Zapečena testenina s piletinom

Sastojci:

250 gr testenine

500 gr pilećih fileta

150 gr slanine

3 dl pavlake za kuvanje

3 dl bešamela

so

biber

paprika

curry začin

Priprema:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. Pileće filete narezati na kockice i začiniti sa soli, paprom , crvenom paprikom i curry začinom (po želji). Na malo ulja piletinu pržiti, a pred sam kraj dodati i narezanu slaninu da pusti miris. Potom piletinu i slaninu pomiješati sa tjesteninom i dodati bešamel, vrhnje za kuhanje i staviti u posudu za pećenje. peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180ºC.

Ćufte u belom sosu

Sastojci:

Za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa

- beli deo praziluka

- 2-3 čena belog luka

- polovina šoljice pirinča

- malo brašna

- jedno jaje

- so, biber, biljni začin

- prašak za pecivo

Za sos:

- kašika margarina

- dve kašike brašna

- 250 ml neutralne pavlake

Priprema:

Usitniti beli deo praziluka i beli luk, pa dodati mesu. Prethodno vrlo kratko obariti pirinač, oko pet minuta. Redom stavljati ostale sastojke, jaje da poveže masu, brašna po potrebi, tek toliko da se formiraju ćufte. Začiniti po ukusu. Ostaviti da odstoje 30 minuta. Kuvati ćufte u posoljenoj vodi, oko desetak minuta. Vodu ne bacati jer će trebati za sos.

Sos napraviti tako da na komadiću margarina kratko propržimo brašno, tek da promeni boju, a zatim nalijemo neutralnu pavlaku, kao i vodu u kojoj su se kuvale ćufte, gustinu odredjujemo po želji. Začiniti po ukusu. Vratimo ćufte u sos i na tihoj vatri krčkamo još nekoliko minuta.

Izvor: recepti.com

Hrskava, pikantna pileća krilca na karipski način

Sastojci:

- 4 pileća krilca (po želji povećati količinu)

- 1/2 kašičice soli

- prstohvat crnog bibera

- 1 kašika kečapa

- 1 kašika Caribbean Green začina

- 1/2 kašičice karija

- 2 jaja

- 1/4 šoljice kukuruznog brašna

- 1 šoljica brašna

- ulje za prženje

Pileća krilca najbolji ukus imaće uz "Caribbean Green" začin koji se kod nas ne možete kupiti, pa ga možete izostaviti iz recepta, ili sami napraviti. Za veću količinu ovog začina, koji će vam dobro doći i u pripremi raznih kuvanih jela, potrebno je da u blenderu izmiksate šoljicu korijandera, stabljiku celera, glavicu belog luka, 4 mlada luka, 1/4 šoljice vode, 3/4 šoljice majčine dušice, prsohvat soli i 2 ljute paprike.

Priprema:

U video snimku je na najjednostavniji način objašnjen čitav proces pripreme ovih krilaca. 

U posebnoj činiji stavite krilca. Na njih stavite kečap i "Caribbean Green" začin, pa izmešajte. Potom dodajte 2 umućena jaja, pa ponovo sve izmešajte.

U vakumiranu kesu stavite brašno, kukuruzno brašno, kari, malo bibera i soli, pa je protresite da se svi sastojci izmiksaju. Potom u tu smesu uvaljajte jedno po jedno krilce, pa ih spuštajte u duboko, zagrejano ulje i pržite sve dok ne dobiju zlatkasto-crvenkastu boju.

Služite uz tartar sos. 

Izvor: Pressonline

Zapečena piletina sa šampinjonima

Sastojci:

- 700 gr pilećih filea

- 500 g svežih šampinjona

- 150 g pavlake

- glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- senf

- brašno

- ulje

Priprema:

Crni i beli luk izdinstati na 1 dcl ulja, zatim dodati sitno iseckane šampinjone i dinstati ih 15 minuta na umerenoj temperaturi. Kada omekšaju, skinuti ih sa vatre i dodati pavlaku.

Pileće meso posoliti, premazati senfom, uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju, sve dok ne porumeni sa obe strane, otprilike 5 minuta. U vatrostalnu ili običnu tepsiju istresti smesu od šampinjona, preko poređati filete, malo ih utisnuti u smesu, i peći na prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni još dvadesetak stepeni. Prijatno!

