Ćufte na štapiću

Sastojci

2 crvena luka 

čen belog luka

600 g mlevenog junećeg mesa

žumance 

so, biber

kašika aleve paprike

3 kašike ulja

Priprema

1. Iseckati crveni i beli luk, izmešati sa mesom, posoliti, pobiberiti i začiniti alevom paprikom.

2. Navlaženim rukama napraviti ćuftice, pa ih nanizati na drvene štapiće i premazati sa malo ulja. Pržiti na teflonskom tiganju.

3. Ćuftice poslužite uz krompir pire ili krompir salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Ravioli s pečurkama

Sastojci

400 g brašna 

jaje

2 kašike maslinovog ulja

2 vlašca 

čen belog luka 

500 g šampinjona

4 kašike maslaca 

po 1 kašika peršuna, timijana, fino seckanih 

so, biber 

muskatni oraščić

belance 

12 listova sveže žalfije

75 g rendanog parmezana

Priprema

1. Brašno posuti po radnom stolu. U sredini napraviti rupu, pa u nju staviti jaje, ulje i 8–10 kašika vode. Od svih sastojaka zamesiti glatko testo, pa ga staviti u vlažnu kuhinjsku krpu i otaviti da miruje oko 40 minuta.

2. Očistiti vlašac i beli luk, pa iseckati na kockice. Pečurke očistiti i iseckati. Zagrejati kašiku ulja u tiganju, pa na njemu izdinstati vlašac i beli luk. Dodati pečurke i začinsko bilje, pa dinstati dok voda ne ispari. Skinuti sa šporeta, začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem, pa ohladiti.

3. Testo prepoloviti, pa ga razvući na 2 tanke kore. Na rastojanju od oko 6 cm staviti po kašiku napravljene smese. Međuprostor premazati belancetom. Preko staviti drugu koru od testa. Iseći kvadrate ili krugove i pritisnuti ivice raviola. Ostaviti ih da se osuše 10 minuta, pa ih kuvati oko 10 minuta.

4. Preostali maslac zagrejati sa žalfijom, pa preliti preko raviola. Posuti parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Pasta sa brokolijem i tunjevinom

Sastojci

350 g špageta

250 g brokolija

2 vlašca

2 kašike kapara

85 g zelenih maslina

sok i rendana kora limuna

200 g tunjevine u ulju

1 kašika maslinovog ulja + malo za posipanje

Priprema

1. Stavite špagete da se kuvaju u slanoj vodi. Za to vreme, isecite brokoli na male bukete. Špagete treba da ključaju 6 minuta, zatim dodajte brokoli i ostavite da ključa još 4 minuta.

2. Dok se špagete i brokoli kuvaju, iseckajte vlašac i pomešajte ga sa prepolovljenim maslinama bez koštica, kaperima, tunjevinom, korom i sokom limuna.

3. Ocedite vodu iz špageta i brokolija i dodajte ih u činiju sa tunjevinom. Sipajte maslinovo ulje i dobro izmešajte.

4. Pre služenja, pospite odozgo sa još malo maslinovog ulja, dok se ljubiteljima ljutih ukusa preporučuje dosta bibera, čiji se ukus odlično slaže uz ovu pastu.

Izvor: Stvar ukusa

Pohovane palačinke sa belim mesom

Sastojci:

- palačinki 10

- pilećeg belog mesa 400 g.

- kiselih krastavaca 6

- jaja2

- kašike brašna3

- prezli 100 g.

- ulje za prženje 50 ml.

- kašičica suvog biljnog začina1

- kašičica solipola

- kašičice peršuna pola

- kisele pavlake 250 ml.

