Kako da skuvate savršen pirinač – uz trik slavne japanske kuvarice
Foto: Akaberka / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako da skuvate savršen pirinač – uz trik slavne japanske kuvarice

U Kini, na primer, svi imaju specijalne aparate za kuvanje pirinča. Ipak, postoji caka da i vama ispadne tako dobro.

Harumi Kurihara fenomen je u svom rodnom Japanu s više od 20 miliona primeraka knjiga prodatih šitom sveta i punim marketima njenih proizvoda za kuvanje.

„Volim kuvani pirinač u japanskom stilu, zbog čega sam eksperimentisala s toliko načina da skuvam savršen. Japanci ga obično kuvaju u posebnom kuvalu, ali savršenstvo ukusa može se postići i na druge načine“, kaže ona i otkriva kako ga priprema.

U činiju stavite 2 šoljice pirinča kratkog zrna. Napunite hladnom vodom i lagano promešajte pirinač rukom. Ocedite kako biste bacili zamućenu vodu.

Potom rukama lagano protrljajte zrna služeći se korenom dlana. Isperite pod hladnom tekućom vodom i ocedite. Nastavite da trljate i ispirate dok voda ne postane bistra. Ocedite pirinač u situ i ostavite da odstoji 15 minuta.

Stavite pirinač i dodajte jednaku količinu vode u tiganj. Za mekšu teksturu dodajte još malo vode, a za tvrđu koristite manje vode. Poklopite tiganj i stavite pirinač da se kuva na najjačoj vatri.

Dovedite do vrenja i ostavite da se krčka na laganoj vatri 10 do 12 minuta. Isključite šporet i ostavite ga da stoji još 10 minuta. Skinite poklopac sa tiganja i promešajte ga pre posluživanja - piše nova.rs.

 

 

 

Možda će vas interesovati i ovo: