ODUŠEVIĆE CELU PORODICU: Vikend ručak

Savršen ručak u kom će uživati cela porodica!

Sastojci: 

- 600 g belog mesa

- so i vegeta po ukusu, malo ulja

- 4 šnita pančete

- 4 glavice crnog luka

- 4 čena belog luka

- 4 krompira

- 150 g edamera

- 2 šargarepe

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200°C. 2. Očistite crni luk i nasecite na režnjeve. Isecite šargarepu na kolutiće.

Očistite krompir pa ga isecite na kockice. Isecite sir ili ga narendajte. Posolite belo meso sa obe strane.

3. Pakovanje "paketića": Pripremite četiri lista aluminijumske folije dužine oko 50 cm, s tim što ćete sve sastojke slagati na jednu polovinu lista, a drugu ćete koristiti za preklapanje.

Polovinu folije na kojoj ćete slagati sastojke premažite uljem u veličini mesa. Na premazan deo folije stavite, prvo, kolutove luka, preko njega šargarepu, a zatim krompir. Slaganje povrća ovim redosledom će obezbediti ravnomerno puštanje sokova. Kada ste poslagali povrće, stavite parče belog mesa, a zatim začinite vegetom.

Na ovako pripremljeno meso stavite tanak režanj slanine koji će poboljšati aromu. Preko slanine poređajte listove edamera. Čen belog luka možete staviti ili na povrće ili na kraju pripreme paketića.

4. Umotavanje "paketića": Kada ste sve sastojke poređali napisanim redosledom, preklopite ih slobodnom polovinom folije. Slobodne krajeve folije višestruko umotajte ka unutrašnjosti. Još jednom proverite da li su svi krajevi dobro zatvoreni kako ne bi došlo do izlivanja sokova. Na isti način napravite preostala tri paketića.

Pripremljene paketiće poslažite u pleh i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj rerni oko 45min.

Izvor: BeCook.com

Ukusna pletina sa medom

Sastojci:

- 500 g pilećeg filea

- 3 kašike meda

- 3 kašike nepečenog susama

- so

- glavica crnog luka (ili crvenog)

Priprema:

Meso iseckajte na tanke listiće, dodajte med, so i susam. Ako želite da bude sočnije dodajte malo otopljenog putera i ostavite da odstoji pola sata. Takođe, ukoliko volite pikantniji ukus možete dodati i malo karija ili bibera.

U dubljoj posudi isecite luk na kolutove, i propržite. Potom u vruće ulje stavite meso i prižite sve dok ne dobije lepu rumenu boju. Servirajte uz pirinač, grašak ili bareni krompir. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Svinjetina sa kačkavaljem u pivu

Sastojci:

- svinjska krtina 600 gr

- šargarepa 4 komada

- crni luk 3 glavice

- tanko sečeni kačkavalj 200 gr

- pivo250 ml

- paradajz sos200 ml

- suva menta 1 kašika

- senf2 kašike

- origano 1/2 kašike

- mešavina začina 1 kašika

- so,mleveni crni biberpo ukusu

- uljeza prženje

Uputstvo za pripremu:

Crni luk isecite na režnjeve. Meso isecite na tanke šnicle a šargarepu na tanke krugove. Na zagrejanom ulju prodinstajte crni luk, promešajte pa kada omekša dodajte šargarepu i meso.

Kada meso pobeli dodajte mentu, origano i mešavinu začina. Posolite, pobiberite i promešajte. Dodajte senf i pivo.

dodajte paradajz sos, promešajte, poklopite i dinstajte dok meso ne omekša.

Sadržaj zatim preručite u đuveč pleh i na njega poređajte parčad kačkavalja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Služite dok je toplo.

