Lazanje sa tri vrste gljiva

Lazanje sa tri vrste gljiva

Sastojci

-1 pakovanje testa za lazanje

-350 g šampinjona

-200 g bukovača

-150 g šitake gljiva

-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih

-vezica peršunovog lista

-1 ljubičasti luk

-4 čena belog luka

-250 g gaude

-1 kisela pavlaka

-3 kašike brašna

-1 l mleka

-2 kašike maslaca

-muskatni oraščić

-maslinovo ulje, so, biber

Priprema

1. Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos  delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku. 

2. Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.

3. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom. 

4. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.

izvor: Stvar ukusa

Možda će vas interesovati i ovo: