Pileća musaka

POTREBNO JE

900 g krompira, 350 g pilećeg filea,300 g šampinjona, glavica crnog luka, 300 ml pavlake, suvi biljni začin, so, biber, ulje, malo brašna, peršun

 PRIPREMA

Krompir oljuštite, isecite na kolutove i skuvajte u slanoj vodi. Piletinu isecite na šnicle i izlupajte je. Pomešajte brašno, biber i suvi biljni začin, pa u to uvaljajte šnicle. Propržite ih na ulju da fino porumene, a na tom istom ulju propržite sitno seckani luk i šampinjone isečene na listiće. Dinstajte dok ne ispari voda koju puštaju pečurke, pa dodajte sitno seckani peršun i još malo suvog začina. Još malo propržite i dodajte pavlaku. Kratko promešajte i sklonite s vatre. U podmazan sud poređajte kriške kuvanog krompira, preko složite pileće šnicle i na kraju šampinjone. Pecite petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pikantni biftek sa krompirom

Sastojci

3 veća krompira, oljuštena i isečena

2 kašike maslinovog ulja

1 sitno seckani čen belog luka

malo seckanog lišća peršuna

2 parčeta bifteka (od oko 140 g svaki)

1 kašičica tucanog bibera

malo putera

Priprema

1. Stavite isečen krompir da se kuva, pustite da ključa oko 2 minuta, pa ocedite vodu.

2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Dodajte krompir i pržite na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Mešajte povremeno, sve dok krompir ne dobije lepu zlatnu boju i postane hrskav. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Pospite peršunom i posolite po ukusu, pa sklonite sa vatre.

3. Poprskajte šnicle sa malo maslinovog ulja, pa uvaljajte u biber. Zagrejte tiganj, pa ispecite biftek po svom ukusu. Ostavite šnicle da odstoje 5 minuta.

4. Na kraju, namažite šnicle sa malo putera i služite sa krompir salatom koju ste prethodno pripremili. Uz ovo jelo odlično ide i zelena salata, paradajz i malo crnog luka.

izvor: Stvar ukusa

Ražnjići s paradajzom

Sastojci

600 g svinjskih fileta

250 g koktel paradajza

3 čena belog luka

po 3 grančice timijana, ruzmarina i bosiljka

100 ml maslinovog ulja

so, biber

Priprema

1. Svinjske filete oprati, prosušiti u krpi i iseći na krupnije kocke. Koktel paradajz oprati, poželji ih prepolovit, očistiti i sa komadićima mesa nabosti na drvene štapiće i staviti u jednu posudu.

2. Očistiti beli luk, a zatim ga iseckati. Oprati timijan, ruzmarin i bosiljak, a zatim prosušiti trešenjem. Listiće odnosno iglice iščupkati, pa fino iseckati, pomešati sa belim lukom i maslinovim uljem, pa dobijenom masom premazati ražnjiće.

Izvor: Stvar ukusa

3. Ražnjiće dobro začiniti solju i biberom, pa ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.

4. Ražnjiće od svinjskog mesa izvaditi iz marinade, ostaviti da se malo ocede, pa ih peći na tiganju ili na aparatu za roštilj oko 8 minuta. Izvaditi i servirati na tanjir, ukrasiti ruzmarinom i jesti toplo.

Zapečene testenine s piletinom i šunkom

Sastojci

2 kašike putera

2 kašike brašna

šolja mleka

200 g pilećeg belog mesa, skuvanog i usitnjenog

200 g šunke iseckane na kockice

300 g testenine

veza celera, iseckana

so, biber

kaičica mlevene paprike

100 g kačkavalja

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U dubljem tiganju otopite puter, pa umešajte brašno i zagrevajte dok se ne pojave mehurići. Postepeno dodajte mleko konstantn mešajući dok se smesa ne zgusne.

3. Sklonite sa vatre i dodajte piletinu, šunku, skuvanu testeninu, celer, a zatim posolite i pobiberite po želji.

4. Sve sipajte u pleh za pečenje i pecte u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pospite rendanim kačkavaljem i paprikom, aonda vratiet u rernu da se peče još 5 do 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečene testenine s piletinom i šunkom

Sastojci

2 kašike putera

2 kašike brašna

šolja mleka

200 g pilećeg belog mesa, skuvanog i usitnjenog

200 g šunke iseckane na kockice

300 g testenine

veza celera, iseckana

so, biber

kaičica mlevene paprike

100 g kačkavalja

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U dubljem tiganju otopite puter, pa umešajte brašno i zagrevajte dok se ne pojave mehurići. Postepeno dodajte mleko konstantn mešajući dok se smesa ne zgusne.