Izvor: Super recepti

Pica iz tiganja

POTREBNO: 

450 g kupovnog testa za picu, 1/3 polje maslinovog ulja, 1/2 šolje sosa od paradajza, 250 g kačkavalja ili mocarele (može i pomešano), 10 listova bosiljka, 100 g kulena

PRIPREMA:

Testo podelite na dva dela, pa svaki deo razvucite u krug veličine vašeg najvećeg tiganja koji sme da ide i u rernu. U tiganj sipajte polovinu maslinovog ulja, pa kada se ono zagreje na ringli, ubacite razvučeno testo. Pržite oko 3 minuta, dovoljno da dno potamni ali ne i da izgori. Oprezno okrenite testo, pa na gornju 8ispečenu) stranu stavite sos od paradajza, kulen, bosiljak i sir ( po pola svega, poštosu mere za dve pice). Ostavite još dva minuta da se isprži i donja strana testa, pa ste stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 2 minuta - dovoljno da se sir istopi. Sve ponovite i za drugu picu.

Izvor: Blic žena

Pita sa jajima i kobasicama

Sastojci

8 jaja

14 svinjskih kobasica

1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića

1 kašika listova majčine dušice

100 g svežih krutona

500 g lisnatog testa

brašno za posipanje

Priprema

1. U posudu sa hladnom vodom stavite 6 jaja i stavite da se kuvaju. Kad proključa sklonite sa vatre, ostavite tako 5 minuta, a zatim izvadite jaja i ohladite ih pod tekućom vodom. Oljuštite jaja. Isecite vrhove omota kobasica i sadržaj sipajte u veliku posudu. Dodajte oraščić, majčinu dušicu, 75 g krutona, 1 živo jaje, malo bibera po želji i dobro izmešajte rukama.

Izvor: Stvar ukusa

2. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Okrugli pleh prečnika oko 20 cm obložite pek papirom. Na papir pospite malo brašna, pa postavite pola lisnatog testa u pleh da formirate koru.Preostale krutone rasporedite po kori, a zatim sipajte od prilike četvrtinu smese sa kobasicama. Preko toga postavite oljuštena jaja, a zatim lagano nanosite ostatak smese od kobasica oko i preko jaja, tako da nigde ne ostavite rupe. Preostalo lisnato testo stavite odozgo, tako da pokrijete pitu. Preostalo živo jaje blago umutite viljuškom i prelijte preko pite. Po želji, pre nego što stavite da se peče, pospite pitu susamom. Pecite 30 minuta.

3. Kada je pečeno, pažljivo izvadite pitu iz okruglog pleha i prebacite je na neki veći. Vratite u rernu na 10 minuta, da bi stranice dobile lepu boju. Ohladite pitu na dasci za sečenje, zatim secite na kriške i služite.

Zapečena testenina s piletinom

Sastojci:

250 gr testenine

500 gr pilećih fileta

150 gr slanine

3 dl pavlake za kuvanje

3 dl bešamela

so

biber

paprika

curry začin

Priprema:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. Pileće filete narezati na kockice i začiniti sa soli, paprom , crvenom paprikom i curry začinom (po želji). Na malo ulja piletinu pržiti, a pred sam kraj dodati i narezanu slaninu da pusti miris. Potom piletinu i slaninu pomiješati sa tjesteninom i dodati bešamel, vrhnje za kuhanje i staviti u posudu za pećenje. peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180ºC.

Pečeno pileće belo meso sa povrćem

Sastojci

2 luka

200 g paradajza

tikvica 

2 komada pilećih grudiju s kostima (od po 400 g)

150 g krem sira sa začinima

so, biber 

3 kašike ulja

125 ml belog vina

250 ml pileće supe od kocke

Priprema

1. Iseckati luk. Paradajz iseći na kockice, tikvicu na kolutove.

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Odvojiti kožicu od mesa, ali ne potpuno, već samo toliko da pile može da se namaže ispod kože s dve kašičice krem sira. Namazati i zatvoriti čačkalicama.

3. Meso posoliti i pobiberiti, pa staviti u pleh. Rasporediti okolo povrće, posoliti i pobiberiti. Preliti uljem i peći oko 30 minuta.

