Originalan recept za Lazanje bolonjeze, klasik italijanske kuhinje

Klasične italijanske lazanje su pravo remek-delo iz kuhinje Apeninskog poluostrva i jedno od najpoznatijih jela na svetu. Slojevi domaće testenine, bogatog ragua od mlevenog mesa, kremastog bešamel sosa i topljenog sira stapaju se u savršen sklad ukusa i mirisa. Ovo tradicionalno jelo nastalo u Emiliji-Romanji danas je simbol porodičnog okupljanja i nedeljnih ručkova, a njegov neodoljivi spoj sočnog mesa i nežne testenine čini da ga svi obožavaju.

Recept za originalne italijanske lazanje

Potrebno:

  • 40 g kačkavalja
  • 250 g testenina za lazanje

Bešamel sos

  • 80 g kačkavalja
  • 500 ml mleka
  • 100 g brašna
  • po ukusu so
  • 60 ml suncokretovog ulja

Bolonjez sos

  • 350 g mlevenog mesa
  • 250 ml paradajz pirea
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica vegete
  • 1 kašičica timijana
  • 1 kom grančica ruzmarina
  • 1 kašičica bibera
  • 70 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica bosiljka
  • so po ukusu

Priprema:

Priprema bešamel sosa

U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, mešajući dodajte brašno. Brašno pržite svega nekoliko minuta. Kada je zaprška gotova, lagano dospite nleko. Posolite po ukusu i dodajte sir. Vodite računa da bi brašno trebalo da dobije samo blagu žutu boju, ne sme da porumeni. Mleko sipajte lagano uz brzo mešanje kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Priprema bolonjez sosa

Bolonjez sos je sam po sebi je standard i klasičan recept. Ovde vam donosimo malo pojednostavljen recept, koji će vam uštedeti vreme ali će zadovoljiti ukusom.

U odgovarajuću posudu sipajte ulje. Pošto ste ga dobro zagrejali, dodajte meso i kratko ga dinstajte. Ukoliko želite da vaš obrok bude niže kalorijske vrednosti, polovinu količine mesa zamenite soja ljuspicama. U prodinstano meso sipajte sok od paradajza i paradajz pire. Pustite da sos prokuva, pa dodajte so i biber. Dodajte ostale začine. Nakon toga sos kuvajte još desetak minuta. Dodajte grančicu ruzmarina i nastavite da kuvate sos narednih deset minuta. Ne zaboravite da nakon toga ruzmarin izvadite.

Filovanje testa

U vatrostalnu posudu sipajte ulje. Ređajte testo, bešamel pa bolonjeza sos. Ne zaboravite da je testo za lazanje prvo potrebno skuvati, osim, naravno, ukoliko nije u pitanju testo koje se ne kuva, tj. testo koje je već skuvano (to je naznačeno na ambalaži). Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke.

Pecite na temperaturi od 220° C oko 45 minuta. Kada su lazanje pečene, pospite ih sirom.

Pileća jetra s peršunom

Potrebno:

500g pileće jetre

jedna vezica peršunova lišća

tri čena belog luka

malo soli

malo bibara

50ml ulja

Priprema:

Pristavite vodu.

Jetru očistite, ostavite je celu. 

Stavite u kipuću vodu i kuvajte tačno 3 minute, pa ocedite. 

Dok se kuva naseckajte belog luka i peršunovog lista, pomešajte sa solju, biberom i uljem. 

Time prelijte jetru i poslužite je odmah.

Meso sa spanaćem

Potrebno:

200 g svinjskog mesa bez masnoće, so, biber, kašika kukuruznog griza, nekoliko listova blanširanog spanaća, kašika ulja

Priprema:

Meso isecite na kocke, posolite, pobiberite, uvaljate u kukuruzni griz i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Prženo meso spakujte sa listovima blanširanog spanaća.