3. Sklonite sa vatre i dodajte piletinu, šunku, skuvanu testeninu, celer, a zatim posolite i pobiberite po želji.

4. Sve sipajte u pleh za pečenje i pecte u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pospite rendanim kačkavaljem i paprikom, aonda vratiet u rernu da se peče još 5 do 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Ćufte sa paradajz sosom i testeninom

Sastojci

bajata zemička

2 glavice crnog luka

500 g mešanog mlevenog mesa 

so, biber

kašika ljutog senfa

2 kašike maslaca

kašika maslinovog ulja

2 čena belog luka

450 g paradajza

veza bosiljka

400 g testenine

40 g parmezana

Priprema

1. Potopiti zemičku u vodu ili mleko i ostaviti da se natopi. Očistiti luk i iseckati ga. Zemičku iscediti, izdrobiti i izmešati je sa mlevenim mesom, polovinom luka, pa posoliti, pobiberiti i dodati senf. Od te mase rukom praviti loptice, pa ih na vrelom maslacu pržiti dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.

2. Zatim propržiti preostali luk. Očistiti beli luk, izgnječiti ga, pa i njega dodati masi. Dodati paradajz u komadima, posoliti i pobiberiti. Staviti na ringlu da malo uvri. Oprati bosiljak, otresti vodu sa njega, iseći ga na trake, pa i njega dodati.

3. Zatim skuvati testeninu u dosta slane vode, prema uputstvu na pakovanju. 

4. Staviti na tanjire. Preliti sosom od paradajza i lopticama od mlevenog mesa. Sve posuti rendanim parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od tikvica

Musaka od tikvica i mlevenog mesa

Sastojci:

- tikvice 2 srednje

- mleveno meso300 grama

- crni luk 1 glavica

- šargarepa 1

- pirinač 1 šolja

- biberpo ukusu

- sopo ukusu

- mešavina začina po ukusu

- origano malo

- jaja3

- mleko i/ili jogurt oko 1,5 dl

Uputstvo za pripremu:

Tikvice oljuštiti i iseci na kolutove debljine oko pola cm i posoliti ih.

Izdinstati luk - u ovom slučaju korišćen je 1 veći mladi luk, a može se koristiti i 1 glavica crnog luka "starog" ili praziluk, po želji, zatim dodati mleveno meso (svinjsko, juneće, jareće...- po želji), pirinač koji je prethodno potopljen u vodi (1 šolja kafe), izrendanu šargarepu i začine.

U podmazan pleh ređati polovinu tikvica, zatim izdinstano meso i preko njega drugu polovinu tikvica. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne i preliti jajima umućenim sa mlekom i/ ili jogurtom i malo soli, vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

Količinu mleka i/ili jogurta koristite po vašoj želji u zavisnosti da li želite gušću ili ređu smesu, ja sam koristila i mleko i jogurt u količini oko 1,5 decilitar.

Prijatno!

Izvor: Super recepti

Punjena ćureća prsa sa roštilja

Sastojci

6 debljih filea ćurećih prsa (po oko 250 g)

vezica bosiljka 

200 g gorgonzole 

puna kašičica slatke mlevene paprike 

2 kašike ulja 

so, biber

Priprema

1. Oprati ćurećee filee, posušiti ih i u svaki zaseći po jedan džep. Bosiljak oprati, pokidati listiće i iseći na trake. Gorgonzolu dobro izgnječiti viljuškom i pomešati sa bosiljkom i alevom paprikom.

2. Filom od sira i začina napuniti džepove filea, te rubove pažljivo zatvoriti drvenim čačkalicama. Premazati meso uljem i peći na roštilju oko 7 minuta sa svake strane. Začiniti solju i biberom.

Izvor: Stvar ukusa

Pohovani pileći file u kornfleksu

Recept za hrskavu, preukusnu piletinu, koju ćete iznova i iznova spremati! Prijatno.

