Sastojci:
500 g makarona
- 400 g mlevenog svinjskog mesa
- 3 veće glavice crnog luka
- 1-2 jaja
- malo vegete, malo masti (ili ulja), malo peršuna, bibera po potrebi, malo seckane crvene paprike
- 2 kašike kisele pavlake
- 2, 5 dcl mleka
Priprema:
U šerpi na šporetu staviti iseckan crni luk, dodati malo masti ili ulja, vegete i vode, pa ga dinstati, uz povremeno dodavanje vode i mešanje. Kada je luk izdinstan, dodati mleveno meso, još malo dinstati, skinuti sa šporeta, dodati peršun, biber, crvenu papriku i sve dobro sjediniti.
Za to vreme dok se luk dinsta, obariti makarone u slanoj vodi i dodati malo ulja da se ne bi slepile dok se kuvaju. Kuvane makarone sipati u cediljku, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ocede. Uzeti šerpu od 3 litre ili vatrostalnu činiju,namazati mašću ili uljem, na dno šerpe staviti dva prsta debljine makarona, zatim nadev od mesa i luka, pa opet makarone i tako ređati dok se ne potroši sav materijal. Poslednji sloj treba da budu makarone.
Jaja umutiti, dodati pavlaku, izmešati,pa zatim mleko i još malo vegete, pa tako prepremljenom smesom prelini pitu od makarona. Sa malo ulja preliti makarone, pa staviti u prethodno zagrejanu pećnicu i peći na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Za vreme pečenja šerpu treba poklopiti, poklopcem ili folijom. Pečenu pitu nožem odvojiti od šerpe, pa je izručiti na zagrejan tanjir. Ovako pripremljena pita od makarona može se služiti uz sos od paradajza ili kečap i strugani sir (parmezan).
Prijatno!
Izvor: receptizakolace.com