Bataci sa orli sosom

Sastojci:

4 bataka srednje veličina

malo brašna

malo prezle

po ukusu soli

biber

suvog biljnog začina

Sastojci za orli umak:

1 čaša brašna

1 kašikica suvog biljnog začina

2 kašikice aleve paprike

1/2 boce piva

Priprema:

Batake oprati, osušiti i natrljati začinima. Pripremiti orli umak tako što u brašno dodamo suvi biljni začin i alevu papriku, dodamo pivo i mešamo žicom dok ne zapeni. Batake uvaljamo u brašno, orli sos i prezlu i pržimo u vrelom ulju. Odložimo na papirni ubrus da se upije višak masnoće. Služiti uz povrće po izboru i sos od jogurta i majoneza.

Musaka od slatkog kupusa

Sastojci:

1 kg slatkog kupusa ,
1/2 kg mlevenog mešanog mesa,
glavica crnog luka,
1 praziluk,
6 jaja,
1 dcl mleka,
pavlaka,
so , suvi začin, biber

Priprema:

glavicu kupusa iseci na pola i obari u slanoj vodi 500 gr mlevenog mesa izdinstaj sa 1 glavicom crnog luka i 1 prazilukom, posloli i pobiberi. 3 jajeta izmuti sa brašnom i vodom i malo soli pa napravi testo malo gušće nego za palačinke. Obaren kupus iseci kao za kupus salatu i izmešaj sa testo. Od toga u većem tiganju ispeci dva palačinka.Redjati u tepsiju. Prvi palačinak je osnova, meso pa druga palačinka kao poklopac. 3 jajeta umuti sa 1 dcl mleka, preli preko musake i peci. Bakin trik je bio u tome da ovo jelo sprema na domaćoj svinjskoj masti a posle pečenja je uvek ocedila višak masnoće i sve je servirala uz pavlaku .

Izvor: Coolinarika

Taljatele s pečurkama i škampima

SASTOJCI

500 g taljatela500 g paradajza375 g šampinjona375 g škampa125 ml kisele pavlake1 glavica crnog luka1 čen belog luka2 kašike maslinovog uljaperšunsobiber

PRIPREMA

Iseckajte beli i crni luk, pa lagano propržite na ulju dok ne omekšaju. Dodajte pečurke koje ste narezali na polovine i pržite na jakoj vatri, mešajući oko 5 minuta. Ogulite, očistite od semenki i naseckajte paradajz, pa ga dodajte luku, začinite i ostavite da smesa lagano vri 20-tak minuta, tj. dok se ne zgusne. Paradajzu dodajte skuvane škampe (bez ljušture) i kiselu pavlaku, pa kuvajte na laganoj vatri dok škampi ne omekšaju.

U slanoj vodi skuvajte taljatele i procedite ih. Na svaki tanjir sipajte najpre testeninu, a zatim je prelijte smesom sa škampima i pečurkama i ukrasite sitno naseckanim peršunom.

Grčki ćevapi

Grčki ćevapi

Sastojci:

bajata kifla

500 g mlevenog mesa

crni luk 

čen belog luka

grančica majčine dušice

100 g fete 

jaje

kašičica mlevenog kima 

so, biber 

2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

1. Nakvasiti kiflu u vodi. Iseckati crni luk i čen belog luka. Iseckati majčinu dušicu. Fetu iseći na osam štapića.

2. Ocediti kiflu i izgnječiti je s mlevenim mesom, jajetom, lukom, začinima i majčinom dušicom. Posoliti i pobiberiti.

3. Podeliti meso na osam loptica, spljoštiti ih i na svaku staviti parče sira. Uviti sir mesom tako da se dobije veliki ćevap. Premazati uljem i peći na roštilju, u aluminijumskoj posudici, oko sedam minuta.

Izvor: stvarukusa.rs

Zapečen karfiol sa kačkavaljem

Sastojci

1 karfiol srednje veličine, iskidan na krupne cvetiće

40 g putera

40 g brašna

400 ml mleka

kašičica senfa

100 g narendanog kačkavalja

so, biber

Priprema

1. Zagrejte rernu na 190 stepeni.

2. Operite cvetiće karfiola i stavite u šerpu u kojoj je posoljena voda. Kuvajt eoko 3-5 minuta,  dok karfiol malo ne omekša. Prospite vodu i ostavite karfiol da se ocedite.

3. Otopite puter u dubljem tiganju pa dodajte brašno. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan minut. sklonite posudu sa šporeta i postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući. Vratite sos na ringlu i kuvajte dok ne počne da vri, i dalje konstantno mešajući. Ostavite da vri oko 2 minuta, pa sklonite sa šporeta.

