno pile na korzikanski način

Sastojci

1 pile (oko 1,2 kg)

125 g mesnate dimljene slanine

150 g šampinjona

500 g manjih krompira

4 paradajza

2 kašike ulja

250 g zelenih maslinki bez koštica

2 cl konjaka

Biber, so

Priprema

Pile isprati vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Spolja i iznutra dobro istrljati solju i biberom.

Slaninu iseći na sitne kockice. Pečurke očistiti, dobro istrljati vlažnom krpom. Veće primerke prepoloviti ili iseći na četvrtine.

Krompir oprati i oljuštiti. Paradajz zarezati, popariti, oljuštiti, iseći na četvrtine i od semena očistiti.

Pećnicu prethodno zagrejati na 200 stepeni.

U vatrostalnoj posudi zagrejati ulje, na njemu rastopiti slaninu. Spustiti pile i sa svake strane ga dobro zapeći. Dodati krompir, pečurke, maslinke i paradajz, posoliti, pobiberiti i pet minuta dinstati.

Naliti konjakom.

Posudu poklopiti i sve zajedno još oko jedan sat peći u pećnici.

Po ukusu začiniti i služiti.

izvor: Stvar ukusa

Čili sa teletinom

POTREBNO JE

900 g mlevene teletine, 1 kašika čili praha, 1 kašičica kima, 1 kašičica origana, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 3 čena belog luka, 3 srednja crna luka, 3 srednje paprike, 1 konzerva paradajz pelata, 1 konzerva pasulja

PRIPREMA

Teletinu razbijte što sitnije, i stavite u veliku šerpu. Dodajte čili, kim, origano, so i biber, pa sve dinstajte na jakoj temperaturi, mešajući povremeno. Kada meso potamni sa svih strana, smanjite temperaturu na srednju. Beli luk, crni luk i papriku ubacite u blender i samo kratko sameljite, komadi treba i dalje da budu vidljivi. To umešajte u šerpu sa mesom, pa nastavite da dinstate dok povrće ne postane mekano. Zatim dodajte pelat od paradajza, pa kuvajte još oko pet minuta, dok ne postane gušće. Na kraju dodajte i pasulj, i kuvajte dok se i on ne podgreje. Slućite sa kiselom pavlakom.

Izvor: Super recepti

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Pikantna pileća krilca

POTREBNO JE

120 g plavog sira, izmrvljenog, 1/2 šolje kisele pavlake, 1/4 šolje majoneza, 1/4 šolje mleka, 1/4 šolje iseckanog peršuna, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice soli, 8 pilećih krilaca, 3 kašike putera ili margarina, 1/4 šolje ljutog sosa po izboru, 2 šolje prezli

 PRIPREMA

Zagrejte roštilj, a ovo možete da izvedete i na tiganju sa rebrima. U činiji pomešajte plavi sir, pavlaku, majonez, mleko, peršun, limunov sok i 1/4 kašičice soli. Pokrijte i stavite u frižider. Pileća krilca pospite sa preostalom solju, po želji dodajte još. Pržite na roštilju dok ne dobiju lepu braon boju, oko 20 minuta. U međuvremenu, u manjoj šerpi otopite puter, pa dodajte ljuti sos i promešajte. Neka bude vruće. Kada su krilca gotova, stavite ih u veliku činiju, prelijte sosam sa puterom i ljutim sosm i dobro promešajte. Poslužite sa sosom od plavog sira.

Izvor: Super recepti

Punjene ćureće šnicle

Sastojci

4 deblje ćureće šnicle (po 160 g)

komad šunke (oko 60 g)

parče tvrdog sira (oko 60 g)

4 kašike brašna

2 jajeta

80 g prezli

Priprema

1. Na svakoj šnicli zasecite džepić. Šunku i sir nasecite na kockice, na filujte meso, pa otvore zatvorite čačkalicama. Meso posolite i pobiberite, a potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i prezle.

2. Pržite šnicle na ulju 3-4 minuta sa svake strane, začinite i poslužite sa salatom od krompira i krastavaca. 

Izvor: Stvar ukusa

Piletina u sosu od pavlake

Sastojci

300 g pilećeg belog mesa

120 g kačkavalja

2 kisele pavlake

2 kašike prezli

so

malo maslaca

Priprema

1. Piletinu iseckajte na kockice i propržite je na maslacu.

2. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice, prezle i posolite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.