Izvor: maminajela.com

Pljeskavice od povrća i sira

Sastojci:

- sveže paprike crvena i bela2

- šargarepa1

- sira150g.

- kačkavalj40

- jaja2

- kuvan krompir2

- ulje, so, začinipo ukusu

Uputstvo za pripremu:

U dublji sud umutimo jaja. Dodamo krupno narendan krompir i kačkavalj..Dodamo sir i sitno narendanu šargarepu.

Paprike isečemo na sitnije kocke i dodamo smeši. Sve dobro posolimo , stavimo začin, pobiberimo i dobro izmešamo.

Rukama pravimo pljeskavice i pržimo na zagrejanom ulju.

Ispržene pljeskavice stavimo na tanjir obložen papirnatim salvetama, da upiju višak masnoće.

Terijaki piletina

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 1 kg pilećih bataka ili krilaca (a možete da napravite i svoju kombinaciju)

- 2 dl soja sosa

- 1 dl meda

- 2 kašike smeđeg šećera

- 5 kašike jabukovog sirćeta

- 50 ml maslinovog ulja

- 4 čena belog luka (sitno seckanog)

- 1 kašika crnog luka u prahu

- 1 kafena kašičica đumbira u prahu

- 1 kafena kašičica aleve paprike

Priprema:

Umutite marinadu, pomešajte sa piletinom i ostavite u frižider da stoji da sutra. Ukoliko pečete meso u rerni radite to na 180 stepeni i s vremena na vreme prelivajte ga marinadom. Ako pečete na roštilju, ostavite deo marinade da polivate preko mesa tokom pečenja.

Izvor: Pressonline

Mediteranski špageti sa piletinom i crnim maslinama

Sastojci:

- 500 g špageta

- 2 kašičice maslinovog ulja

- 300-400 g pilećeg filea iseckanog na kockice

- so, biber, origano

- 1 glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- 1 paradajz isečen na kockice

- iseckane crne masline

- šolja i po sosa od paradajza

- 60 g parmezana

Priprema: 

Skuvati špagete i sačuvati pola šolje vode u kojoj su se kuvali.

Na zagrejanom maslinovom ulju ispržite pobiberenu i posoljenu piletinu.

Piletini dodajte crni i beli luk neposredno pre pre nego što bude gotova. Zatim dodajte iseckani paradajz, origano, masline i vodu u kojoj su se kuvale špagete. Ostavite minut da se masa lepo sjedini, sklonite s vatre i zatim dodajte sos od paradajza. 

Prelijte špagete ovom masom i služite ih sa rendanim kačkavaljem ili izmrvljenim feta sirom!

Izvor: Pressonline

Pečeno pile na soli

Kad jednom probate pile spremljeno na ovaj način, više ga nikada neće spremati drugačije. Osim piletine, potrebna vam je samo so!

Upalite rernu na 200 stepeni. Sipajte dve šake soli u tepsiju, a pile položite preko. Stavite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni i zaboravite pile na sat vremena. Ako je teže od kilograma, produžite vreme pečenja za dvadesetak minuta, procenićete po boji kožice.

Izvadite i poslužite uz pire krompir i salatu.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Njoke sa spanaćem

Sastojci:

- pakovanje njoka od 500 g

Za pesto sos od spanaća:

- 120 g spanaća

- 50 g badema ili oraha

- 5 sušenih paradajza

- 6 kašika maslinovog ulja

- so

Trebaće vam i sir po želji i parmezan.

Priprema:

Ubaciti njoke u ključalu slanu vodu i kuvati dok ne izađu na površinu.

Pesto sos: Sve sastojke izblendirati. U vruće njoke umešati pesto sos. Dok je sve vruće dodati po želji ovčiji, koziji ili kravlji sir. A na kraju i parmezan.

Izvor: recepti.com

Original recept: Prava bosanska sirnica

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 Za kore:

1 čaša mlake vode (250 ml)

3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)

1 dl ulja

1 kašičica morske soli

 Za fil:

1 kg svežeg kravljeg sira

180 ml milerama

2 jaja

1 kašičica soli

Za premaz:

180 ml milerama

2 žlice mleka

Priprema:

U većoj činiji pomešati brašno sa soli.

Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna.

Testo podeliti na tri kuglice, svaku premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.

U međuvremenu, svež sir pomešati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Fil podeliti na tri dela.

Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti.

Rernu zagrejati na 200°C.

Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.

Prvu kuglicu testa dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati kašičicom ulja pa premestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti testo počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite testo od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.

Kada ste razvukli testo, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim delom fila (kao na slici).

Sa svake strane testa pomoću stoljnjaka  testo zarolajte, a zatim svaku savijaču premestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).

Postupak ponovite s ostatkom fila i kora.

Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.

Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mešavinom mleka i milerama pa vratite u rernu na 180°C još nekih 30 minuta.

Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu jogurta.

Izvor: Naturala

Svinjski medaljoni sa sosom od limuna i slatke pavlake

Sastojci:

- 600 g svinjskog filea

- 50 ml ulja

- 1 limun, so, beli biber

- 10 g brašna

- 100 ml belog vina

- 150 ml slatke pavlake

- 20 g maslaca

- peršun

- 1 kašika vegete

Priprema:

Meso isecite na 12 manjih odrezaka. Malo ih istucite, natrljajte vegetom i solju pa sve poprskajte sokom od pola limuna. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje u frižideru. Nakon toga pospite odreske brašnom i stavite da se prže na ugrejanom ulju u tiganju, i to s pobrašnjenom stranom prema dole. Kada odresci poprime s obe strane lepu svetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite da se dinstaju na tihoj vatri.

Pred kraj umešajte slatku pavlaku, malo preostalog limunovog soka, pobiberite i dodajte još malo vegete. Sve zajedno prokuvajte, a pred kraj u sos umešajte maslac.

Ako želite više sosa, razredite ga s malo vode i po želji zgusnite kašičicom kukuruznog skroba (gustina).

Medaljone složite na ugrejani tanjir, prelijte ih sosom, a po odrescima rasporedite kockice limuna koje ste prethodno uvaljali u naseckani peršun.

Na isti način možete medaljone pripremiti od teletine.

Izvor: novine.ca

Pečene paprike punjene krompirom

Sastojci:

- četiri srednja krompira

- jedan mali luk

- jedan veliki paradajz

- jogurt ili kajmak

- četiri paprike

- ljuto maslinovo ulje

- biljni začin, so, origano, peršun

Priprema:

Oljuštiti i izrendati (na krupno) krompir, jedan mali luk i jedan zreli paradajz. Sve pomešati, dodati dve pune, velike kašike jogurta ili kajmaka, malo soli, biljnog začina, origana i kašiku ulja. Ostaviti smesu malo da odstoji.

U međuvremenu očistiti četiri srednje i što je moguće tanje paprike. Krompir smesa će kad odstoji pustiti sok koji u biti ima funkciju sosa. Puniti paprike. Bitno je da se fil ne sabija dok se puni.

Kad su paprike punjene, poređati ih u malu vatrostalnu tepsiju, na dno uliti sok od smese i malo zaliti paprike ljutim maslinovim uljem (ili obično maslinovo ulje u koje možete dodati ljutu papričicu i neko bilje,) i zatim ostaviti da se peče u rerni.

Peći oko 2 sata na srednjoj temperaturi. U sos na kraju može se umešati malo svežeg, iseckanog peršuna.

Izvor: novine.ca

Bosanska pita

Sastojci:

- juneće mljeveno meso 600g

- krompir 500 g

- ulje 3 dl

- biber, sol 1 kašika

- mineralna voda 1 čaša

- jaja2 komada

- brašno tip 500 2 kg

Uputstvo za pripremu:

Brasno, malo ulja, soli i vode zamjesiti tijesto. Podijeliti ga na loptice, pouljiti i ostaviti da odstoji 15-ak min.

Izrendati krompir, pomijesati sa mljevenim mesom, dodati u smjesu casu mineralne vode, 2 jajeta, malo soli I bibera.

Razvuci kore i pouljiti.

Stavljati smjesu na jufke

Motati , stavljati u tepsiju i pouljiti.

Peci 40-ak minuta na 250 stepeni. Pecenu pitu zaliti vodom i uljem.

Izvor: Blic žena

Prolećna musaka od spanaća i mesa

Sastojci

- 1 kg spanaća

- 2 čena belog luka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 400 g barenog pirinča

- 500 g mlevenog junećeg mesa

- 150 g praziluka

- dodatak jelu

- biber

- 4 jaja

- 200 ml obranog mleka

Priprema

Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.

Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.

