Njoke sa spanaćem

Sastojci:

- pakovanje njoka od 500 g

Za pesto sos od spanaća:

- 120 g spanaća

- 50 g badema ili oraha

- 5 sušenih paradajza

- 6 kašika maslinovog ulja

- so

Trebaće vam i sir po želji i parmezan.

Priprema:

Ubaciti njoke u ključalu slanu vodu i kuvati dok ne izađu na površinu.

Pesto sos: Sve sastojke izblendirati. U vruće njoke umešati pesto sos. Dok je sve vruće dodati po želji ovčiji, koziji ili kravlji sir. A na kraju i parmezan.

Izvor: recepti.com

Makaroni sa svežim povrćem

POTREBNO JE

500 g makarona, 3 mlada luka, 2 paradajza, 1 glavica zelene salate, 1 šolja kukuruza šećerca, 1 veza peršunovog lista, 100 g feta sira, 4 kašike maslinovog ulja.

PRIPREMA

Skuvajte makarone i kukuruz, pa procedite i ostavite da se hlade. Za to vreme operite i pripremite mladi luk, zelenu salatu, list peršuna i paradajz. Luk iseckajte sitno na kolutiće, salatu na trakice, paradajz na kriške, a list peršuna na što sitnije komadiće. Povrće spojite, pa dodajte kockice feta sira. Preko svega prelijte maslinovo ulje i promešajte. Kada se makaroni i kukuruz prohlade, dodajte sveže mešano povrće s fetom i opet sve izmešajte.

Izvor: Blic magazin

Original recept: Prava bosanska sirnica

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 Za kore:

1 čaša mlake vode (250 ml)

3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)

1 dl ulja

1 kašičica morske soli

 Za fil:

1 kg svežeg kravljeg sira

180 ml milerama

2 jaja

1 kašičica soli

Za premaz:

180 ml milerama

2 žlice mleka

Priprema:

U većoj činiji pomešati brašno sa soli.

Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna.

Testo podeliti na tri kuglice, svaku premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.

U međuvremenu, svež sir pomešati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Fil podeliti na tri dela.

Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti.

Rernu zagrejati na 200°C.

Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.

Prvu kuglicu testa dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati kašičicom ulja pa premestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti testo počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite testo od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.

Kada ste razvukli testo, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim delom fila (kao na slici).

Sa svake strane testa pomoću stoljnjaka  testo zarolajte, a zatim svaku savijaču premestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).

Postupak ponovite s ostatkom fila i kora.

Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.

Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mešavinom mleka i milerama pa vratite u rernu na 180°C još nekih 30 minuta.

Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu jogurta.

Izvor: Naturala

Njoke sa četiri vrste sira

POTREBNO JE

500 ml slatke pavlake, 70 g parmezana, 30 g gorgonzole, 70 g mocarele, 70 g tvrdog sira, 1 ½ kašika brašna, 1 kg smrznutih njoka, 2 kašike prezli, malo seckanog peršuna, so, biber, 2 jaja.

PRIPREMA

Skuvajte njoke prema uputstvu. U širokoj plitkoj posudi, na laganoj vatri, kuvajte slatku pavlaku i sireve. Mešajte dok se sirevi ne otope. Umešajte brašno, posolite i pobiberite, pa sklonite sa vatre. Umešajte jaja i dodajte malo peršuna. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite sa malo prezli. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Izvor: Blic magazin

Svinjski medaljoni sa sosom od limuna i slatke pavlake

Sastojci:

- 600 g svinjskog filea

- 50 ml ulja

- 1 limun, so, beli biber

- 10 g brašna

- 100 ml belog vina

- 150 ml slatke pavlake

- 20 g maslaca

- peršun

- 1 kašika vegete

Priprema:

Meso isecite na 12 manjih odrezaka. Malo ih istucite, natrljajte vegetom i solju pa sve poprskajte sokom od pola limuna. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje u frižideru. Nakon toga pospite odreske brašnom i stavite da se prže na ugrejanom ulju u tiganju, i to s pobrašnjenom stranom prema dole. Kada odresci poprime s obe strane lepu svetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite da se dinstaju na tihoj vatri.

Pred kraj umešajte slatku pavlaku, malo preostalog limunovog soka, pobiberite i dodajte još malo vegete. Sve zajedno prokuvajte, a pred kraj u sos umešajte maslac.

Ako želite više sosa, razredite ga s malo vode i po želji zgusnite kašičicom kukuruznog skroba (gustina).

Medaljone složite na ugrejani tanjir, prelijte ih sosom, a po odrescima rasporedite kockice limuna koje ste prethodno uvaljali u naseckani peršun.

Na isti način možete medaljone pripremiti od teletine.

Izvor: novine.ca

Špageti sa belim sosom

POTREBNO JE

300 g špageta, 2 dl pavlake za kuvanje, 2 dl kisele pavlake, 2 čena belog luka, 150 g kačkavalja, 3 žumanca, so, biber, seckani peršun.

PRIPREMA

Špagete skuvajte i procedite. Ispecite sitno seckani beli luk i još malo upržite, ali pazite da luk ne zagori. Obe pavlake i žumanca umutite mikserom, pa sipajte preko luka u tiganj i malo ukuvajte. Dodajte rendani ili naseckani kačkavalj i kuvajte još malo da se sir istopi, ako je potrebno posolite i pobiberite. Dodajte špagete, promešajte i sipajte u tanjire. Odozgo ukrasite biberom i peršunom.

Izvor: Blic magazin

Pečene paprike punjene krompirom

Sastojci:

- četiri srednja krompira

- jedan mali luk

- jedan veliki paradajz

- jogurt ili kajmak

- četiri paprike

- ljuto maslinovo ulje

- biljni začin, so, origano, peršun

Priprema:

Oljuštiti i izrendati (na krupno) krompir, jedan mali luk i jedan zreli paradajz. Sve pomešati, dodati dve pune, velike kašike jogurta ili kajmaka, malo soli, biljnog začina, origana i kašiku ulja. Ostaviti smesu malo da odstoji.

U međuvremenu očistiti četiri srednje i što je moguće tanje paprike. Krompir smesa će kad odstoji pustiti sok koji u biti ima funkciju sosa. Puniti paprike. Bitno je da se fil ne sabija dok se puni.

Kad su paprike punjene, poređati ih u malu vatrostalnu tepsiju, na dno uliti sok od smese i malo zaliti paprike ljutim maslinovim uljem (ili obično maslinovo ulje u koje možete dodati ljutu papričicu i neko bilje,) i zatim ostaviti da se peče u rerni.

Peći oko 2 sata na srednjoj temperaturi. U sos na kraju može se umešati malo svežeg, iseckanog peršuna.

Izvor: novine.ca

Testenina sa pečurkama

POTREBNO JE

1 pakovanje testenine po želji, 400 g pečurki, 1 pavlaka, 1 jaje, malo tartar sosa, mešavina suvih začina, mirođija, origano, 1 čaša jogurta, 3 kašike parmezana.

PRIPREMA

Testeninu skuvajte, a pečurke propržite. Pomešajte jaje, pavlaku, tartar sos, začine i parmezan. Gustinu odredite dodavanjem jogurta. Dodajte pečurke. Vruću testeninu sipajte preko pripremljenog preliva, promešajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta.

Izvor: Blic magazin

Bosanska pita

Sastojci:

- juneće mljeveno meso 600g

- krompir 500 g

- ulje 3 dl

- biber, sol 1 kašika

- mineralna voda 1 čaša

- jaja2 komada

- brašno tip 500 2 kg

Uputstvo za pripremu:

Brasno, malo ulja, soli i vode zamjesiti tijesto. Podijeliti ga na loptice, pouljiti i ostaviti da odstoji 15-ak min.

Izrendati krompir, pomijesati sa mljevenim mesom, dodati u smjesu casu mineralne vode, 2 jajeta, malo soli I bibera.

Razvuci kore i pouljiti.

Stavljati smjesu na jufke

Motati , stavljati u tepsiju i pouljiti.

Peci 40-ak minuta na 250 stepeni. Pecenu pitu zaliti vodom i uljem.

Izvor: Blic žena

Testenina sa orasima i mlekom

POTREBNO JE

300 g testenine po želji, 300 g mlevenih oraha, 10 kašika šećera, 3 dl mleka.

PRIPREMA

Stavite 1/2 l vode da provri, pa stavite testeninu i šećer i kuvajte desetak minuta. Kada testenina omekša odaspite višak vode, sipajte mleko i orahe i kuvajte pet minuta uz neprestano mešanje. Sipajte u činijice i ostavite da se malo ohladi.