Sastojci:

- 400 g pilećeg filea

- 2 jaja

- 80 g brašna

- 120 g cornflakesa

- 250 ml ulja za prženje

- so, biber, limun

Priprema:

Pileći file narezati na tanke komade, pa premazati solju, biberom i sokom od jednog limuna. Ostaviti da odstoji 20 minuta, pa uvaljati u brašno, zatim u jaja i na kraju u potpuno sitno izmrvljeni kornfleks.

Pržiti u dubljem, dobro zagrejanom ulju, sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Stvaljati u činiju oboloženu salvetom, kako bi upila masnoću.

Služiti uz tartar sos, urnebes ili tzaziki salatu,a  dobro rešenje je i čuvena šopska salata! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Zapečeni krompir sa slaninicom i kačkavaljem

Ovo je brz i jednostavana obrok za pripremu, a ukus će vas "raspametiti", sigurni smo. Savršeno ako vam treba ručak "na brzaka".

Sastojci:

- 1 kg krompira

- 300 g slanine pančete

- 200 g kačkavalja

- ulje, so, biber, bosiljak, aleva paprika, malo peršuna

Priprema:

Oljuštite krompir, iseckajte ga na sitnije komade i kuvajte desetak minuta. Procedite.

Podmažite pleh uljem, pa složite krompir. Posolite i pobiberite po ukusu. Po želji posuti i sa malo origana, aleve paprike, belog luka u prahu ili sličnim začinima. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C.

Slaninu iseći na što je moguće tanje šnite, pa na kratko izvadite krompir iz rerne (nakon što je dobio zlatnu koricu) i prekrijte ga slaninom, a potom vratite pleh nazad na dalje pečenje. Za 4-5 minuta izvaditi ponovo krompir i slaninu i posuti narendanim kačkavaljem, i po želji sa malo pavlake. Vratiti da se za zapeče najduže 2 minuta. Posuti sitno seckanim peršunom.

Služiti uz šopsku ili tartar salatu.

Izvor: Pressonline

Omlet na grčki način

Umesto peciva ili žitraica, odlučite se za nešto drugačiji doručak - ukusniji i lepši. Ovo je pravi obrok za početak dana, napuniće vas energijom i bićete sasvim siti!

Sastojci (za dve osobe):

- 1/4 šolje skuvanog spanaća

- 4 veća jaja

- 1/2 šolja izmrvljenog feta sira

-2 veze mladog luka ili praziluka

- biber, mirođija

- 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Umutite jaja kao za kajganu. Dodajte fetu, sitno iseckan praziluk, mirođiju, biber i spanać. Mešajte lagano. Smesu sipajte ravnomerno u dublji tiganj na zagrejano maslinovo ulje. Pecite dok ne dobije zlatkastu boju. Služite vruće uz zelene masline i grčki jogurt! 

Jaja Benedikt

Jaja Benedikt

Priprema jaja Benedikt je dobra praksa za sve one koji hoće da usavrše i tehniku pravljenja sosa i tehniku poširanja jaja.

Jaja Benedikt su se na američkom meniju pojavila još 1800. godine u Njujorku. Postoji nekoliko priča o tome kako je nastalo jelo koje čine zemička, šunka ili slanina i poširano jaje sa holandez sosom. U jednoj, glavnu ulogu ima gospođa Legrand Benedikt. Ona je od Čarlsa Ranhofera, šefa kuhinje restorana ”Delmonico”, zatražila da za nju smisli neki zanimljiv obrok. Ranhofer je svoj tek izmišljeni specijalitet nazvao ”jaja Benedikt” i recept objavio u svom kuvaru iz 1894. godine.

U drugoj priči jelo vodi poreklo iz Francuske, pod nazivom “œufs bénédictine” (benediktinska jaja), a jedan od sastojaka je brandade (pire napravljen od ribe i krompira), namazan preko tosta. Poširano jaje se stavlja na vrh i sve se preliva holandez sosom. Jaja Benedikt su dobar izbor kada želite da napravite jak doručak ili užinu. Popularna su u SAD, ali i u Velikoj Britaniji. Nude se u jelovnicima hotela širom sveta, pa su time postala poznat i tražen doručak.

Priprema ovog jela je kuvarski zadatak srednje težine: poširano jaje sa listom šunke ili slanine postavljeno na polovinu engleske zemičke i preliveno sa malo holandez sosa.

Tokom decenija nastalo je bezbroj varijacija prvobitnog recepta: kod ”jaja florentin” (vegetarijanska verzija), šunku je zamenio spanać. U Kanadi i Okeaniji ne koriste šunku, već poširano jaje dopune lososom, pa se ova otmena varijanta zove ”jaja rojal”. A u Latinskoj Americi se ”huevos Benedictinos” serviraju s avokadom i salsom, tipičnim prilozima ovog podneblja.

Ipak, u svim verzijama osnova je poširano jaje. Poširanje je sporo kuvanje u vrućoj, ali nikako ključaloj vodi. Reč je o veoma suptilnoj metodi pripreme mnogih namirnica, između ostalog i ribe i mesa. Međutim, dok se druge namirnice tokom poširanja jednostavno spuste u vodu temperature 80 °C, za poširanje jaja je ipak potrebno biti i spretan. Trik je u tome da se belance tokom poširanja obmota oko žumanceta. Rezultat po čvrstoći liči na meko kuvano jaje: čvrsto belance i meko žumance koje iscuri čim se preseče.

Recept za jaja Benedikt

Sastojci za pripremu holandez sosa:

1 mali iseckan crni luk
1 lovorov list,
3 semenke korijandera,
2 zrna belog bibera
1 grančica taragona
100 ml belog vinskog sirćeta
3 žumanceta
125g otopljenog putera
– plus 2 zemičke, nekoliko šnita slanine za formiranje jela.

Sastojci za poširanje jaja: 2 jaja, belo vinsko sirće, so.

Priprema:

1. Pripremu jaja Benedikt započnite sa pravljenjem sosa. Stavite sve sastojke za holandez sos u manju šerpu, sem jaja i putera, i pustite da proključaju.
2 . Ostavite da vri na smanjenoj temperaturi dok tečnost ne ispari za nešto više od polovine. Procedite i izvadite čvrste začine.
3 . Stavite žumanca u vatrostalnu činiju i postavite je preko posude sa vodom koja blago vri. Mutiti žumanca dok ne postanu penasta, a onda preko, polako sipajte rastopljen puter.
4 . Kada se smesa zgusnula, dodajte malo tečnosti koju ste pripremili od sirćeta i proverite da li je začinjeno prema ukusu. Uklonite posudu sa pare, prekrijte je providnom folijom i ostavite na toplom mestu.
5. Ispoširajte jaja
6.Na tiganju ispecite 4 šnite slanine dok ne porumene i postanu hrskave.
7. Zemičke prepoloviti i na svaku polovinu staviti po dve šnite slanine, poširano jaje i prelitie holandez sosom. Ukrasiti začinskim biljem i paradajzom. Kako bi osigurali da zemička ne sklizne s tanjira, prvo kapnite malo sosa pa preko njega namestite zemičku.

Poširanje jaja

Potrebno je: jaje, svetlo sirće, velika šerpa, kutlača za supu, kutlača s rupicama.

Stavite veliku šerpu s vodom na ringlu i pustite da voda proključa. Dodajte malo sirćeta (1 supena kašika na litar vode), jer sirće pomaže da jaje koagulira (stegne se). Nemojte stavljati so u vodu, jer so sprečava koagulaciju. Pustite da se temperatura vode u šerpi snizi na 70 do 80°C.

Tada kašikom zamešajte vodu da napravite vir. Vir je važan, jer će upravo njegova sila navesti belance da se obmota oko žumanceta.

Jaje izručite u šolju ili kutlaču, i pustite ga da polako sklizne u centar vira.

Uvek se pošira samo po jedno jaje. Jaje je gotovo nakon 3-5 minuta, zavisno od toga kako ga voli osoba za koju je pravljeno.

Rupičastom kutlačom pažljivo izvadite jaje iz vode i pustite ga da se ocedi.

Odmah poslužiti, jer se poširana jaja brzo hlade.

Izvor: hrana-piće-priče

Ćufte na štapiću

Sastojci

2 crvena luka 

čen belog luka

600 g mlevenog junećeg mesa

žumance 

so, biber

kašika aleve paprike

3 kašike ulja

Priprema

1. Iseckati crveni i beli luk, izmešati sa mesom, posoliti, pobiberiti i začiniti alevom paprikom.

2. Navlaženim rukama napraviti ćuftice, pa ih nanizati na drvene štapiće i premazati sa malo ulja. Pržiti na teflonskom tiganju.

3. Ćuftice poslužite uz krompir pire ili krompir salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Korpice sa jajima i slaninom

Sastojci

12 režnjeva slanine

6 jaja

biber

origano

maslinovo ulje

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. Maslinovim uljem blago podmažite kalupe za mafine (6 kalupa).

3. Uklonite masnoću sa slanine i u svaku rupu za mafine stavite po dva režnja.

4. u svaki kalup pažljivo razbijte po jedno jaje.

5. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.

6. Gotove korpice pospite biberom, origanom i poslužite uz paradajz ili drugu svežu salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Ravioli s pečurkama

Sastojci

400 g brašna 

jaje

2 kašike maslinovog ulja

2 vlašca 

čen belog luka 

500 g šampinjona

4 kašike maslaca 

po 1 kašika peršuna, timijana, fino seckanih 

so, biber 

muskatni oraščić

belance 

12 listova sveže žalfije

75 g rendanog parmezana

Priprema

1. Brašno posuti po radnom stolu. U sredini napraviti rupu, pa u nju staviti jaje, ulje i 8–10 kašika vode. Od svih sastojaka zamesiti glatko testo, pa ga staviti u vlažnu kuhinjsku krpu i otaviti da miruje oko 40 minuta.

2. Očistiti vlašac i beli luk, pa iseckati na kockice. Pečurke očistiti i iseckati. Zagrejati kašiku ulja u tiganju, pa na njemu izdinstati vlašac i beli luk. Dodati pečurke i začinsko bilje, pa dinstati dok voda ne ispari. Skinuti sa šporeta, začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem, pa ohladiti.

3. Testo prepoloviti, pa ga razvući na 2 tanke kore. Na rastojanju od oko 6 cm staviti po kašiku napravljene smese. Međuprostor premazati belancetom. Preko staviti drugu koru od testa. Iseći kvadrate ili krugove i pritisnuti ivice raviola. Ostaviti ih da se osuše 10 minuta, pa ih kuvati oko 10 minuta.

4. Preostali maslac zagrejati sa žalfijom, pa preliti preko raviola. Posuti parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Punjena keleraba

Za spremanje punjene kelerabe koristi se i crni i beli luk, feta sir, stari crni hleb, ulje, bosiljak, jaje, kisela pavla, orasi, so i biber. Punjene kelerabe se peku u rerni

Za 4 osobe:

4 kelerabe sa lišćem (svaka oko 300 g), 3 struka mladog crnog luka, čen belog luka, 150 g feta sira, 3 kriške starog crnog hleba (oko 150 g), 2 kašike ulja, veza bosiljka, jaje, 100 ml kisele pavlake, 50 g oraha, so i biber.

Priprema:

1. Kelerabe očistite, oljuštite i isecite na pola, pa okruglom kašikom izdubite svaku polovinu ostavljajući sa strane ivicu debljine jednog centimetra. Izdubljeno "meso" keleraba sitno iseckajte i stavite u činiju.

2. Mladi crni luk operite, isecite na tanke kolutove i dodajte u činiju. Beli luk oljuštite, što sitnije iseckajte, stavite u posudu, a zatim dodajte sitno seckane orahe, feta sir i kockice hleba.

3. Sipajte ulje i promešajte. Bosiljak i lišće kelerabe operite, osušite, isecite na krupnije komade i izmiksajte sa jajetom u blenderu. Smesu pomešajte sa ostalim sastojcima u posudi, posolite i pobiberite.

4. Kelerabe napunite do polovine, poređajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, na srednjoj žici, oko 30 minuta. Servirajte sa umućenom kiselom pavlakom i polutkom oraha.

Izvor: Večernje novosti

Pasta sa brokolijem i tunjevinom

Sastojci

350 g špageta

250 g brokolija

2 vlašca

2 kašike kapara

85 g zelenih maslina

sok i rendana kora limuna

200 g tunjevine u ulju

1 kašika maslinovog ulja + malo za posipanje

Priprema

1. Stavite špagete da se kuvaju u slanoj vodi. Za to vreme, isecite brokoli na male bukete. Špagete treba da ključaju 6 minuta, zatim dodajte brokoli i ostavite da ključa još 4 minuta.