Uputstvo za pripremu:

Palačinke napraviti po svom receptu. Belo meso skuvati u blago posoljenoj vodi. Kuvano meso isitniti na komadiće. Kisele krastavce sitno iseckati i pomešati sa belim mesom. Dodati pavlaku, začine i lepo sjediniti smesu. Na sredinu svake palačinke staviti 1-2 kašike smese i zaviti kao sarmice. Punjene palačinke valjati u brašno, jaja zatim u prezle. Pržiti kratko dok ne porumene sa svake strane.

Pikantni biftek sa krompirom

Sastojci

3 veća krompira, oljuštena i isečena

2 kašike maslinovog ulja

1 sitno seckani čen belog luka

malo seckanog lišća peršuna

2 parčeta bifteka (od oko 140 g svaki)

1 kašičica tucanog bibera

malo putera

Priprema

1. Stavite isečen krompir da se kuva, pustite da ključa oko 2 minuta, pa ocedite vodu.

2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Dodajte krompir i pržite na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Mešajte povremeno, sve dok krompir ne dobije lepu zlatnu boju i postane hrskav. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Pospite peršunom i posolite po ukusu, pa sklonite sa vatre.

3. Poprskajte šnicle sa malo maslinovog ulja, pa uvaljajte u biber. Zagrejte tiganj, pa ispecite biftek po svom ukusu. Ostavite šnicle da odstoje 5 minuta.

4. Na kraju, namažite šnicle sa malo putera i služite sa krompir salatom koju ste prethodno pripremili. Uz ovo jelo odlično ide i zelena salata, paradajz i malo crnog luka.

izvor: Stvar ukusa

Zapečene testenine s piletinom i šunkom

Sastojci

2 kašike putera

2 kašike brašna

šolja mleka

200 g pilećeg belog mesa, skuvanog i usitnjenog

200 g šunke iseckane na kockice

300 g testenine

veza celera, iseckana

so, biber

kaičica mlevene paprike

100 g kačkavalja

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U dubljem tiganju otopite puter, pa umešajte brašno i zagrevajte dok se ne pojave mehurići. Postepeno dodajte mleko konstantn mešajući dok se smesa ne zgusne.

3. Sklonite sa vatre i dodajte piletinu, šunku, skuvanu testeninu, celer, a zatim posolite i pobiberite po želji.

4. Sve sipajte u pleh za pečenje i pecte u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pospite rendanim kačkavaljem i paprikom, aonda vratiet u rernu da se peče još 5 do 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Ćufte sa paradajz sosom i testeninom

Sastojci

bajata zemička

2 glavice crnog luka

500 g mešanog mlevenog mesa 

so, biber

kašika ljutog senfa

2 kašike maslaca

kašika maslinovog ulja

2 čena belog luka

450 g paradajza

veza bosiljka

400 g testenine

40 g parmezana

Priprema

1. Potopiti zemičku u vodu ili mleko i ostaviti da se natopi. Očistiti luk i iseckati ga. Zemičku iscediti, izdrobiti i izmešati je sa mlevenim mesom, polovinom luka, pa posoliti, pobiberiti i dodati senf. Od te mase rukom praviti loptice, pa ih na vrelom maslacu pržiti dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.

2. Zatim propržiti preostali luk. Očistiti beli luk, izgnječiti ga, pa i njega dodati masi. Dodati paradajz u komadima, posoliti i pobiberiti. Staviti na ringlu da malo uvri. Oprati bosiljak, otresti vodu sa njega, iseći ga na trake, pa i njega dodati.

3. Zatim skuvati testeninu u dosta slane vode, prema uputstvu na pakovanju. 

4. Staviti na tanjire. Preliti sosom od paradajza i lopticama od mlevenog mesa. Sve posuti rendanim parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Punjena ćureća prsa sa roštilja

Sastojci

6 debljih filea ćurećih prsa (po oko 250 g)

vezica bosiljka 

200 g gorgonzole 

puna kašičica slatke mlevene paprike 

2 kašike ulja 

so, biber

Priprema

1. Oprati ćurećee filee, posušiti ih i u svaki zaseći po jedan džep. Bosiljak oprati, pokidati listiće i iseći na trake. Gorgonzolu dobro izgnječiti viljuškom i pomešati sa bosiljkom i alevom paprikom.

2. Filom od sira i začina napuniti džepove filea, te rubove pažljivo zatvoriti drvenim čačkalicama. Premazati meso uljem i peći na roštilju oko 7 minuta sa svake strane. Začiniti solju i biberom.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeni krompir sa slaninicom i kačkavaljem

Ovo je brz i jednostavana obrok za pripremu, a ukus će vas "raspametiti", sigurni smo. Savršeno ako vam treba ručak "na brzaka".

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 300 g slanine pančete

- 200 g kačkavalja

- ulje, so, biber, bosiljak, aleva paprika, malo peršuna

Priprema:

Oljuštite krompir, iseckajte ga na sitnije komade i kuvajte desetak minuta. Procedite.

Podmažite pleh uljem, pa složite krompir. Posolite i pobiberite po ukusu. Po želji posuti i sa malo origana, aleve paprike, belog luka u prahu ili sličnim začinima. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C.

Slaninu iseći na što je moguće tanje šnite, pa na kratko izvadite krompir iz rerne (nakon što je dobio zlatnu koricu) i prekrijte ga slaninom, a potom vratite pleh nazad na dalje pečenje. Za 4-5 minuta izvaditi ponovo krompir i slaninu i posuti narendanim kačkavaljem, i po želji sa malo pavlake. Vratiti da se za zapeče najduže 2 minuta. Posuti sitno seckanim peršunom.

Služiti uz šopsku ili tartar salatu.

Izvor: Pressonline

Jaja Benedikt

Jaja Benedikt

Priprema jaja Benedikt je dobra praksa za sve one koji hoće da usavrše i tehniku pravljenja sosa i tehniku poširanja jaja.

Jaja Benedikt su se na američkom meniju pojavila još 1800. godine u Njujorku. Postoji nekoliko priča o tome kako je nastalo jelo koje čine zemička, šunka ili slanina i poširano jaje sa holandez sosom. U jednoj, glavnu ulogu ima gospođa Legrand Benedikt. Ona je od Čarlsa Ranhofera, šefa kuhinje restorana ”Delmonico”, zatražila da za nju smisli neki zanimljiv obrok. Ranhofer je svoj tek izmišljeni specijalitet nazvao ”jaja Benedikt” i recept objavio u svom kuvaru iz 1894. godine.

U drugoj priči jelo vodi poreklo iz Francuske, pod nazivom “œufs bénédictine” (benediktinska jaja), a jedan od sastojaka je brandade (pire napravljen od ribe i krompira), namazan preko tosta. Poširano jaje se stavlja na vrh i sve se preliva holandez sosom. Jaja Benedikt su dobar izbor kada želite da napravite jak doručak ili užinu. Popularna su u SAD, ali i u Velikoj Britaniji. Nude se u jelovnicima hotela širom sveta, pa su time postala poznat i tražen doručak.

Priprema ovog jela je kuvarski zadatak srednje težine: poširano jaje sa listom šunke ili slanine postavljeno na polovinu engleske zemičke i preliveno sa malo holandez sosa.

Tokom decenija nastalo je bezbroj varijacija prvobitnog recepta: kod ”jaja florentin” (vegetarijanska verzija), šunku je zamenio spanać. U Kanadi i Okeaniji ne koriste šunku, već poširano jaje dopune lososom, pa se ova otmena varijanta zove ”jaja rojal”. A u Latinskoj Americi se ”huevos Benedictinos” serviraju s avokadom i salsom, tipičnim prilozima ovog podneblja.

Ipak, u svim verzijama osnova je poširano jaje. Poširanje je sporo kuvanje u vrućoj, ali nikako ključaloj vodi. Reč je o veoma suptilnoj metodi pripreme mnogih namirnica, između ostalog i ribe i mesa. Međutim, dok se druge namirnice tokom poširanja jednostavno spuste u vodu temperature 80 °C, za poširanje jaja je ipak potrebno biti i spretan. Trik je u tome da se belance tokom poširanja obmota oko žumanceta. Rezultat po čvrstoći liči na meko kuvano jaje: čvrsto belance i meko žumance koje iscuri čim se preseče.

Recept za jaja Benedikt

Sastojci za pripremu holandez sosa:

1 mali iseckan crni luk
1 lovorov list,
3 semenke korijandera,
2 zrna belog bibera
1 grančica taragona
100 ml belog vinskog sirćeta
3 žumanceta
125g otopljenog putera
– plus 2 zemičke, nekoliko šnita slanine za formiranje jela.

Sastojci za poširanje jaja: 2 jaja, belo vinsko sirće, so.

Priprema:

1. Pripremu jaja Benedikt započnite sa pravljenjem sosa. Stavite sve sastojke za holandez sos u manju šerpu, sem jaja i putera, i pustite da proključaju.
2 . Ostavite da vri na smanjenoj temperaturi dok tečnost ne ispari za nešto više od polovine. Procedite i izvadite čvrste začine.
3 . Stavite žumanca u vatrostalnu činiju i postavite je preko posude sa vodom koja blago vri. Mutiti žumanca dok ne postanu penasta, a onda preko, polako sipajte rastopljen puter.
4 . Kada se smesa zgusnula, dodajte malo tečnosti koju ste pripremili od sirćeta i proverite da li je začinjeno prema ukusu. Uklonite posudu sa pare, prekrijte je providnom folijom i ostavite na toplom mestu.
5. Ispoširajte jaja
6.Na tiganju ispecite 4 šnite slanine dok ne porumene i postanu hrskave.
7. Zemičke prepoloviti i na svaku polovinu staviti po dve šnite slanine, poširano jaje i prelitie holandez sosom. Ukrasiti začinskim biljem i paradajzom. Kako bi osigurali da zemička ne sklizne s tanjira, prvo kapnite malo sosa pa preko njega namestite zemičku.

Poširanje jaja

Potrebno je: jaje, svetlo sirće, velika šerpa, kutlača za supu, kutlača s rupicama.

Stavite veliku šerpu s vodom na ringlu i pustite da voda proključa. Dodajte malo sirćeta (1 supena kašika na litar vode), jer sirće pomaže da jaje koagulira (stegne se). Nemojte stavljati so u vodu, jer so sprečava koagulaciju. Pustite da se temperatura vode u šerpi snizi na 70 do 80°C.

Tada kašikom zamešajte vodu da napravite vir. Vir je važan, jer će upravo njegova sila navesti belance da se obmota oko žumanceta.

Jaje izručite u šolju ili kutlaču, i pustite ga da polako sklizne u centar vira.

Uvek se pošira samo po jedno jaje. Jaje je gotovo nakon 3-5 minuta, zavisno od toga kako ga voli osoba za koju je pravljeno.

Rupičastom kutlačom pažljivo izvadite jaje iz vode i pustite ga da se ocedi.

Odmah poslužiti, jer se poširana jaja brzo hlade.

Izvor: hrana-piće-priče

Korpice sa jajima i slaninom

Sastojci

12 režnjeva slanine

6 jaja

biber

origano

maslinovo ulje

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. Maslinovim uljem blago podmažite kalupe za mafine (6 kalupa).

3. Uklonite masnoću sa slanine i u svaku rupu za mafine stavite po dva režnja.

4. u svaki kalup pažljivo razbijte po jedno jaje.

5. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.