Izvor: Blic magazin

Prolećna musaka od spanaća i mesa

Sastojci

- 1 kg spanaća

- 2 čena belog luka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 400 g barenog pirinča

- 500 g mlevenog junećeg mesa

- 150 g praziluka

- dodatak jelu

- biber

- 4 jaja

- 200 ml obranog mleka

Priprema

Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.

Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.

Izvor: Pressonline

Špageti na kineski način

Potrebno:

200 g špageta, 200 g šampinjona, 2 čena belog luka, 100 g šargarepe, 200 g tikvica, 200 g praziluka, 100 g spanaća, 100 ml ulja, 100 ml soja sosa, 1 kašičica đumbira, 1 kašičica mešavine suvog začina.

Priprema:

Povrće očistite i operite. Praziluk i tikvice narežite na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Beli luk sitno iseckajte, šargarepu narežite na rezance i blanširajte. Špagete skuvajte, ocedite i ostavite na toplom mestu. Na zagrejanom ulju u dubljoj posudi kratko propržite beli luk i šargarepu, pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, upržite praziluk i tikvice, pa i njih istresite na špagete. Postupak ponovite sa spanaćem i šampinjonima. Na kraju dodajte đumbir, sojin umak i začin, promešajte pa vratite u posudu. Pripremljeno povrće i špagete lagano izmešajte i kratko zagrejte, pa poslužite toplo.

Izvor: Blic magazin

Zapečeni pizza makaroni

Sastojci: 

400 g makarona

300 g šampinjona

proizvoljne količine parizera

pureće šunke

sira

suvog mesa

kečapa

po ukusu origana

malo margarina

Preliv:

2 jajeta

1 čaša jogurta (ili pavlake za kuvanje)

malo soli

Priprema:

Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati.

Sve dobro sjediniti,pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.

Premazati kečapom, naribati malo sira.

Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuvanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.

Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C.

Izvor: Recepti.com

Zapečeni tortelini

Potrebno:

500 g tortelina, 200 g mocarele, 300 ml pasiranog paradajza, 100 g maslaca, 150 g kačkavalja.

Priprema:

Torteline skuvajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite maslacem, pa u nju premestite torteline. Prelijte pasiranim paradajzom, pa prekrijte mocarelom isečenom na kockice i na kraju pospite narendanim sirom. Preostali maslac složite po siru i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Izvor: Blic magazin

Pancerote filovane sosom od mlevenog mesa

Sastojci za testo:

- 700 g brašna

- 250 ml mleka

- 250 ml tople vode

- 100 ml ulja

- 1 kašika šećera, 2 kašičice soli

- 1 kockica kvasca

Sastojci za fil:

- 500 g mešanog mlevenog mesa

- 1 glavica crnog luka

- 1 kašika kisele pavlake

- 1 jaje

- biber, biozačin, ulje

Priprema:

Testo: U toploj vodi sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, toplo mleko, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo. Ako je potrebno dodati još brašna. Ostaviti testo da naraste.

Fil: Iseckati sitno glavicu crnog luka. Na malo ulja staviti da se dinsta. Dodati mleveno meso i, po ukusu, posuti biberom i biozačinom. Na tihoj vatri dinjstati dok se meso ne isprži. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso, dodati kiselu pavlaku i jaja. Sve dobro promešati.

Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Razviti u obliku kruga i velikm modlom za krofne vaditi krugove. Na polovini svakog kruga staviti kašiku fila, preklopiti testo, pa viljuškom pritisnuti ivice da se ne odlepe. Tako pripremljene pancerote, poređati u pleh preko pek papira. Ostaviti da malo narastu. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Izvor: recepti.com

Pica kao iz picerije

Potrebno:

1. pola kg brašna tip 500,

2. jedan kvasac iz kesice (suvi),

3. malo šećera, malo soli,

4. malo ulja,

5. mocarela sir,

6. paradajz pelat,

7. maslinovo ulje,

8. crne masline,

9. bosiljak

Po želji: praška šunka, praziluk, crveni luk, kačkavalj, pršuta, rukola...

Priprema:

- U pola čaše mlake vode umutiti kvasac, dodati malo šećera i brašna i ostaviti  deset minuta. 

- Kvasac pomešati sa preostalim brašnom, doliti još mlake vode i napraviti gusto testo. Ostaviti deset minuta pokriveno vlažnom krpom. 