2. Dok se špagete i brokoli kuvaju, iseckajte vlašac i pomešajte ga sa prepolovljenim maslinama bez koštica, kaperima, tunjevinom, korom i sokom limuna.

3. Ocedite vodu iz špageta i brokolija i dodajte ih u činiju sa tunjevinom. Sipajte maslinovo ulje i dobro izmešajte.

4. Pre služenja, pospite odozgo sa još malo maslinovog ulja, dok se ljubiteljima ljutih ukusa preporučuje dosta bibera, čiji se ukus odlično slaže uz ovu pastu.

Izvor: Stvar ukusa

Burito sa pasuljem i pirinčem

Sastojci

Paradajz fil:

1/2 crnog luka, sitno iseckanog

200 g  sitno iseckanog paradajza

kašika alkoholnog sirćeta

limeta (narendana kora)

so, biber

Fil sa pirinčem i pasuljem

400 g meksičkog pasulja ili mešavine pasulja u sosu

200 g kukuruza šećerca

8 tortilja

150 g pirinča dugog zrna, skuvanog prema uputstvu na pakovanju

sok od jedne limete

200 g jogurta

Priprema

1. Za fil od paradajza pomešajte sve sastojkenavedene za fil, posolite i pobiberite.

2. Za fil sa pasuljem i pirinčem - zagrejte pasulj na umerenoj vatri oko 3-5 minuta. Dodajte šećerac i dobro promešajte. Probajte i posolite i pobiberite po želji.

3. U mikrotalasnoj rerni ili na tiganju zagrejte tortilje dok ne postanu tople i ne omekšaju malo.

4. Na tortilje nanesite skuvan pirinač i pasulj. Preko nanesite malo soka limete, a zatim nanesite paradajz fil i jogurti urolajte burito. servirajte dok je još toplo.

Izvor: Stvar ukusa

Pohovane palačinke sa belim mesom

Sastojci:

- palačinki 10

- pilećeg belog mesa 400 g.

- kiselih krastavaca 6

- jaja2

- kašike brašna3

- prezli 100 g.

- ulje za prženje 50 ml.

- kašičica suvog biljnog začina1

- kašičica solipola

- kašičice peršuna pola

- kisele pavlake 250 ml.

Uputstvo za pripremu:

Palačinke napraviti po svom receptu. Belo meso skuvati u blago posoljenoj vodi. Kuvano meso isitniti na komadiće. Kisele krastavce sitno iseckati i pomešati sa belim mesom. Dodati pavlaku, začine i lepo sjediniti smesu. Na sredinu svake palačinke staviti 1-2 kašike smese i zaviti kao sarmice. Punjene palačinke valjati u brašno, jaja zatim u prezle. Pržiti kratko dok ne porumene sa svake strane.

Testenina sa svinjetinom

Sastojci

300 g svinjskog buta, isečen na tračice

300 g testenine

kašičica kima

pola kašičice soli

pola kašičice bibera

kašika ulja

3 čena belog luka, usitnjena

šolja bistre pileće supe

1 dl soka od ceđene pomorandže

2 kašike jabukovog sirćeta

kašičica smeđeg šećera

2 šargarepe

kašika gustina

struk mladog luka

Priprema

1. U posudi srednje veličine pomešajte kim, so i biber. Dodajte meso i dobro promešajte.

2. U tiganju zagrejte ulje i dodajte začinjeno meso i beli luk. Pržite na tihoj vatri oko 2 minuta.

3. U manjoj posudi pomešajte 3/4 šolje pileće supe, sok od pomorandže, sirće i smeđi šećer. Smesu dodajte mesu i belom luku. Dodajte i iseckanu šargarepu, i kada počne da vri, smanjite temperaturu. Kuvajte oko 8 minuta.

4. Gustin dodajte ostatku pileće supe i promešajte. Konstantno mešajući sipajte smesu sa gustinom  mesu kako bi se jelo zgusnulo. Dodajte i iseckan mladi luk. Sačekajte da provri, smanjite temperatruru i ostavite da struji oko minut.

5. Testeninu skuvajte prema uputstvu, procedite i isperite, a zatim pomešajte sa pripremljenim mesom.

6. Poslužite pastu sa mesom i dekorišite po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.