4. Pomešati preostali sir sa supom i vinom, doliti na povrće i peći daljih 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Ćufte u belom sosu

Sastojci:

Za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa

- beli deo praziluka

- 2-3 čena belog luka

- polovina šoljice pirinča

- malo brašna

- jedno jaje

- so, biber, biljni začin

- prašak za pecivo

Za sos:

- kašika margarina

- dve kašike brašna

- 250 ml neutralne pavlake

Priprema:

Usitniti beli deo praziluka i beli luk, pa dodati mesu. Prethodno vrlo kratko obariti pirinač, oko pet minuta. Redom stavljati ostale sastojke, jaje da poveže masu, brašna po potrebi, tek toliko da se formiraju ćufte. Začiniti po ukusu. Ostaviti da odstoje 30 minuta. Kuvati ćufte u posoljenoj vodi, oko desetak minuta. Vodu ne bacati jer će trebati za sos.

Sos napraviti tako da na komadiću margarina kratko propržimo brašno, tek da promeni boju, a zatim nalijemo neutralnu pavlaku, kao i vodu u kojoj su se kuvale ćufte, gustinu odredjujemo po želji. Začiniti po ukusu. Vratimo ćufte u sos i na tihoj vatri krčkamo još nekoliko minuta.

Izvor: recepti.com

Grilovan patlidžan

Sastojci

Za plavi patlidžan:

4 plava patlidžana 

so

2 kašike soka od limuna

3 čena belog luka

5 kašika maslinovog ulja

Za sos od paradajza:

600 g paradajza

2 čena belog luka

so, biber

2 kašike maslinovog ulja

kašika seckanog bosiljka

Priprema

1. Patlidžane očistiti i iseći sa korom na uzdužne šnite. Posoliti i preliti limunom. Ostaviti da stoji 30 minuta.

2. Iscediti patlidžan i posušiti ga salvetom ili papirnim ubrusom. Iseckati beli luk. Premazati plavi patlidžan maslinovim uljem i peći na roštilju 2 – 3 minuta. Okrenuti, premazati uljem i posuti belim lukom. Peći još malo i skinuti sa roštilja.

3. Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti, očistiti od semenki i iseckati na kockice. Iseckati beli luk i umešati ga u paradajz, posoliti, pobiberiti i dodati seckani bosiljak i maslinovo ulje. Servirati grilovani patlidžan uz umak od paradajza.

Izvor: Stvar ukusa

Hrskava, pikantna pileća krilca na karipski način

Sastojci:

- 4 pileća krilca (po želji povećati količinu)

- 1/2 kašičice soli

- prstohvat crnog bibera

- 1 kašika kečapa

- 1 kašika Caribbean Green začina

- 1/2 kašičice karija

- 2 jaja

- 1/4 šoljice kukuruznog brašna

- 1 šoljica brašna

- ulje za prženje

Pileća krilca najbolji ukus imaće uz "Caribbean Green" začin koji se kod nas ne možete kupiti, pa ga možete izostaviti iz recepta, ili sami napraviti. Za veću količinu ovog začina, koji će vam dobro doći i u pripremi raznih kuvanih jela, potrebno je da u blenderu izmiksate šoljicu korijandera, stabljiku celera, glavicu belog luka, 4 mlada luka, 1/4 šoljice vode, 3/4 šoljice majčine dušice, prsohvat soli i 2 ljute paprike.

Priprema:

U video snimku je na najjednostavniji način objašnjen čitav proces pripreme ovih krilaca. 

U posebnoj činiji stavite krilca. Na njih stavite kečap i "Caribbean Green" začin, pa izmešajte. Potom dodajte 2 umućena jaja, pa ponovo sve izmešajte.

U vakumiranu kesu stavite brašno, kukuruzno brašno, kari, malo bibera i soli, pa je protresite da se svi sastojci izmiksaju. Potom u tu smesu uvaljajte jedno po jedno krilce, pa ih spuštajte u duboko, zagrejano ulje i pržite sve dok ne dobiju zlatkasto-crvenkastu boju.

Služite uz tartar sos. 

Izvor: Pressonline

Musaka sa makaronama i blitvom

Potrebno je:

500 g sitnih makarona,  800 g blitve,  2 dl jogurta,  2 dl kisele pavlake,  4 jajeta,  400 g mladog sira,  so,  beli biber,  50 g rendanog trapista,  2 dl mleka, malo maslaca

Priprema:

Skuvajte makarone. Blitvu očistite, operite, iseckajte i kuvajte 10-15 minuta. Ocedite i makarone i blitvu. Izmešajte jogurt, pavlaku, sir, jaja, posolite i pobiberite. U vatrostalnu posudu složite makarone, prelijte sa polovinom preliva, na to stavite blitvu, pa ostatak preliva i odozgo završite sa makaronima. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite, prelijte mlekom i rendanim trapistom, smanjite temperaturu na 170 stepeni i zapecite još desetak minuta.

Izvor: Blic magazin

Zapečena piletina sa šampinjonima

Sastojci:

- 700 gr pilećih filea

- 500 g svežih šampinjona

- 150 g pavlake

- glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- senf

- brašno

- ulje

Priprema:

Crni i beli luk izdinstati na 1 dcl ulja, zatim dodati sitno iseckane šampinjone i dinstati ih 15 minuta na umerenoj temperaturi. Kada omekšaju, skinuti ih sa vatre i dodati pavlaku.

Pileće meso posoliti, premazati senfom, uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju, sve dok ne porumeni sa obe strane, otprilike 5 minuta. U vatrostalnu ili običnu tepsiju istresti smesu od šampinjona, preko poređati filete, malo ih utisnuti u smesu, i peći na prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni još dvadesetak stepeni. Prijatno!

Izvor: maminajela.com

Integralna testenina sa kobasicama i čeri paradajzom

Potrebno je:

350 g inegralne testenine, 300 g blage nemasne kobasice, 3 glavice crvenog luka,  300 g čeri paradajza,  biber,  so,  ulje

Priprema:

U nauljenoj posudi propržite sitno iseckan luk, pa mu dodajte na četvrtine iseckanu kobasicu, biber i so, pa nastavite prženje na niskoj temperaturi uz mešanje još oko pet minuta. Posebno skuvajte testeninu u slanoj vodi, ocedite je i dodajte prženoj kobasici sa začinima. Promešajte. Uz integralnu testeninu sa kobasicom servirajte čeri paradajz.

Izvor: Blic magazin

 

Pljeskavice od povrća i sira

Sastojci:

- sveže paprike crvena i bela2

- šargarepa1

- sira150g.

- kačkavalj40

- jaja2

- kuvan krompir2

- ulje, so, začinipo ukusu

Uputstvo za pripremu:

U dublji sud umutimo jaja. Dodamo krupno narendan krompir i kačkavalj..Dodamo sir i sitno narendanu šargarepu.

Paprike isečemo na sitnije kocke i dodamo smeši. Sve dobro posolimo , stavimo začin, pobiberimo i dobro izmešamo.

Rukama pravimo pljeskavice i pržimo na zagrejanom ulju.

Ispržene pljeskavice stavimo na tanjir obložen papirnatim salvetama, da upiju višak masnoće.

Testenina sa graškom

Sastojci

3 kašike maslinovog ulja

3 veća seckana čena belog luka

1 seckana ljuta papričica, bez semenki

2 kore limuna

400 g testenine

200 g svežeg ili smrznutog graška

20 g bosiljka

1 kašika  parmezana

Priprema

1. Zagrejte jednu kašiku ulja na tiganju i propržite beli luk i papričicu. Kada dobiju blagu boju, pomešajte sa struganom korom limuna.

2. Skuvajte testeninu, a grašak dodajte u testeninu na poslednjih dva minuta kuvanja. Kad se skuva, ocedite svu vodu, pa u testeninu i grašak sipajte propržen luk, papričicu i koru limuna.

3. Na kraju pospite bosiljkom i dodajte preostalu količinu maslinovog ulja i dobro izmešajte. Odozgo pospite rendanim parmezanom.