6. Gotove korpice pospite biberom, origanom i poslužite uz paradajz ili drugu svežu salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Punjena keleraba

Za spremanje punjene kelerabe koristi se i crni i beli luk, feta sir, stari crni hleb, ulje, bosiljak, jaje, kisela pavla, orasi, so i biber. Punjene kelerabe se peku u rerni

Za 4 osobe:

4 kelerabe sa lišćem (svaka oko 300 g), 3 struka mladog crnog luka, čen belog luka, 150 g feta sira, 3 kriške starog crnog hleba (oko 150 g), 2 kašike ulja, veza bosiljka, jaje, 100 ml kisele pavlake, 50 g oraha, so i biber.

Priprema:

1. Kelerabe očistite, oljuštite i isecite na pola, pa okruglom kašikom izdubite svaku polovinu ostavljajući sa strane ivicu debljine jednog centimetra. Izdubljeno "meso" keleraba sitno iseckajte i stavite u činiju.

2. Mladi crni luk operite, isecite na tanke kolutove i dodajte u činiju. Beli luk oljuštite, što sitnije iseckajte, stavite u posudu, a zatim dodajte sitno seckane orahe, feta sir i kockice hleba.

3. Sipajte ulje i promešajte. Bosiljak i lišće kelerabe operite, osušite, isecite na krupnije komade i izmiksajte sa jajetom u blenderu. Smesu pomešajte sa ostalim sastojcima u posudi, posolite i pobiberite.

4. Kelerabe napunite do polovine, poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, na srednjoj žici, oko 30 minuta. Servirajte sa umućenom kiselom pavlakom i polutkom oraha.

Izvor: Večernje novosti

Burito sa pasuljem i pirinčem

Sastojci

Paradajz fil:

1/2 crnog luka, sitno iseckanog

200 g  sitno iseckanog paradajza

kašika alkoholnog sirćeta

limeta (narendana kora)

so, biber

Fil sa pirinčem i pasuljem

400 g meksičkog pasulja ili mešavine pasulja u sosu

200 g kukuruza šećerca

8 tortilja

150 g pirinča dugog zrna, skuvanog prema uputstvu na pakovanju

sok od jedne limete

200 g jogurta

Priprema

1. Za fil od paradajza pomešajte sve sastojkenavedene za fil, posolite i pobiberite.

2. Za fil sa pasuljem i pirinčem - zagrejte pasulj na umerenoj vatri oko 3-5 minuta. Dodajte šećerac i dobro promešajte. Probajte i posolite i pobiberite po želji.

3. U mikrotalasnoj rerni ili na tiganju zagrejte tortilje dok ne postanu tople i ne omekšaju malo.

4. Na tortilje nanesite skuvan pirinač i pasulj. Preko nanesite malo soka limete, a zatim nanesite paradajz fil i jogurti urolajte burito. servirajte dok je još toplo.

Izvor: Stvar ukusa

Testenina sa svinjetinom

Sastojci

300 g svinjskog buta, isečen na tračice

300 g testenine

kašičica kima

pola kašičice soli

pola kašičice bibera

kašika ulja

3 čena belog luka, usitnjena

šolja bistre pileće supe

1 dl soka od ceđene pomorandže

2 kašike jabukovog sirćeta

kašičica smeđeg šećera

2 šargarepe

kašika gustina

struk mladog luka

Priprema

1. U posudi srednje veličine pomešajte kim, so i biber. Dodajte meso i dobro promešajte.

2. U tiganju zagrejte ulje i dodajte začinjeno meso i beli luk. Pržite na tihoj vatri oko 2 minuta.

3. U manjoj posudi pomešajte 3/4 šolje pileće supe, sok od pomorandže, sirće i smeđi šećer. Smesu dodajte mesu i belom luku. Dodajte i iseckanu šargarepu, i kada počne da vri, smanjite temperaturu. Kuvajte oko 8 minuta.

4. Gustin dodajte ostatku pileće supe i promešajte. Konstantno mešajući sipajte smesu sa gustinom  mesu kako bi se jelo zgusnulo. Dodajte i iseckan mladi luk. Sačekajte da provri, smanjite temperatruru i ostavite da struji oko minut.

