Zapečene paprike sa sirom

Sastojci

4 crvene paprike

200 g feta sira

jaje

50 g kisele pavlake

biber, so

4 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Zagrejati gril u rerni. Paprike oprati i obrisati, pa ih staviti u pleh obložen aluminijumskom folijom. Peći ih u rerni dok ne dobiju tamnobraon boju i dok ne počnu da se stvaraju mehurići po njima. Povremeno ih okretati. Zatim paprike izvaditi iz rerne, staviti ih u plastičnu kesicu i ostaviti tako oko 10 minuta. Tek tada ih pažljivo oljuštiti i podseći gornji deo i odstraniti seme (možete ih i preseći na pola).

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Feta sir sitno izgnječiti viljuškom. Dodati celo jaje i kiselu pavlaku i sve dobro promešati. Zatim dodati bibera po želji. Namazati uljem ravan pleh.

3. Napuniti paprike masom od sira i ređati jednu pored druge u pleh. Zatim paprike posoliti, pobiberiti i preliti maslinovim uljem. Peći ih u rerni oko 40 minuta. 

izvor: Stvar ukusa

Rustična piletina

Sastojci:

4 pileća batka sa karabatkom

oko 1 kg manjih krompira

4 kašike maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

1 kašika mješavine začina

1 kašičica mljevene crvene paprike

1 list lovora

po ukusu so

biber

Priprema:

U maslinovo ulje dodati bijeli luk (lagano pritisnut nožem) i lovor, pa ostaviti bar 20-tak minuta. Svaki pileći batak zarezati na 4 mjesta, pa začiniti po ukusu (so, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika). Zatim preliti maslinovim uljem. Staviti u pleh i peći u pećnici zagrijanoj na 200 C. Nakon 15 minuta izvaditi i sipati u pleh oko 150 ml vode (ali ne preko piletine). Vratiti u pećnicu. Nakon pola sata piletinu okrenuti i peći još 10-tak minuta.Krompir oguliti i prepoloviti,pa kratko obariti. Zatim krompir procijediti i pržiti na ulju, pred kraj prženja začiniti. Krompir možete, umjesto prženja, dodati pilećim batacima i zapeći u pećnici. Gotovu piletinu poslužiti sa krompirom. Dekorisati šeri paradajzom i svježim peršunom.

Izvor: Gastronomija.info

Pileći pilav

Sastojci:

oko 1 kg pilećih bataka

1 crvena paprika

1 žuta paprika

2 šargarepe

2 paradajza

1 glavica crnog luka

1 glavica ljubičastog luka

1 čen bijelog luka

1 velika šolja pirinča

po želji so

biber

mješavina začina

Priprema:

Na ulju propržiti pileće meso, dosuti malo vode, začiniti mješavinom začina, pa dinstati 10-tak minuta. U sud staviti pirinač, dodati joj sjeckanu crvenu i žutu papriku, sitno sjeckane glavice luka, na kockice sjeckane šargarepe, sitno sjeckan češnjak, te oljušten i nasjeckan paradajz. Sve začiniti sa malo soli, bibera i mješavinom začina, promiješati. Pouljiti pleh, složiti piletinu, pa oko piletine rasporediti pirinač sa povrćem. Sve preliti sa toplom vodom, tako da voda prekrije pirinač. Prekriti folijom i peći na 220 C oko 30 minuta, skinuti foliju, pa peći na istoj temperaturi još 10-tak minuta.

Svinjsko pečenje sa šargarepom

Sastojci:

1 kg. svinjske pečenice ili karea

so, biber

kašika slatke aleve paprike

50 gr. putera

4 glavice crnog luka

2 čena belog luka

3 karanfilića

2 lista lovora

5 zrna kleke

800 ml. supe od mesa

600gr. mladih šargarepa

70gr. putera40 gr. šećera

300gr. trakaste testenine

3 kašike senfa

3 kašike gustina

Priprema:

Meso oprati prosušiti istrljati solju, biberom i paprikom. U dubljoj šerpi ili pekači zagrejati puter I staviti meso da se peče sa svih strana. Očistiti crni luk I krupno ga narezati, a beli iseckati sitno. Obe vrste luka staviti u pekač, dodati karanfilić, lovor i kleku. 

Dinstati dok luk ne požuti. Sniziti temperaturu i dodati 300ml supe. Posle 20 min dinstanja dodati ostatak supe i ostaviti da se dinsta 90 min. Oprati šargarepu i u manju šerpu staviti 50g putera i otopiti ga, pa u njemu karamelizovati šećer uz stalno mešanje, dodati šargarepu i toliko vode da šargarepa bude prekrivena njom. Malo posoliti i ostaviti da se kuva dok se tečnost ne pretvori u sirup.

Skinuti sa ringle pa dodati ostatak putera i promešati. Testeninu kuvati 10 min u posoljenoj vodi. Procediti je. Izvaditi meso i crni luk i ostaviti na toplom. Ukloniti lorber, pa ispasirati sos od pečenja, dodati mu senf, so i biber. Umešati gustin i crni luk. 

Meso iseći pre serviranja i servirati sa testeninom šargarepom i sosom.

Izvor: gastronomija.info

Bačvanske snicle

Sastojci:

1 kg svinjskih šnicli, malo brašna, malo ulja, beli luk, peršun, čaša paradajz sosa, po želji i crni luk

Priprema:

Šnicle malo izlupajte, posolite i ostavite da odstoje. Zagrejte ulje i šnicle uvaljane u brašno kratko propržite. Ako nemate veliku šerpu možete ih poredati i u dva reda, s tim što one prvo pržene treba da stavite odozgo. 

Isitnite 4-5 čena belog luka i pomešajte sa kašikom-dve svežeg ili sušenog peršuna, pa poprskjte šnicle. Prelijte čašom paradjza iz flaše ili paradajz sosom i časom vode. 

Ostavite da se krčka oko 1 sat.

Izvor: gastronomija.info

Prženi kupus sa slaninom

POTREBNO JE:

200 grama slanine, 1 kupus, iseckan, 60 grama putera, 1 kašičica soli, ¼ kašičice bibera.

PRIPREMA:

U velikom loncu pržite slaninu na tihoj vatri dok ne postane hrskava, a zatim je uklonite i ostavite po strani. Sve ostale sastojke ubacite u lonac. Smanjite na veoma nisku temperaturu i kuvajte 30 do 35 minuta, dok kupus ne postane mekan. Često mešajte. Preko gotovog kupusa pospite slaninu i poslužite.

Izvor: Blic magazin

Kupus sa pečurkama

POTREBNO JE:

2 praziluka (samo beli i svetlozeleni deo), 1 kašičica putera, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice tucane paprike, 120 ml vode, 1,5 kg kupusa, 250 grama pečurki bez drške.

PRIPREMA:

Isecite praziluk nadvoje po dužini i isperite pod vodom. Zatim ga iseckajte po širini na tanke komadiće i stavite u cediljku, pa ponovo isperite. U tiganju zagrejte puter i stavite praziluk, pa pospite polovinu soli i bibera i dodajte 60 mililitara vode. Poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Dodajte kupus i ostatak vode i pospite drugom polovinom soli i bibera. Poklopite i ostavite da se krčka dok ne omekša, oko 15 minuta. Proveravajte kupus na svakih 5 minuta ako je potrebno i dodajite vode po potrebi, po kašiku, kako ne bi zagoreo. Dodajte pečurke, poklopite i ostavite da se krčka dok sve ne omekša, još 5-7 minuta, pa uklonite s ringle. Služiti toplo.

Izvor: Blic magazin

Falafel, kuglice od leblebija

Potrebno je za 4 osobe:

250 g sušenih leblebija ili iz konzerve (425 ml), pola veze peršuna, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, žumance, 2 kašike prezli, 3 kašike brašna, so, biber, 1/4 kašičice kima, 4-5 stabljika nane, 250 g grčkog jogurta, 4 kašike mleka, kašičica limunovog soka i oko litar ulja za prženje.

priprema:

1. Ukoliko koristite sušene leblebije, potopite ih u dosta hladne vode i ostavite da odstoje tokom noći. Sutradan ih isperite i procedite. Dodajte očišćen i sitno iseckan peršun, crni i beli luk, pa štapnim mikserom umutite kremasti pire.

2. U pire od leblebija dodajte žumance, postepeno umešajte prezle i brašno, neprekidno mešajte sve dok smesa ne postane glatka. Začinite kašičicom soli, bibera i kima i ostavite posudu sa strane da odmori oko 30 minuta.

3. Za pripremu sosa listiće nane operite, malo prosušite i isecite na uske trake. U posebnoj posudi umutite jogurt, mleko i usitnjenu nanu. Sipajte kašičicu soka od limuna, posolite i pobiberite.