Gulaš od piletine i povrća

Potrebno:

1-2 pakovanja piletine

1 glavica crvenog luka

1 pakovanje graška s šargarepom

paradajs  sos

zacini

1 kašika gustina

2 paradajza

Priprema:

Na masnoci ispržimo piletinu, tako da se požari s obe strane. Zatim je izvadimo na stranu i dodamo sitno iseckan luk, malo ga dinstamo pa dodamo 1-2 paradajza i to malo dinstamo. Dodamo povrće (grašak i šargarepu) i nalijemo s malo vode i pustimo da prokuva. Vratiti meso koje smo popržili i sve zajedno još kuvamo, a to bude brzo jer je meso vec isprženo, a povrću treba malo. Na kreju jednu kašiku gustina s malo paradajz sosa. Eto ga, uz to prilog može po želji šta ko voli, ja sam za pire od krompira.

Belo meso sa roštilja

Potrebno:

150 g pilećeg belog mesa, so, krupno mleveni biber, pola kašičice ulja, kašičica limunovog soka, kriška limuna, čeri paradajz, listovi bosiljka

Priprema:

Belo meso posolite, pobiberite, poprskajte limunovim sokom i uljem, pa ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Zatim ga prepecite u gril tiganju da porumeni s obe strane. Šniclu ponesite s kriškom limuna, čeri paradajzom i listovima bosiljka.

Gravče na tavče

Potrebno:

50 dkg belog pasulja

40 dkg suvih rebara (vrat ili komad nekog drugog suvog mesa)

3 kašike ulja

2 glavice luka

2 sveže crvene roga paprike

1 kašikica crvene paprike u prahu

1 velika kašika brašna

3 čena belog luka

1 feferon (ljuta papričica)

1 veći ili dva manja svežeg paradajza

1 vezica svežeg peršuna

so i biber po ukusu

Priprema:

Pasulj namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u frižideru odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a pasulj isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuvati 2, dva i po do tri sata na laganoj temperaturi.

Umesto ovako kuvanog pasulja, može se upotrijebiti i pasulj iz konzerve.

Suva rebra narezana na kocke skuvati, a „supu“ od suvog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s supom u kojoj su se kuvala rebarca pa dinstati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati takođe na kockice narezanu roga papriku, sitno naseckani beli luk, feferon i paradajz. Sve zajedno dinstati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršun i brašno, posoliti i pobiberiti pa podliti s otprilike 3 dcl supe i kuvajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani pasulj.

 

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale supe od suvog mesa i nepokriveno zapeći u rerni na 200°C otprilike 45 minuta.

 

Izvaditi iz rerne i poslužiti.

Piletina u sosu od dimljenog sira

Potrebno:

pileći file

šampinjoni

grašak

konjak

dimljeni sir

neutralna pavlaka

so

Priprema:

Piletinu propržiti na tiganju, dodati šampinjone sečene žilijen, zatim dodati grašak i konjak! Dodati dimljeni sir i neutralnu pavlaku, pa servirati sa rižom.

Vreme za pripremu: 15 minuta 

Čufte u paradajz sosu

Potrebno:

1 kg mlevenog mesa (1/2 kg pilećeg i 1/2 kg mešanog)

2 srednje glavice luka (jako sitno naseckanog)

8 kašika očišćenog običnog pirinča

2 kašike vegete

1/2 kašike soli

na vrh kašike bibera

2 jaja

po prstohvat suvih začina (origano, majčina dušica, majoran)

po želji 1 čen  belog luka i malo peršuna (sitno naseckanih)

Sve sastojke dobro rukama izmišati i ostaviti u frižideru na 1h.

Za sos:

0,5 dl ulja

1 l paradajz sosa

3 dl vode

1/2 kašike šećera

1/2 kašike vegete

1,5 kašiku brašna

soli i bibera prema ukusu

Priprema:

U veliku ranglu staviti ulje, par.sos i vodu, pustiti da na srednjoj vatri prokuva. Dodati šećer, smanjiti vatru i u ključalo dodavati okruglice smese mlevenog mesa veličine manjeg jajeta.

Kad provre smanjiti vatru i kuvati oko 50 min u polupokrivenoj posudi. Tokom kuvanja pažljivo promešati nekoliko puta.

U šoljici promešati brašno sa 1 dl vode i ulivati u ključali sos lagano mešajući, dodati vegetu i prema ukusu soli i bibera, pa pustiti da se sve još kuva 10-tak min. (probati okruglicu da li je pirinač skuvan). Ako želite ređe, dolijte oko 1dl vruće vode.

 

Ako ne želite šećeriti sos, podinstajte manju glavicu luka pa dalje radite isto. Ne volite li puno par.sosa oduzmite ga 2dl i zamenite vodom.

Puškinove faširane šnicle

Potrebno:

500 g pilećeg belog mesa

2 kašike maslaca

2 parčeta sredine hleba

2 kašike kisele pavlake

pola šolje mleka

jaje

prezle

peršun

so, biber po ukusu

Priprema:

Samleti pileće meso. Dodati so i biber u meso. Dodati sredinu hleba prethodno umočenu u mleko. Dodati pavlaku i peršun po ukusu. Sve dobro izmešati i praviti male šnicle. Pre prženja ih umakati u izmućkano jaje, pa u prezle. Pržiti ih na vrelom maslacu.

Vreme za pripremu: 35 minuta

Punjene paprike/tikvice

Potrebno:

4 paprike (ili 2 tikvice), 300 g mlevenog junećeg mesa, 2 šoljice integralnog probranog pirinča, 1 veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 kašičica soli, 1 kašičica majorana, 1 kašičica majčine dušice, pola kašičice mlevenog đumbira, 2 krompira, 1 paradajz, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

10-ak minuta pržite meso (bez ulja) pomešano sa začinima (majoran, majčina dušica, đumbir + so) i narendanim crnim i belim lukom. U proprženo meso dodajte pirinač. Ovom smesom punite očišćene paprike (paprike očistite tako što ćete odseći dršku i izvaditi sredinu i seme), a paprike zatvorite kriškama paradajza. Ukoliko pravite punjene tikvice, obe tikvice presecite na pola i punite svaku polovinu. Paprike/tikvice stavite u lonac, između njih ubacite dva isečena krompira i nalijte vodom do polovine visine paprike. Poklopljeno kuvajte sat vremena na blagoj vatri. Kada su paprike skuvane dodajte zapršku. Za zapršku, u posebnoj posudi dobro promešajte dve kašike ulja, jednu kašiku brašna i 1 kašičicu aleve paprike.

Musaka od kiselog kupusa

Potrebno:

  • dve srednje glavice kiselog kupusa
  • 400 grama mlevenog mešanog mesa (i ne mora)
  • 250 grama suve slanine
  • dve glavice crnog luka
  • tri čena belog luka
  • mleveni biber
  • aleva paprika
  • tri jajeta
  • pola litra jogurta ili mleka
  • lovorov list
  • dve kašike masti
  • malo ulja
  • dve kašičice biozačina

Priprema:

Kiseli kupus iseći na kocke i oprati ga, kuvati sat-dva ili u ekspres-loncu oko 45 minuta. Dok se kuva kupus, u dublji tiganj staviti dve kašike masti i malo ulja i na njemu propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kada porumeni, dodati meso i slaninu koje isto tako treba da se proprže.

 Kada se propržilo, dodati začine: biber, alevu papriku, biozačin, lovor i dobro promešati. Kupus ocediti i stavljati u tepsiju, prethodno malo podmazanu, po pravilu jedan red kupusa pa jedan red mesa i na kraju treba da ostane kupus.

 

Blago ga poravnati, preko toga svuda ravnomerno sipati preliv od jaja i mleka (prethodno umućen) i staviti da se zapeče na 180 stepeni oko 30-45 minuta.

Svinjski file punjen pečurkama

Potrebno:

  • 700-800 g svinjskog filea
  • 400 g šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 100 g pancete
  • 2-3 kašike prezle
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • peršunovo lišće

Priprema:

File očistiti od žilica, zaseći po sredini čitavom dužinom i otvoriti kao knjigu. Istanjiti tučkom sa obe strane, posoliti i pobiberiti.

Pripremiti nadev: na malo ulja propržiti kockice sitno seckane pancete, dodati luk takođe sitno iseckan i sve zajedno kratko propržiti. Šampinjone iseći na tanke listiće i dinstati zajedno sa lukom dok ne ispari tečnost koju su pečurke pustile. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati 2-3 kašike prezle, 1 jaje i seckano peršunovo lišće.

Preko mesa rasporediti nadev i zaviti kao rolat, pričvrstiti kanapom ili sa par čačkalica. Preliti sa malo ulja i sve čvrsto zamotati u alu foliju. Staviti u pleh u koji smo sipali čašu vode i peći na 200 C oko 1 sat.