Izvor: Pressonline

Zapečeni pizza makaroni

Sastojci: 

400 g makarona

300 g šampinjona

proizvoljne količine parizera

pureće šunke

sira

suvog mesa

kečapa

po ukusu origana

malo margarina

Preliv:

2 jajeta

1 čaša jogurta (ili pavlake za kuvanje)

malo soli

Priprema:

Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati.

Sve dobro sjediniti,pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.

Premazati kečapom, naribati malo sira.

Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuvanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.

Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C.

Izvor: Recepti.com

Pancerote filovane sosom od mlevenog mesa

Sastojci za testo:

- 700 g brašna

- 250 ml mleka

- 250 ml tople vode

- 100 ml ulja

- 1 kašika šećera, 2 kašičice soli

- 1 kockica kvasca

Sastojci za fil:

- 500 g mešanog mlevenog mesa

- 1 glavica crnog luka

- 1 kašika kisele pavlake

- 1 jaje

- biber, biozačin, ulje

Priprema:

Testo: U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, toplo mleko, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo. Ako je potrebno dodati još brašna. Ostaviti testo da naraste.

Fil: Iseckati sitno glavicu crnog luka. Na malo ulja staviti da se dinsta. Dodati mleveno meso i, po ukusu, posuti biberom i biozačinom. Na tihoj vatri dinjstati dok se meso ne isprži. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso, dodati kiselu pavlaku i jaja. Sve dobro promešati.

Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razviti u obliku kruga i velikm modlom za krofne vaditi krugove. Na polovini svakog kruga staviti kašiku fila, preklopiti testo, pa viljuškom pritisnuti ivice da se ne odlepe. Tako pripremljene pancerote, poređati u pleh preko pek papira. Ostaviti da malo narastu. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Izvor: recepti.com

Zapečeni tortelini

Sastojci:

- 500 g tortelina

- 200 g mocarele

- 300 ml pasiranog paradajza

- 100 g maslaca

- 150 g kačkavalja

Priprema:

Torteline skuvajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite maslacem, pa u nju premestite torteline. Prelijte pasiranim paradajzom, pa prekrijte mocarelom isečenom na kockice i na kraju pospite narendanim sirom. Preostali maslac složite po siru i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Prijatno!

Izvor: zena.blic.rs

Zapečena testenina sa sirom i lukom

POTREBNO JE

2 crna luka, 250 g kačkavalja ili srednje starog belog sira, 500 g testenine, 50 g putera, so, biber.

PRIPREMA

Luk oljuštite i isecite na kolutiće, a sir narendajte. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, pa ostavite da se ocedi, a onda ređajte naizmenično sa sirom u vatrostalnu činiju. Posolite i pobiberite. Zapecite u prethodno zagrejanoj rerni. Luk propržite na puteru, pa time pred služenje prelijte zapečenu testeninu.

Izvor: Blic magazin

Makaroni sa svežim povrćem

POTREBNO JE

500 g makarona, 3 mlada luka, 2 paradajza, 1 glavica zelene salate, 1 šolja kukuruza šećerca, 1 veza peršunovog lista, 100 g feta sira, 4 kašike maslinovog ulja.

PRIPREMA

Skuvajte makarone i kukuruz, pa procedite i ostavite da se hlade. Za to vreme operite i pripremite mladi luk, zelenu salatu, list peršuna i paradajz. Luk iseckajte sitno na kolutiće, salatu na trakice, paradajz na kriške, a list peršuna na što sitnije komadiće. Povrće spojite, pa dodajte kockice feta sira. Preko svega prelijte maslinovo ulje i promešajte. Kada se makaroni i kukuruz prohlade, dodajte sveže mešano povrće s fetom i opet sve izmešajte.

Izvor: Blic magazin

Njoke sa četiri vrste sira

POTREBNO JE

500 ml slatke pavlake, 70 g parmezana, 30 g gorgonzole, 70 g mocarele, 70 g tvrdog sira, 1 ½ kašika brašna, 1 kg smrznutih njoka, 2 kašike prezli, malo seckanog peršuna, so, biber, 2 jaja.

PRIPREMA

Skuvajte njoke prema uputstvu. U širokoj plitkoj posudi, na laganoj vatri, kuvajte slatku pavlaku i sireve. Mešajte dok se sirevi ne otope. Umešajte brašno, posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre. Umešajte jaja i dodajte malo peršuna. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite sa malo prezli. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Izvor: Blic magazin

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.