Zapečeni karfiol

Sastojci

1 glavica karfiola

2 kašike maslinovog ulja

1 jaje

1 kašika brašna

1 šolja mleka

½  glavica belog luka

1 kašika vinskog sirćeta

začin od sušenog povrća

mleveni biber

Priprema

1. Karfiol očistiti, odvojiti na cvetiće i oprati. Obariti u slanoj vodi kojoj smo dodali kašiku vinskog sirćeta.

2. Obaren karfiol propržiti na zagrejanom ulju, dodati sitno iseckani beli luk, biber i so. Izručiti ga u vatrostalnu činiju.

3. Umutiti jedno jaje, šolju mleka, kašiku brašna i kašiku začina od sušenog povrća. Dobijenu smesu preliti preko karfiola i zapeći u zagrejanoj rerni da se uhvati korica.

Izvor: Stvar ukusa

Slasna piletina sa maslinkama

Fantastičan spoj piletine i maslina.

Sastojci

1-1/2 pile (oko 1,2 kg) 

so, biber

glavica belog luka 

4 glavice crnog luka 

3 kašike maslinovog ulja

150 g zelenih maslinki bez koštica

sok od 2 limuna 

400 ml instant pileće supe (kocka) 

aleva paprika

po vezica nane i peršuna

Priprema

1. Pile oprati, osušiti i iseći na 12 delova. Istrljati solju, biberom i paprikom. Glavicu belog luka prepoloviti. Crni luk oljuštiti, iseći na četvrtine. U posudi za pečenje zagrejati ulje i na njemu sa svake strane propržiti komade piletine, beli i crni luk. Dodati maslinke, naliti sokom od limuna i pripremljenu pileću supu.

2. Pećnicu zagrejati na 175 stepeni. Ljutu papričicu oprati, očistiti, iseckati. Nanu i peršun oprati, prosušiti, listiće iskidati. Sa papričicom staviti oko piletine, peći oko 30 minuta.

3. Sok od pečenja po potrebi malo zgusnuti skrobom. Po želji piletinu služiti sa kus-kusom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Piletina u kari sosu

Sastojci:

500 g pilećeg mesa 

glavica crnog luka

2 čena belog luka

čaša bujona

sos od paradajza

malo ulja

sol

biber

kari (curry) začin

bosiljak

Priprema:

Na ulju popržiti sitno seckani crni luk da omekša. Dodajte meso isečeno  na veće komade i dinstajte zajedno s lukom desetak minuta.

Nalijte bujon, smanjite vatru i dodajte beli luk, so, biber, kari, bosiljak i sos od paradajza.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Tokom kuvanja meso povremeno okrećite i na drugu stranu, da se podjednako dinsta.

Piletinu poslužite sa pirinčem.

Pileći bataci u orli sosu

Sastojci:

4 bataka srednje veličina

malo brašna

malo prezle

po ukusu soli

Biber

Biljni začin

Sastojci za orli sos:

1 čaša brašna

1 kašikica suvog biljnog začina

2 kašikicee aleve paprike

1/2 boce piva

Priprema:

Batake oprati, osušiti i natrljati začinima. Pripremiti orli sos tako što u brašno dodamo subi biljni začin i alevu papriku, dodamo pivo i mešamo žicom dok ne zapeni. Batake uvaljamo u brašno, orli sos i prezlu i pržimo u vrelom ulju. Odložimo na papirni ubrus da se upije višak masnoće. Služiti uz povrće po izboru i umak od jogurta i majoneza.

Lazanje sa tri vrste gljiva

Sastojci

-1 pakovanje testa za lazanje

-350 g šampinjona

-200 g bukovača

-150 g šitake gljiva

-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih

-vezica peršunovog lista

-1 ljubičasti luk

-4 čena belog luka

-250 g gaude

-1 kisela pavlaka

-3 kašike brašna

-1 l mleka

-2 kašike maslaca

-muskatni oraščić

-maslinovo ulje, so, biber

Priprema

1. Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos  delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku. 

2. Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.

3. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom. 

4. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.

izvor: Stvar ukusa

Knedle od krompira

Sastojci

800 g kuvanog krompira

so 

100 g brašna 

2 žumanceta

biber 

muskatni oraščić

200 g mlevenog telećeg mesa 

30 g svežeg začinskog bilja (npr. majoran, estragon, peršun) 

200 g rendanog ementalera 

zelena salata, bosiljak 

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i 200 g fino  izrendati. Preostali krompir skuvati u dosta slane vode, ocediti ga, pa ispasirati. Ohlađeni pire od krompira dodati sirovom izrendanom krompiru. Brašno prosejati, pa dodati krompiru zajedno sa žumancima. Sve pikantno začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem.