Pri kraju pečenja, razmotati foliju i vratiti u rernu da se peče još 20-tak minuta dok fino ne porumeni. Sačekati da se malo prohladi i seći na šnite. Napraviti umak od soka koje je meso pustilo u toku pečenja i poslužiti uz file.

Musaka od tikvica i krompira

Potrebno:

1 kg mlevenog mesa

1 kg krompira

1 kg tikvica

2 glavice crnog luka

1 veća šargarepa

200 grama pirinča

vezica lišća peršuna

3-4 čena belog luka

so, biber

3+2 jajeta

Priprema:

Tikvice iseći uzduž na 1 cm debljine, posoliti, svako parče uvaljati u brašno pa u umućena jaja (3 komada) i ispohovati.

Dok se pohuje, propržiti na malo ulja iseckan crni luk, dodati mleveno meso i bez dolivanja vode dinstati oko 15 minuta (može i živo meso da se stavi u musaku, ali onda se stvrdne u musaki, a izdinstano je rastresito i "vazdušasto"). Sipati pirinač, dodati šolju vode i dinstati dok voda ne ispari. Skloniti sa vatre, dodati izrendanu šargarepu, sitno iseckan beli luk, soli i bibera po ukusu, kao i sitno iseckano lišće peršuna. Krompir oljuštiti i iseci na krugove debljine oko pola cm.

U uljem podmazanu šerpu ređati red posoljenog krompira, red pohovanih tikvica, staviti celu količinu mesa, ponovo red tikvica i red krompira preko (taj krompir posoliti i uvaljati u kašiku ulja). Sipati preko 2 šolje vode i staviti u zagrejanu rernu.

Inače, od ove količine bude puna šerpa od 8 litara.

 

Peći na 200 stepeni oko sat vremena, zatim ulupati preostala 2 jajeta sa malo vode, preliti preko musake i zapeći.

Leskovački uštipci

Potrebno:

500 g mešanog mlevenog mesa

50 g suve slanine

100 g kačkavalja

2 čena belog luka

1 ljuta papričica

so, biber

Priprema:

1. Mleveno meso dobro izmešajte. Slaninu i kačkavalj isecite na kockice i pomešajte s mesom. Dodajte i sitno seckane beli luk i papričicu, pa umesite. 

2. Vlažnim rukama od ove mase pravite uštipke. Pecite ih na dobro ugrejanom roštilju, okrećući ih na sve strane.

Piletina sa jogurtom

Potrebno:

3 pileća filea

150 grama jogurta

150 grama majoneza

pola kašičice origana

pola kašičice majčine dušice

so

biber

1 paradajz iseckan na kockice

Priprema:

Zagrejati rernu na 220 stepeni. U jednu posudu staviti sve sastojke i mešati kašikom da biste dobili sos. U sos saviti piletinu. Zatim odmah staviti u pleh sa papirom za kuvanje. Piletinu peći pola sata na 200 stepeni i služiti uz pirinač.

Posni gulaš

Potrebno:

 400 g šampinjona, 400 g bukovača, 400 g praziluka, 4 čena belog luka, šargarepa, peršun, 1/2veze lišća peršuna, 2-3 prstohvata majčine dušice, 1/2 kafene kašičice karija, 2 kafene kašike slatke mlevene paprike, 0,5dl paradajz-soka, 0,5dl crnog vina, 5 suvih šljiva, po ukusu tucane ljute paprike, po ukusu so i biber

Priprema:

Isecite praziluk i dinstajte na malo ulja, kad počne da dobija boju, dodajte narendanu šargarepu i koren peršuna, sitno seckan list peršuna, gnječen beli luk i oko 5 suvih šljiva prepolovljenih napola. Sve dinstajte dok ne omekša. Na povrće dodajte bukovače isečene na trake i dinstajte sa dodatkom vode oko 10 minuta, pa dodajte šampinjone krupnije nasečene, nalijte vodom tek da poklopi povrće, posolite, pobiberite, pospite slatkom mlevenom paprikom, majčinom dušicom, karijem, po ukusu ljutom paprikom, dodajte sok od paradajza. Kada su gljive omekšale, nakon oko 10 minuta dodajte crno vino i krčkajte da ispari alkohol nekoliko minuta, proverite slanost i dosolite po potrebi. Pre služenja gulašu možete dodati i koju kap jabukovog sirćeta. Možete poslužiti sa testeninom, kuvanim krompirom ili palentom.