- Ponovo zamesiti i onda podeliti na tri loptice. Na drvenoj dasci koju ste posuli brašnom dlanovima pritiskajući oblikujte okruglo testo, picu. Što tanje to bolje.

- Testo premazati maslinovim uljem, a onda preko njega razmazati paradajz pelat.

- Ubaciti u vrelu rernu na tri minuta. 

- Izvaditi picu iz rerne, dodati na sitne komade izdrobljen mocarela sir. Po želji možete dodati prašku šunku (ispod mocarela sira), ili kačkavalj, luk, praziluk (preko mocarela sira). Na kraju dodati masline. Ako pravite picu sa rukolom i pršutom njih dodati na kraju pečenja, a pre toga staviti samo paradajz i mocarela sir.

- Peći dok testo ne porumeni.

- Kada izvadite picu iz rerne pospite bosiljak.

Izvor: dominomagazin

Zapečeni tortelini

Sastojci:

- 500 g tortelina

- 200 g mocarele

- 300 ml pasiranog paradajza

- 100 g maslaca

- 150 g kačkavalja

Priprema:

Torteline skuvajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite maslacem, pa u nju premestite torteline. Prelijte pasiranim paradajzom, pa prekrijte mocarelom isečenom na kockice i na kraju pospite narendanim sirom. Preostali maslac složite po siru i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Prijatno!

Izvor: zena.blic.rs

Piletina u kokosu

Potrebno:

300 g pilećeg filea, 100 g kokosa, 1 jaje, malo mleka, brašno, so, crvena mlevena paprika, kari

ZA SOS:

1/2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, malo maslaca, malo brašna, 3 dl pilećeg bujona, malo đumbira u prahu, 1/2 kašike slatkog karija, malo kurkume

Priprema:

Filete posolite, pobiberite, začinite sa mlevenom paprikom i pohujte prvo u brašnu, pa u razmućenom jajetu s malo mleka i na kraju u kokosu pomešanom sa paprikom u prahu i karijem. Pecite na malo ulja sa obe strane dok ne porumeni i odložite na salvete. Za sos sitno iseckajte crni i beli luk, pa upržite na malo maslaca. U drugoj šerpici rastopite malo maslaca i dodajte kašiku brašna, pa tako napravite zapršku. Luk vratite na vatru i dodajte zapršku i malo đumbira, pa dobro promešajte. Zatim pažljivo dodajite pileći bujon, uz stalno mešanje. Na kraju dodajte kari, posolite, malo prokuvajte i na kraju dodajte i kurkumu. Piletinu servirajte sa kuvanim pirinčem i prelijte sosom

Izvor: Super recepti

Zapečena testenina sa sirom i lukom

POTREBNO JE

2 crna luka, 250 g kačkavalja ili srednje starog belog sira, 500 g testenine, 50 g putera, so, biber.

PRIPREMA

Luk oljuštite i isecite na kolutiće, a sir narendajte. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, pa ostavite da se ocedi, a onda ređajte naizmenično sa sirom u vatrostalnu činiju. Posolite i pobiberite. Zapecite u prethodno zagrejanoj rerni. Luk propržite na puteru, pa time pred služenje prelijte zapečenu testeninu.

Izvor: Blic magazin

Pileći bataci u sosu od đumbira

Potrebno:

2 pileća batka sa karabatacima, 1 kašičica đumbira, 2 dl pavlake, 2 kašike brašna, 1 limun, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, mirođija, ulje, so, biber

Priprema:

Luk isecite, razdvojte batake od karabataka. Svako parče mesa zasecite na nekoliko mesta, posolite i pobiberite, pa pržite u tiganju na zagrejanom ulju. U drugom tiganju upržite crni luk. Kad omekša dodajte sitno isečen beli luk, đumbir, limunov sok i mirođiju. Nalijte 200 ml vode i posolite. Kada bataci porumene, u tiganj nalijte vodu i ostavite da se dinstaju. Pavlaku stavite u veći dublji sud, pa dodajte brašno i mešajte žicom za mućenje. Smesu dodajte u tiganj sa lukom i po potrebi dolijte vode da sos postane dovoljno gust. Gotov sos dodajte u tiganj sa mesom. Poklopite, promešajte i kuvajte još pet minuta. Na činiju za serviranje stavite prethodno obaren pirinač. Na pirinač ređajte pileće batake, pa ih prelijte sosom od đumbira.

Izvor: Super recepti

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.