Bataci u sosu

Potrebno:

4 pileća bataka, 150 g šargarepe, 200 g crnog luka, 100 g graška, 2 crvene paprike, 100 g korena peršuna, kašičica crvene začinske paprike, 300 g pelata, lišće peršuna, ulje, so, biber

Priprema:

Posolite batake, pa ih propržite na ulju, a onda izvadite sa strane. Na istoj masnoći dinstajte usitnjen luk, a kada poprimi lepu boju, dodajte šargarepu, peršun i svežu papriku, sve isečeno na kolutove. Pospite začinskom paprikom, dodajte pelat, pa posolite i pobiberite po ukusu. Kada masa provri, vratite batake, pa nalijte s malo vode i kuvajte na tišoj vatri dvadesetak minuta. Na kraju pospite seckanim peršunom i poslužite s pirinčem ili krompirom. 

Izvor: Blic žena

Grčka pita

Potrebno:

500 g fete, 3 manje tikvice, 2 struka praziluka, 1 crni luk, 3 jajeta, 70 ml ulja, biber

ZA TESTO: 900 g brašna, 2 čaše vode, 100 g margarina, so

Priprema:

 Tikvice operite, isecite ih na tanje kolutove i posolite da puste vodu. Praziluk i luk sitno iseckajte, propržite na ulju, pa posolite i pobiberite, a zatim ohladite. Zamesite tvrđe testo i podelite ga na pola. Od svakog dela napravite po šest loptica testa. Razvucite svaku lopticu malo oklagijom. Tri razvučene loptice testa ređajte jednu preko druge, a između ih mažite margarinom. Od 12 loptica dobićete tako četiri kore. Svaku od četiri kore razvucite tako da bude veća od pleha u kojem ćete peći pitu. U podmazan pleh stavite jednu koru od testa i malo je rukama naborajte. Umutite jaja i premažite koru. Fetu isecite na tanje listiće i ređajte ih preko kore. Preko sira rasporedite tikvice i malo luka, pa stavite drugu koru i ponovite filovanje. Poslednju koru premažite s malo ulja i umućenim jajima. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.

Slatko-kisela piletina

Za 4 osobe potrebno: 

4 pileća bela mesa, bez kože i kostiju, isečena na komadiće od 2,5 cm, brašno, za posipanje, 2 supene kašike nesoljenog indijskog oraha ili celih poparenih badema,  ½ crvene paprike, bez semena i iseckane, 8 strukova mladog luka, isečenih na komadiće od 2,5 cm, 1 kolut ananasa, isečen na komadiće, 

Za žitko testo: 

115 g brašna sa sredstvom za narastanje, prstohvat soli, ½ kašičice praška za pecivo, 240 ml piva 

Za sos 

120 ml bistre pileće supe, 3 supene kašike svetlog soja-sosa, 1 supena kašika bistrog meda, 3 supene kašike pirinčanog sirćeta, 2 supene kašike kečapa, komad od 2 cm svežeg korena đumbira, oljuštenog i narendanog, 1 kašičica kukuruznog brašna 

Priprema:

Pripremite ranije Korake 1 i 2 obavite nekoliko sati ranije. 

1. Za žitko testo prosejte brašno, so i prašak za pecivo u veliku činiju. U sredini napravite udubljenje pa sipajte polovinu piva. Postepeno sve pomešajte pa umutite žicom ostatak piva da dobijete glatko žitko testo. Odložite na 30 minuta. 

2. Za sos stavite u tiganj sve sastojke osim kukuruznog brašna pa mešajte nad tihom vatrom dok se med ne istopi. Pomešajte brašno s malo hladne vode da dobijete glatku pastu pa je sipajte u tiganj i mešajte dok se sve ne zgusne. Kuvajte minut pa odložite. Zagrejte pećnicu na 130˚ C (plin ½). 

3. Zagrejte ulje za prženje u dubokom ulju na 180˚ C. Pospite brašnom komade piletine, umočite ga u žitko testo pa pržite u turama po 3-4 min. ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrksavi. Ocedite ih i držite nepoklopljene u toploj pećnici. 

4. Zagrejte dve kašike ulja u voku, sipajte indijski orah pa mešajući pržite 30 sekundi ili dok se ne zazlate. Izvadite ih i stavite da se cede na kuhinjskom ubrusu. Sipajte crvenu papriku pa je mešajući pržite tri minuta, zatim dodajte mladi luk i ananas pa mešajući pržite minut. 

5. Sipajte sos u vok, dodajte piletinu pa je uvaljajte u sos i krčkaajte dva minuta. Odmah služite posutu indijskim orahom.

Savijača

Potrebno:

Pakovanje kora

ZA FIL: 500 g zelja ili spanaća, 500 g fete, 150 g mladog kajmaka, 200 ml mleka, 3 jajeta, so, biber

Priprema:

Očišćeno i oprano zelje isecite na rezanca, posolite ga i ostavite da stoji. President Somborsku izgnječite, pa dodajte kajmak, sneg od belanaca i žumanca. Promešajte sa oceđenim zeljem i dodajte mleko, a po potrebi posolite. Kore stavite na pleh, poprskajte ih uljem i urolajte. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada pleh izvadite iz rerne, prekrijte ga mokrom krpom i ostavite da tako malo odstoji.

Rolovana prasetina

Potrebno:

2 filea (svinjetina), 120-150 g pršute (može pančeta)

Fil: 30g maslaca, glavica luka, 50 g slanine, 2 čena belog luka, 5 mariniranih maslina, kašičica pinjola, kašičica peršuna, bosiljka, žalfije, 2 kašičice senfa, so, začini po vašem izboru, čaša (250 ml) prezli, jaje, 2 kisele jabuke

Priprema:

Filete očistiti, osušiti i seći po dužini kao šniclu. Čekićem izlupati meso, začiniti solju, premazati začinima. Na maslacu propržite luk i slaninu i ohladite. Iseckati sveže začine, dodati prepržene pinjole, prezle, umućeno jaje i naravno ponovo dodati začine. Dodati ohlađeni luk i slaninu, sve umešati i masom premazati meso. Urolajte kao rolat. Obmotajte meso pršutom ili slaninom i stavite u pleh za pečenje, a kriške kiselih jabuka postavite oko njih.

Pita od paprika

Potrebno:

Pakovanje kora za pitu, maslinovo ulje (za podmazivanje pleha), 4 jajeta, 250 g jogurta, 120 g fete, kašika mleka  

ZA FIL: maslinovo ulje s ljutom paprikom, čili parika, 500 g zamrznutih paprika, glavica luka, 100 g fete

 Priprema:

Propržite luk i ljutu papriku na ulju, dodajte iseckanu papriku, propržite dok ne omekša i onda dodajte fetu, i mešajte još malo dok sos ne pobeli, a sir ipak ostane u komadu, pa skinite s vatre. Namažite plehove maslinovim uljem i na dno stavite po tri kore. Ostavite po tri kore za vrh. Ostatak kora zarolajte pa isecite na trake, kao da sečete rolat na šnite, pa trake rastresite u posudi. Za fil od sira odvojite belanca od žumanaca. Pola jednog žumanca ostavite sa strane i pomešajte s kašikom mleka za premazivanje pite. Umutite čvrst sneg od belanaca, a posebno umutite žumanca sa Soborskom i jogurtom, pa onda dodajte u belanca i lagano promešajte. Ređajte red fila od paprika, red fila od sira, trake od kora i tako dok ne napunite pleh, pa pokrijte odozgo s tri kore, premažite žumancetom s mlekom. Pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Pečena rebarca

Potrebno:

1 veliki komad svinjskih rebaraca, kašika vegete, kasičica bibera, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 1/3 kašičice začinske paprike, so po ukusu, 2 kašike senfa, kašičica vočester sosa.

Za premaz: 3-4 kašičice kečapa, kašika maslinovog ulja, kašičica origana.

Priprema:

Suve začine pomešajte i premažire rebarca. Izmešajte vočester i senf i premažite meso. Umotajte sve u alu-foliju i pecite na 120 stepeni oko dva, dva i po sata. Otvorite foliju i premažite meso kečapom, uljem i origanom. Pecite još 10 minuta.

Gibanica sa sirom

Potrebno:

1 kg kora za gibanicu, 1 kg fete, 10 jaja, 200 g kajmaka, 0,5 l gazirane mineralne vode, 3 kašike ulja, so

Priprema: 

Uzmite četiri kore i njima obložite podmazan veliki okrugao pleh tako da krajevi kora budu malo iznad ivice. Jaja umutite, dodajte im krupno narendanu President Somborsku, omekšali kajmak i toliko mineralne vode da dobijete žitku masu. Posolite po ukusu. Odvojte još četiri kore za pokrivanje, a preostale kore ređajte u pleh nabirajući ih. Kada stavite red kora, većom kašikom uzimajte fil i prelijte. Ponavljajte postupak s gužvanjem i prelivanjem dok ne utrošite materijal. Prekrijte gibanicu odvojenim korama, malo ih izbockajte viljuškom, pa poprskajte mineralnom vodom i premažite uljem. Gibanicu stavite u vruću rernu i pecite je oko jedan sat na 200 stepeni.

Aromatična piletina

Potrebno:

1 pile, dve kašičice soli, dve kašičice smeđeg šećera, 3 litra vode, litar soka od jabuke, anis, štapić cimeta i jedan limun.

Priprema:

Veče pre pečenja pile stavite u salamuru. To je mešavine vode, soli i šećera kojoj ste dodali začine, sok i limun narezan na kriške. Uronite pile u salamuru, u veliki lonac, na primer, i ostavite preko noći na hladnom. Sutra narežite meso na komade. Premažite ga mašću i poslažite u vatrostalnu posudu. Podlijte s nekoliko kašičica salamure, pokrijte folijom, pa stavite da pečete. Pecite 40 minuta poklopljeno, a onda sklonite foliju i vratite u pećnicu da se zapeče otvoreno. Uz piletinu poslednjih petnaestak minuta možete dodati i oljuštene kriške jabuke ili kruške. Uz aromatičnu piletinu poslužite jednostavnu salatu kao prilog ili krompir salatu bez luka, začinjenu sosom od bosiljka ili peršuna. Začini u ovoj salamuri su samo predlog, kao i vrsta mesa koje koristite. Šećer možete zameniti medom, a sok od jabuke sokom od narandže ili nekim po vašoj želji.

Burek

Potrebno:

0,5 kg kora za pitu, 500 g fete, 4 jajeta, 2 dl jogurta, čaša pavlake, malo soli, ulje, suvi začin, susam

Priprema: 

U većoj činiji umutite jaja, pa im dodajte izmrvljenu President Somborsku i pavlaku. Sve dobro pomešajte, pa začinite. U nauljenu okruglu tepsiju ređajte po četiri kore i svaku malo namažite jogurtom. Na četvrtu koru nanesite obilno pripremljen fil, pa ponovite postupak. Pecite burek 30-40 minuta na 200 stepeni, a pred kraj pečenja preko hrskave i nauljene kore pospite malo susama.

Govedina Velington

Govedina Velington

Potrebno:

600 g bifteka,
400 g šampinjona,
200 g praziluka,
200 g pileće džigerice,
500 g lisnatog testa,
kašika senfa, žumance,
so i biber,
ulje za prženje,
2 kašike brašna

Prilog: sotirano povrće.

Priprema:

Premazati biftek senfom sa svih strana, solju i pobiberiti.

Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane - da dobije lepu koricu.

Ostaviti sa strane. U blenderu izmešajte pečurke, praziluk i džigericu.

U dubokom tiganju zagrejati pola kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući 10-15 min.

Ostaviti masu da se prohladi.

Posuti radnu površinu brašnom, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik.

Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane.

Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu, pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne.

Tako pri pečenju masa nigde neće curiti. U posudu staviti papir za pečenje i na njega veknu.

Premazati je žumancetom i staviti je u zagrejanu pećnicu na 200°C, 25-30 minuta.

 

Paprika punjena sirom

Potrebno:

20 kiselih paprika, pola kg krompira, veća glavica crnog luka, kašičica suvog začina, kašičica bibera, 300 g belog sira , pola pavlake

Priprema:

Papriku izvaditi iz salamure i ostaviti je da se dobro iscedi. Skuvati krompir i napraviti pire. U pire dodajte Balans+ beli sir sa probiotikom, pavlaku, suvi začin i biber. Luk izdinstajte i dodajte u krompir. Tom smesom napunite paprike i sve pospite peršunom.

Rolat od mlevenog telećeg mesa

Potrebno:

500 g mlevene teletine, 6 jaja, 2 kašike prezli, 150 g šunke, 3 kašike pavlake, 2 kašike mleka, 15 g maslaca, so, biber

Priprema:

Teletinu posolite i pobiberite, dodajte dva jajeta i prezle, sve dobro izmesite i na foliji razvucite kao koru. Ulupajte četiri jajeta, dodajte mleko i na zagrejanom maslacu ispržite kao omlet, ali samo s jedne strane. Nepečenu stranu omleta rasporedite preko mesa, a omlet pospite sitno seckanom šunkom pomešanom s pavlakom. Zavijte meso u rolnu i pecite u zagrejanoj rerni. Pečeni rolat isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Kineska piletina u biber sosu

Potrebno:

300 g belog pilećeg mesa

1 veća glavica crnog luka

1 zelena paprika

2 supene kašike tamnog soja sosa (1 kašika za marinadu)

1 mala kašika crnog mlevenog bibera

1/2 male kašike šećera

2 kašike ulja (lepo je sa kašikom susamovog ulja)

po želji čili papričica

Priprema:

Piletinu iseckajte na rezance i marinirajte kašikom soja sosa 10 minuta.

Zagrejte vok (ako nemate vok, onda neku veću tavu u kojoj ne može pregoreti) i dodajte ulje. U vrelo ulje dodajte crni luk (luk prepolovite i seckajte na tanke komadiće), propržite dok malo ne porumeni, dodajte zelenu papriku koju ste takođe iseckali kao piletinu, zatim biber (čili po želji). To propržite 1 minut, pa dodajte piletinu. Nastavite pržiti dok piletina ne bude gotova. Dodajte soja sos, šećer i pržite dok luk ne postane karamela boje. Služiti sa kuvanom rižom.

Ćureće šnicle punjene kačkavaljem

Potrebno:

750 g krompirića, 150 g šargarepe, mali crni luk, 150 g tikvica, kašika + 100 ml ulja, so, biber, 2 ćureće šnicle (od po 125 g), 4 deblje šnite kačkavalja, jaje, 2 kašike brašna, 100 g prezli, 2 kašike putera, čačkalice

Priprema:

Operite krompir i kuvajte u vodi 12-15 minuta. U međuvremenu oljuštite šargarepu i luk. Oljuštite i operite tikvice. Tikvice, šargarepu i luk sitno iseckajte. Zagrejte jednu kašiku ulja na tiganju i dinstajte u njemu povrće oko 3 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite i ostavite da se prohladi. Operite ćureće šnicle i osušite ih papirnim ubrusom. Na polovinu svake šnicle stavite po jednu kašiku povrća i jednu šnitu kačkavalja. Preklopite i pričvrstite čačkalicama. Umutite jaje, dodajte so i biber. Ćureće šnicle prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle. Ocedite krompir, prelijte hladnom vodom i oljuštite. Oko 100 ml ulja stavite u dublji tiganj, a zatim na zagrejanom ulju pržite šnicle oko 4 minuta sa svake strane. Izvadite iz tiganja i ostavite da se dobro ocedi na papirnom ubrusu. Zagrejte puter u tiganju i pržite u njemu krompiriće oko 5 minuta da porumene. Izvadite. Ostatak povrća stavite u tiganj i zagrejte ga neprestano mešajući. Šnicle servirajte sa prilogom od povrća i krompirićima.

Kuvani kineski kupus

Potrebno:

  • 50 grama egzotičnih pečuraka (muer)
  • 4 filea belog mesa (po 100 grama)
  • 75 ml soja sosa
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 luk
  • 1 crvena, žuta i zelena paprika
  • 800 grama (1 glavica) kineskog kupusa
  • 1 litar supe od povrća
  • 50 ml sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • so, biber
  • 3 kašike sosa od ostriga
  • 250 grama rezanaca
  • 2 kašike gustina
  • 1 veza vlašca

Priprema:

Muer pečurke staviti u činiju i preliti vrućom vodom, pa držati 60 minuta da bi omekšale. Pileće belo meso oprati, osušiti i iseći na trake. U činiji pomešati sa soja sosom i oko 60 minuta marinirati. Izvaditi i ocediti.

U šerpi zagrejati susamovo ulje, pa ispržiti meso sa svih strana. Luk oljuštiti i sitno iseckati. Papriku oprati, iseći napola, izvaditi semenke, pa iseći na trake. Zajedno sa lukom dodati mesu i pržiti oko 5 minuta. Kineski kupus očistiti, oprati, iseći na trake i zajedno propržiti.

Usuti supu, promešati i pustiti da provri. Dodati sirće i šećer. Začiniti solju, biberom, sosom od ostriga (ili drugih školjki) i na manjoj temperaturi kuvati oko 10 minuta. Skuvati rezance i ocediti ih. Začiniti po želji. Zatim kuvano povrće zajedno sa pilećim belim mesom rasporediti na tanjire, preko staviti rezance, blago promešati i pre serviranja posuti sitno seckanim lukom vlašcem.

Šnicle sa inćunima

Potrebno:

4 svinjske šnicle (od po 200 g), 2 kašike putera, so, crni biber, 8 fileta inćuna (iz tegle), 2 kašike kapra, mirođija

Salata: 100 g cvekle (iz tegle), 4 kuvana jajeta

Priprema:

Operite šnicle i dobro ih osušite papirnim ubrusom. Puter zagrejte na tiganju i pržite šnicle sa obe strane po 4 minuta. Začinite solju i biberom. Izvadite meso iz tiganja i ostavite na toplom mestu. U vreloj masti ispržite jaja na oko. Posolite i pobiberite. Na tanjiru servirajte po jednu šniclu i ukrasite inćunima i mirođijom. Salata: Cvekla, lapar i po kuvano jaje.

Kineski rižoto

Potrebno (za 4 osobe):

  • 2 jajeta
  • 2 kašike ulja
  • 2 iseckana struka mladog luka
  • 250 grama iseckanih pečuraka
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1/2 šolje očišćenih račića (može, a ne mora)
  • 1/2 šolje (od 250 ml) vodenog kestena
  • 1/4 šolje (od 250 ml) bambusovih mladica
  • 1 kašika struganog đumbira
  • 2 iseckana čena belog luka
  • 4 i po šolje (od 250 ml) hladnog skuvanog pirinča
  • 1/2 šolje na kockice iseckane pečene piletine, junetine, svinjetine (po izboru, a ne mora ništa)
  • 1 šolja blanširanog graška
  • 100 grama šunke
  • 1/2 šolje (od 250 ml) pilećeg bujona
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • so, biber, peršun

Priprema:

Na malo ulja propržiti jaja, pa skloniti na stranu. Propržiti mladi luk, pečurke i crvenu papriku, oko 10 minuta. Dodati račiće i pržiti dok ne postanu rozikasti. Dodati vodeni kesten, bambusove mladice, đumbir i beli luk. Mešati još 1 minut. Dodati kuvani pirinač, malo promešati tako da se svako zrno obloži masnoćom, dodati grašak, šunku, meso, pileći bujon i promešati da bi se sjediničlo. Umešati sos od soje, 1 kašičicu susamovog ulja i jaja. Kuvati oko 3 minuta. Gotovo posuti peršunom.

Vreme pripreme: 30 minuta

Šnicle sa pečurkama

Potrebno:

500 g malih šampinjona, 2 crna luka srednje veličine, 250 g koktel-paradajza, 3 kašike ulja, 4 tanke svinjske šnicle (od po 100 g), so, biber, kašika brašna, kondenzovano mleko (170 g) ili malo slatke pavlake, kašika + pola kašičice instant goveđe supe, pola veze peršuna, 2 kašike vinskog sirćeta, 200 g zelene salate

Priprema:

Očistite pečurke, a crni luk iseckajte na kockice. Paradajz presecite na pola. Zagrejte ulje u tiganju i pecite na njemu šnicle 3-4 minuta sa obe strane. Posolite i pobiberite. Ostavite na toplom mestu. Pečurke i polovinu količine crnog luka dinstajte oko 5 minuta u ulju u kome ste pekli šnicle. Začinite, pospite brašnom i zagrejte. Postepeno i uz mešanje dolivajte četvrtinu litre vode i kondenzovano mleko. Kad proključa, dolijte 1 kašiku supe, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Iseckajte peršun. Pet kašika vode, sirće i ostatak crnog luka prokuvajte, pa dolijte pola kašičice supe. Začinite. Pomešajte sa paradajzom i salatom. Meso stavite na tanjir, prelijte pečurkama u sosu i ukrasite peršunom.

Špageti sa vinom i pavlakom

Potrebno:

500 grama špageta

1 jaje

so i biber

50 grama putera

2 glavice crnog luka, sitno iseckanog

200 ml neutralne pavlake

200 grama rendanog dimljenog sira

100 ml belog vina

200 grama šunke iseckane na komadiće

Priprema:

Kuvajte špagete u šerpi u koju ste dodali maslinovo ulje i so. Kad se skuvaju, procedite ih pod hladnom vodom. U drugoj šerpi dinstajete na puteru crni luk (10 min) i zatim dodajte vino. Kad više nema tečnosti, dodajte šunku i mešajte. Dodajte špagete pa sipajte pavlaku koju ste umutili sa jajetom, posolili i pobiberili. U pavlaku dodajte 200 grama rendanog dimljenog sira. Mešajte dobro.

Vreme za pripremu: 30 minuta

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.