Izvor: Strva ukusa

Terijaki piletina

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 1 kg pilećih bataka ili krilaca (a možete da napravite i svoju kombinaciju)

- 2 dl soja sosa

- 1 dl meda

- 2 kašike smeđeg šećera

- 5 kašike jabukovog sirćeta

- 50 ml maslinovog ulja

- 4 čena belog luka (sitno seckanog)

- 1 kašika crnog luka u prahu

- 1 kafena kašičica đumbira u prahu

- 1 kafena kašičica aleve paprike

Priprema:

Umutite marinadu, pomešajte sa piletinom i ostavite u frižider da stoji da sutra. Ukoliko pečete meso u rerni radite to na 180 stepeni i s vremena na vreme prelivajte ga marinadom. Ako pečete na roštilju, ostavite deo marinade da polivate preko mesa tokom pečenja.

Izvor: Pressonline

Zapečene polutke krompira sa slaninom

Sastojci:

- 8 srednjih krumpira

- 16 kriški tanko narezane slanine

- so

- biber

- maslinovo ulje

- malo kačkavalja

Priprema:  

Krompire operite i narežite svaki na pola. Pleh obložite papirom za pečenje, pa na njega stavite kromppir, posolite, pobiberite i pecite na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni.

Potom izvadite pleh, na svaki krompir stavite jednu kričku slanine i malo rendanog kačkavalja, pa vratite i pecite dok slanina ne postane hrskava.

Služite uz kolutove ljubičastog luka. 

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Mediteranski špageti sa piletinom i crnim maslinama

Sastojci:

- 500 g špageta

- 2 kašičice maslinovog ulja

- 300-400 g pilećeg filea iseckanog na kockice

- so, biber, origano

- 1 glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- 1 paradajz isečen na kockice

- iseckane crne masline

- šolja i po sosa od paradajza

- 60 g parmezana

Priprema: 

Skuvati špagete i sačuvati pola šolje vode u kojoj su se kuvali.

Na zagrejanom maslinovom ulju ispržite pobiberenu i posoljenu piletinu.

Piletini dodajte crni i beli luk neposredno pre pre nego što bude gotova. Zatim dodajte iseckani paradajz, origano, masline i vodu u kojoj su se kuvale špagete. Ostavite minut da se masa lepo sjedini, sklonite s vatre i zatim dodajte sos od paradajza. 

Prelijte špagete ovom masom i služite ih sa rendanim kačkavaljem ili izmrvljenim feta sirom!

Izvor: Pressonline

Gulaš od svinjskih jezika

Jelo koje se malo duže sprema, ali je rezultat fenomenalan.

SASTOJCI:

  • 1kg svinjskih jezika
  • 3 šargarepe (narezane na kolutiće)
  • 1 koren peršuna (narezan na kolutiće)
  • 2 crvena luka (na četvrtine)
  • 4 čena belog luka
  • 1 svežnjić peršunovog lista
  • 1 kocka za supu
  • lovorov list
  • senf (3 velike kašike otprilike)
  • mlevena slatka crvena paprika
  • biber
  • ulje
  • brašno
  • kisela pavlaka

PRIPREMA:

1. Jezike kuvati sa šargarepom, peršunom, crvenim lukom, belim lukom i peršunovim listom.

2. Kuvaju se dok ne omekšaju (oko sat-sat ipo, možda i duže, zavisi od veličine), probati viljuškom, ako ulazi bez otpora u meso, kuvani su.

3. Kad su jezici kuvani, izvade se iz vode i treba oguliti kožu s njih (pobeli kad je skuvana).

4. jezike narezati na kolutove

5. povrće koje se kuvalo sa jezicima propasirati

6. napraviti zapršku sa uljem i brašnom, dodati propasirano povrće, vodu u kojoj se sve kuvalo, jezike, slatku crvenu papriku, lovorov list, senf, biber i kocku za supu. (po želji može jošp i malo vode, da bude ređe)

7. pustiti da krčka, a pri kraju dodati kiselu pavlaku

Pečeno pile na soli

Kad jednom probate pile spremljeno na ovaj način, više ga nikada neće spremati drugačije. Osim piletine, potrebna vam je samo so!

Upalite rernu na 200 stepeni. Sipajte dve šake soli u tepsiju, a pile položite preko. Stavite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni i zaboravite pile na sat vremena. Ako je teže od kilograma, produžite vreme pečenja za dvadesetak minuta, procenićete po boji kožice.

Izvadite i poslužite uz pire krompir i salatu.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.