Punjene tikvice na grčki način

Potrebno:

7 srednje okrugle tikvice

so

biber

sok jednog limuna

1 jaje

1 šolja pirinča

1 šoljica maslinovog ulja

500 grama mlevenog telećeg mesa

1 glavica crnog luka

2 kašike peršuna

Priprema:

Tikvice operite, odrežite vrh prema peteljci, pa ih izdubite kašikom i ostavite na stranu dok ne pripremite nadev.

U jednu posudu stavite mleveno meso, pirinač, belanac, sitno naseckan crni luk i peršun, pa dobro izmešajte rukom i ovim nadevom punite tikvice. Sve tikvice stavite u lonac za kuvanje. Isecite krompir i stavite u lonac.

Dolijte vodu, dodajte maslinovo ulje, so i biber, pa kuvajte oko 45 minuta. Ne poklapajte lonac. Kuvajte dok tikvice, pirinač i meso potpuno ne omekšaju. Posle toga, skinite jelo s vatre i ostavite na stranu da ne ključa voda.

Kad je još jako toplo, vruće ali da ne ključa, u jednu šolju sipati malo te supe i dodati žumanca i sok od limuna. Brzo umutiti pa odmah staviti nazad u šerpu i od toga napraviti fin sos koji se zove "avgolemono".

Vreme za pripremu: 60 minuta

Punjene paprika

Potrebno:

500 g pasulja tetovca, 1,5 kg crvene paprike, 3 glavice crnog luka, 3-4 čena belog luka, 3-4 kašike ulja, 1 kašika crvene sitne paprike, vegeta, so, biber, peršun

Priprema:

Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći da odstoji. Prvu vodu u kojoj ste kuvali pasulj baciti. U drugu vodu dodati jednu glavicu sitno naseckanog crnog luka i malo vegete i kuvati pasulj na tihoj vatri da se zrna ne raspadnu. Procediti pasulj i vodu sačuvati. Na malo ulja izdinstati sitno sečene 2 glavice crnog luka, dodati beli luk i sitnu crvenu papriku. Na to staviti proceđeni pasulj, propržiti ga i dodati soli i bibera po ukusu i peršunovog lista. Doliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao, samo malo da se razredi. Tako pripremljenim pasuljem puniti očišćene i prepolovljene paprike koje treba malo posoliti iznutra. Stavljati paprike u veći pekač ili vatrostalnu posudu. Ako vam je ostalo još pasulja, staviti ga između paprika, preliti sa još malo tečnosti i malo ulja. Peći u rerni na 180-200 stepeni oko sat vremena. Na paprike stavite listić biljnog kačkavalja ako želite.

Pileća prsa i brokoli u saftu

Potrebno:

  • pileća prsa
  • malo soli sa začinskim povrćem
  • malo soli
  • malo bibera
  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • pavlakae za kuhanje
  • obareni brokoli

Priprema:

Pileća prsa začiniti sa soli sa dodatkom začinskog povća, pobiberiti. 

Pržiti na maslinovom ulju s obe strane. 

Kada porumeni dodati beli luk na sitno i obareni brokoli. Dodati malo pavlake za kuvanje. 

Prilog: makaroni kuvani u vodi u kojoj se bario brokoli.

Pasta sa pečurkama

Potrebno:

pakovanje posne testenine , veći struk praziluka, 400 g šampinjona, 100 ml biljne pavlake, manji koren celera, malo svežeg lista celera, kašičica suvog ruzmarina, so, biber, ulje

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte i dinstajte ga na ulju dok ne omekša. Dodajte šampinjone iseckane na deblje listove i malo narendanog korena celera. Dinstajte sve još desetak minuta, pa prelijte biljnom pavlakom i začinite solju i biberom. Na kraju dodajte iseckan celerov list i ruzmarin. Skuvajte i ocedite testenine „orhideje“ i pomešajte sa sosom. Servirajte na tanjire, a preko umesto sira narendajte svež celer.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.