2.Meso pomešati sa začinskim biljkama. Od testa sa krompirom oblikovati 8 knedli, pa svaku napuniti sa malo mlevenog mesa. Knedle kuvati 10 minuta u dosta ključale slane vode. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

3. Knedle izvaditi i ocediti. Servirati na vatrostalnom tanjiru, posuti sirom i zapeći u rerni oko 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Rolnice punjene spanaćem

Sastojci

8 svinjskih šnicli (po oko 75 g)

biber

200 g spanaća

100 g crnog luka

200 g svežih kobasica

čen belog luka

20 g masti

125 ml belog vina

100 g šampinjona

150 ml pavlake

strugana kora limuna

so

Priprema

1. Šnicle isprati, osušiti pobiberiti. Spanać oprati, očistiti, blanširati. Iscediti.

2. Luk oljuštiti, iseckati. Sa spanaćem ga staviti preko mesa, začiniti. Kobasice podeliti na jednake delove, takođe, rasporediti preko mesa. Šnicle saviti u rolnice, pričvrstiti. Beli luk oljuštiti, njime istrljati tiganj. Masnoću zagrejati, ispržiti rolnice. Naliti vinom, 30 minuta dinstati.

3. Pečurke oprati, očistiti, iseckati na listiće. Posle 20 minuta dodati mesu. Naliti pavlakom. Zaliniti korom od limuna, solju, biberom.

Izvor: Stvar ukusa

Pečeno pile na korzikanski način

Sastojci

1 pile (oko 1,2 kg)

125 g mesnate dimljene slanine

150 g šampinjona

500 g manjih krompira

4 paradajza

2 kašike ulja

250 g zelenih maslinki bez koštica

2 cl konjaka

Biber, so

Priprema

Pile isprati vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Spolja i iznutra dobro istrljati solju i biberom.

Slaninu iseći na sitne kockice. Pečurke očistiti, dobro istrljati vlažnom krpom. Veće primerke prepoloviti ili iseći na četvrtine.

Krompir oprati i oljuštiti. Paradajz zarezati, popariti, oljuštiti, iseći na četvrtine i od semena očistiti.

Pećnicu prethodno zagrejati na 200 stepeni.

U vatrostalnoj posudi zagrejati ulje, na njemu rastopiti slaninu. Spustiti pile i sa svake strane ga dobro zapeći. Dodati krompir, pečurke, maslinke i paradajz, posoliti, pobiberiti i pet minuta dinstati.

Naliti konjakom.

Posudu poklopiti i sve zajedno još oko jedan sat peći u pećnici.

Po ukusu začiniti i služiti.

izvor: Stvar ukusa

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Punjene ćureće šnicle

Sastojci

4 deblje ćureće šnicle (po 160 g)

komad šunke (oko 60 g)

parče tvrdog sira (oko 60 g)

4 kašike brašna

2 jajeta

80 g prezli

Priprema

1. Na svakoj šnicli zasecite džepić. Šunku i sir nasecite na kockice, na filujte meso, pa otvore zatvorite čačkalicama. Meso posolite i pobiberite, a potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i prezle.

2. Pržite šnicle na ulju 3-4 minuta sa svake strane, začinite i poslužite sa salatom od krompira i krastavaca. 

Izvor: Stvar ukusa

Pečeni zec

Sastojci:

zec, so, biber, suvi zacin, paprika, senf, domaca slanina, krompir, vino, ulje

Priprema:

Zeca dobro natrljati solju, biberom, suvim zacinom (bag, vegeta, c-zacin), malo mlevene paprike i senfom. Naspikovati sa domacom slaninicom i ostaviti u frizider da prenoci.

Poloziti zeca u tepsiju, preliti ga uljem i podliti casom vina i vode. Folijom zatvoriti tepsiju i staviti u rernu da se pece, na 220 stepeni.

Posle 45min zeca okrenuti i dodati zacinjeni krompir (so,biber) isecen na kriske. Ponovo pokriti folijom.

Posle 45min skinuti foliju i zapeci zeca sa obe strane da lepo porumeni.

Izvor: gastronomija.info

Pljeskavice od tikvica i parmezana

Sastojci

1 velika rendana tikvica

šolja rendanog parmezana

šolja prezli

kašičica muskatnog oraščića

kašičica aleve paprike

čen belog luka

jaje

so, biber

Priprema

Pomešajte sve sastojke, smesu formirajte u male pljeskavice i pecite na roštilju ili pržite u tiganju.

Izvor: Stvar ukusa

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.