5. Testeninu skuvajte prema uputstvu, procedite i isperite, a zatim pomešajte sa pripremljenim mesom.

6. Poslužite pastu sa mesom i dekorišite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

ODUŠEVIĆE CELU PORODICU: Vikend ručak

Savršen ručak u kom će uživati cela porodica!

Sastojci: 

- 600 g belog mesa

- so i vegeta po ukusu, malo ulja

- 4 šnita pančete

- 4 glavice crnog luka

- 4 čena belog luka

- 4 krompira

- 150 g edamera

- 2 šargarepe

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200°C. 2. Očistite crni luk i nasecite na režnjeve. Isecite šargarepu na kolutiće.

Očistite krompir pa ga isecite na kockice. Isecite sir ili ga narendajte. Posolite belo meso sa obe strane.

3. Pakovanje "paketića": Pripremite četiri lista aluminijumske folije dužine oko 50 cm, s tim što ćete sve sastojke slagati na jednu polovinu lista, a drugu ćete koristiti za preklapanje.

Polovinu folije na kojoj ćete slagati sastojke premažite uljem u veličini mesa. Na premazan deo folije stavite, prvo, kolutove luka, preko njega šargarepu, a zatim krompir. Slaganje povrća ovim redosledom će obezbediti ravnomerno puštanje sokova. Kada ste poslagali povrće, stavite parče belog mesa, a zatim začinite vegetom.

Na ovako pripremljeno meso stavite tanak režanj slanine koji će poboljšati aromu. Preko slanine poređajte listove edamera. Čen belog luka možete staviti ili na povrće ili na kraju pripreme paketića.

4. Umotavanje "paketića": Kada ste sve sastojke poređali napisanim redosledom, preklopite ih slobodnom polovinom folije. Slobodne krajeve folije višestruko umotajte ka unutrašnjosti. Još jednom proverite da li su svi krajevi dobro zatvoreni kako ne bi došlo do izlivanja sokova. Na isti način napravite preostala tri paketića.

Pripremljene paketiće poslažite u pleh i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45min.

Izvor: BeCook.com

Svinjetina sa kačkavaljem u pivu

Sastojci:

- svinjska krtina 600 gr

- šargarepa 4 komada

- crni luk 3 glavice

- tanko sečeni kačkavalj 200 gr

- pivo250 ml

- paradajz sos200 ml

- suva menta 1 kašika

- senf2 kašike

- origano 1/2 kašike

- mešavina začina 1 kašika

- so,mleveni crni biberpo ukusu

- uljeza prženje

Uputstvo za pripremu:

Crni luk isecite na režnjeve. Meso isecite na tanke šnicle a šargarepu na tanke krugove. Na zagrejanom ulju prodinstajte crni luk, promešajte pa kada omekša dodajte šargarepu i meso.

Kada meso pobeli dodajte mentu, origano i mešavinu začina. Posolite, pobiberite i promešajte. Dodajte senf i pivo.

dodajte paradajz sos, promešajte, poklopite i dinstajte dok meso ne omekša.

Sadržaj zatim preručite u đuveč pleh i na njega poređajte parčad kačkavalja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Služite dok je toplo.

Izvor: Super recepti

Pita sa jajima i kobasicama

Sastojci

8 jaja

14 svinjskih kobasica

1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića

1 kašika listova majčine dušice

100 g svežih krutona

500 g lisnatog testa

brašno za posipanje

Priprema

1. U posudu sa hladnom vodom stavite 6 jaja i stavite da se kuvaju. Kad proključa sklonite sa vatre, ostavite tako 5 minuta, a zatim izvadite jaja i ohladite ih pod tekućom vodom. Oljuštite jaja. Isecite vrhove omota kobasica i sadržaj sipajte u veliku posudu. Dodajte oraščić, majčinu dušicu, 75 g krutona, 1 živo jaje, malo bibera po želji i dobro izmešajte rukama.

Izvor: Stvar ukusa

2. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli pleh prečnika oko 20 cm obložite pek papirom. Na papir pospite malo brašna, pa postavite pola lisnatog testa u pleh da formirate koru.Preostale krutone rasporedite po kori, a zatim sipajte od prilike četvrtinu smese sa kobasicama. Preko toga postavite oljuštena jaja, a zatim lagano nanosite ostatak smese od kobasica oko i preko jaja, tako da nigde ne ostavite rupe. Preostalo lisnato testo stavite odozgo, tako da pokrijete pitu. Preostalo živo jaje blago umutite viljuškom i prelijte preko pite. Po želji, pre nego što stavite da se peče, pospite pitu susamom. Pecite 30 minuta.

3. Kada je pečeno, pažljivo izvadite pitu iz okruglog pleha i prebacite je na neki veći. Vratite u rernu na 10 minuta, da bi stranice dobile lepu boju. Ohladite pitu na dasci za sečenje, zatim secite na kriške i služite.

Pečeno pileće belo meso sa povrćem

Sastojci

2 luka

200 g paradajza

tikvica 

2 komada pilećih grudiju s kostima (od po 400 g)

150 g krem sira sa začinima

so, biber 

3 kašike ulja

125 ml belog vina

250 ml pileće supe od kocke

Priprema

1. Iseckati luk. Paradajz iseći na kockice, tikvicu na kolutove.

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Odvojiti kožicu od mesa, ali ne potpuno, već samo toliko da pile može da se namaže ispod kože s dve kašičice krem sira. Namazati i zatvoriti čačkalicama.

3. Meso posoliti i pobiberiti, pa staviti u pleh. Rasporediti okolo povrće, posoliti i pobiberiti. Preliti uljem i peći oko 30 minuta.

4. Pomešati preostali sir sa supom i vinom, doliti na povrće i peći daljih 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Grilovan patlidžan

Sastojci

Za plavi patlidžan:

4 plava patlidžana 

so

2 kašike soka od limuna

3 čena belog luka

5 kašika maslinovog ulja

Za sos od paradajza:

600 g paradajza

2 čena belog luka

so, biber

2 kašike maslinovog ulja

kašika seckanog bosiljka

Priprema

1. Patlidžane očistiti i iseći sa korom na uzdužne šnite. Posoliti i preliti limunom. Ostaviti da stoji 30 minuta.

2. Iscediti patlidžan i posušiti ga salvetom ili papirnim ubrusom. Iseckati beli luk. Premazati plavi patlidžan maslinovim uljem i peći na roštilju 2 – 3 minuta. Okrenuti, premazati uljem i posuti belim lukom. Peći još malo i skinuti sa roštilja.

3. Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti, očistiti od semenki i iseckati na kockice. Iseckati beli luk i umešati ga u paradajz, posoliti, pobiberiti i dodati seckani bosiljak i maslinovo ulje. Servirati grilovani patlidžan uz umak od paradajza.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka sa makaronama i blitvom

Potrebno je:

500 g sitnih makarona,  800 g blitve,  2 dl jogurta,  2 dl kisele pavlake,  4 jajeta,  400 g mladog sira,  so,  beli biber,  50 g rendanog trapista,  2 dl mleka, malo maslaca

Priprema:

Skuvajte makarone. Blitvu očistite, operite, iseckajte i kuvajte 10-15 minuta. Ocedite i makarone i blitvu. Izmešajte jogurt, pavlaku, sir, jaja, posolite i pobiberite. U vatrostalnu posudu složite makarone, prelijte sa polovinom preliva, na to stavite blitvu, pa ostatak preliva i odozgo završite sa makaronima. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite, prelijte mlekom i rendanim trapistom, smanjite temperaturu na 170 stepeni i zapecite još desetak minuta.

Izvor: Blic magazin