4. Pomešajte senf i dve trećine količine kačkavalja i dodajte sosu. Karfiol stavite u dublji pleh ili vatrostalnu posudu. Prelijte povrće pripremljenim sosom, vodeći računa da prekrijete sav karfiol. Pospite preostalim kačkavaljem i stavite u rernu. Pecite karfiol oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečene paprike sa sirom

Sastojci

4 crvene paprike

200 g feta sira

jaje

50 g kisele pavlake

biber, so

4 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Zagrejati gril u rerni. Paprike oprati i obrisati, pa ih staviti u pleh obložen aluminijumskom folijom. Peći ih u rerni dok ne dobiju tamnobraon boju i dok ne počnu da se stvaraju mehurići po njima. Povremeno ih okretati. Zatim paprike izvaditi iz rerne, staviti ih u plastičnu kesicu i ostaviti tako oko 10 minuta. Tek tada ih pažljivo oljuštiti i podseći gornji deo i odstraniti seme (možete ih i preseći na pola).

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Feta sir sitno izgnječiti viljuškom. Dodati celo jaje i kiselu pavlaku i sve dobro promešati. Zatim dodati bibera po želji. Namazati uljem ravan pleh.

3. Napuniti paprike masom od sira i ređati jednu pored druge u pleh. Zatim paprike posoliti, pobiberiti i preliti maslinovim uljem. Peći ih u rerni oko 40 minuta. 

izvor: Stvar ukusa

Piletina sa karijem i graškom

Sastojci

- jedno veće pile (oko 1,3 kg)

- 250g crnog luka

- 8 čenova belog luka

- 2 grančice nane

- 5 kašika ulja

- so, biber

- 2 kašike ljutog karija

- konzerva paradajza (425 ml)

- 300 g graška

Priprema

1. Dobro oprati i očistiti pile i podeliti ga na 8 delova. Dobro oprati i oljuštiti crni i beli luk, iseckati i ispasirati. Oprati grančice nane, ostaviti da se dobro osuše, iskidati listiće i na kraju sve iseckati.

2. Ulje dobro zagrejati u tiganju. Delove piletine pržiti uz stalno okretanje tako da se dobro isprže svi delovi, posoliti i pobiberiti. Na kraju sve izvaditi iz tiganja. Crni i beli luk staviti u tiganj i na tihoj vatri dinstati oko 3–5 min.

3. Kašiku ljutog karija pomešati sa crnim i belim lukom. Zatim im dodati paradajz i supu. Pomešati piletinu, seckanu nanu i grašak. Po želji možete dodati i šargarepu i krompir. Piletinu sa karijem kuvati u poklopljenoj posudi oko 45 minuta. Još jednom posoliti, pobiberiti i dodati ostatak karija u prahu. Sve servirati na velikom tanjiru i služiti dok je piletina još uvek topla. Uz piletinu sa karijem i grašak najčešće se servira pirinač.

Izvor: Stvar ukusa

Rustična piletina

Sastojci:

4 pileća batka sa karabatkom

oko 1 kg manjih krompira

4 kašike maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

1 kašika mješavine začina

1 kašičica mljevene crvene paprike

1 list lovora

po ukusu so

biber

Priprema:

U maslinovo ulje dodati bijeli luk (lagano pritisnut nožem) i lovor, pa ostaviti bar 20-tak minuta. Svaki pileći batak zarezati na 4 mjesta, pa začiniti po ukusu (so, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika). Zatim preliti maslinovim uljem. Staviti u pleh i peći u pećnici zagrijanoj na 200 C. Nakon 15 minuta izvaditi i sipati u pleh oko 150 ml vode (ali ne preko piletine). Vratiti u pećnicu. Nakon pola sata piletinu okrenuti i peći još 10-tak minuta.Krompir oguliti i prepoloviti,pa kratko obariti. Zatim krompir procijediti i pržiti na ulju, pred kraj prženja začiniti. Krompir možete, umjesto prženja, dodati pilećim batacima i zapeći u pećnici. Gotovu piletinu poslužiti sa krompirom. Dekorisati šeri paradajzom i svježim peršunom.

Izvor: Gastronomija.info

Lazanje
Foto: prva.rs

Lazanje

POTREBNO JE:

500 g kora za lazanje,
500 g junećeg mlevenog mesa,
2 crvena luka,
1 paprika,
1 dl paradajz-pirea, so, mešavina suvih začina, ulje,
300 g sira.

ZA BEŠAMEL SOS:

100 g maslaca ili margarina,
3 kašike brašna,
0,5 l pavlake za kuvanje,
1 l mleka,
3 dl paradajz-pirea,
so, mešavina suvih začina, biber.

PRIPREMA:

Na ulju ili masti kratko propržite seckani crveni luk, zatim dodajte na kockice seckanu papriku i na kraju mleveno meso. Dinstajte oko deset minuta, dodajte paradajz-pire, so i začin i dobro izmešajte. Za bešamel na tihoj vatri otopite margarin ili maslac, a zatim u njega stavite brašno, izmešajte i dodajte mleko. Kada prokuva, dodajte pavlaku za kuvanje, paradajz-pire, so, začin i biber. Ostavite da kuva još pet minuta. Pleh dobro podmažite i slažite redom lazanje, bešamel sos, mleveno meso, zatim opet lazanje, bešamel, meso i tako dok se sve ne potroši. Na zadnji sloj lazanja ide bešamel, a na njega rendani sir. Pecite na 250 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: SUper recepti

Pileći pilav

Sastojci:

oko 1 kg pilećih bataka

1 crvena paprika

1 žuta paprika

2 šargarepe

2 paradajza

1 glavica crnog luka

1 glavica ljubičastog luka

1 čen bijelog luka

1 velika šolja pirinča

po želji so

biber

mješavina začina

Priprema:

Na ulju propržiti pileće meso, dosuti malo vode, začiniti mješavinom začina, pa dinstati 10-tak minuta. U sud staviti pirinač, dodati joj sjeckanu crvenu i žutu papriku, sitno sjeckane glavice luka, na kockice sjeckane šargarepe, sitno sjeckan češnjak, te oljušten i nasjeckan paradajz. Sve začiniti sa malo soli, bibera i mješavinom začina, promiješati. Pouljiti pleh, složiti piletinu, pa oko piletine rasporediti pirinač sa povrćem. Sve preliti sa toplom vodom, tako da voda prekrije pirinač. Prekriti folijom i peći na 220 C oko 30 minuta, skinuti foliju, pa peći na istoj temperaturi još 10-tak minuta.

Rolat sa mesom

POTREBNO JE:

500 g svinjskog mesa od buta,
2-3 veće glavice crnog luka,
1-2 kašičice mešavine suvih začina,
malo bibera,
220 g margarina,
4 kuvana jaja.

PRIPREMA:

Meso isecite na kockice i izdinstajte sa lukom dok ne omekša, ali bez dodavanja vode. Začinite po ukusu, pa ohlađeno izdinstano meso sameljite dva puta na mašini za meso. Izmešajte sa 150 g umućenog margarina da se dobije fina homogena smesa. Skuvajte jaja, pa žumanca ispasirajte i izmešajte sa ostatkom margarina, a belanca sitno naseckajte. Rastanjite meso u obliku pravougaonika, preko vlažnog celofana, da se dobije kora debljine oko 0,5 cm. Premažite žumancima, pospite seckanim belancima, pa uz pomoć celofana uvijte u rolat. Rolat stavite na hladno mesto, a pre služenja isecite na tanke šnite i poslužite sa salatom po izboru.

Izvor: Super recepti

Svinjsko pečenje sa šargarepom

Sastojci:

1 kg. svinjske pečenice ili karea

so, biber

kašika slatke aleve paprike

50 gr. putera

4 glavice crnog luka

2 čena belog luka

3 karanfilića

2 lista lovora

5 zrna kleke

800 ml. supe od mesa

600gr. mladih šargarepa

70gr. putera40 gr. šećera

300gr. trakaste testenine

3 kašike senfa

3 kašike gustina

Priprema:

Meso oprati prosušiti istrljati solju, biberom i paprikom. U dubljoj šerpi ili pekači zagrejati puter I staviti meso da se peče sa svih strana. Očistiti crni luk I krupno ga narezati, a beli iseckati sitno. Obe vrste luka staviti u pekač, dodati karanfilić, lovor i kleku. 

Dinstati dok luk ne požuti. Sniziti temperaturu i dodati 300ml supe. Posle 20 min dinstanja dodati ostatak supe i ostaviti da se dinsta 90 min. Oprati šargarepu i u manju šerpu staviti 50g putera i otopiti ga, pa u njemu karamelizovati šećer uz stalno mešanje, dodati šargarepu i toliko vode da šargarepa bude prekrivena njom. Malo posoliti i ostaviti da se kuva dok se tečnost ne pretvori u sirup.

Skinuti sa ringle pa dodati ostatak putera i promešati. Testeninu kuvati 10 min u posoljenoj vodi. Procediti je. Izvaditi meso i crni luk i ostaviti na toplom. Ukloniti lorber, pa ispasirati sos od pečenja, dodati mu senf, so i biber. Umešati gustin i crni luk. 

Meso iseći pre serviranja i servirati sa testeninom šargarepom i sosom.

Izvor: gastronomija.info

Mleveno meso u jogurt sosu sa povrćem

POTREBNO JE:

1 struk praziluka, 

1/2 kg svinjskog mlevenog mesa, 

1 ½ kg krompira, 

4 šargarepe, 

1/2 l jogurta, 

1/2 l mleka, 

4 kašike brašna, 

so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, origano, 

40 g parmezana, 

ulje, 

margarin.

PRIPREMA:

Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme sitno isecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša dodajte mu mleveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom.

Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte.

Odgore pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.

Izvor: Super recepti

Bačvanske snicle

Sastojci:

1 kg svinjskih šnicli, malo brašna, malo ulja, beli luk, peršun, čaša paradajz sosa, po želji i crni luk

Priprema:

Šnicle malo izlupajte, posolite i ostavite da odstoje. Zagrejte ulje i šnicle uvaljane u brašno kratko propržite. Ako nemate veliku šerpu možete ih poredati i u dva reda, s tim što one prvo pržene treba da stavite odozgo. 

Isitnite 4-5 čena belog luka i pomešajte sa kašikom-dve svežeg ili sušenog peršuna, pa poprskjte šnicle. Prelijte čašom paradjza iz flaše ili paradajz sosom i časom vode. 

Ostavite da se krčka oko 1 sat.

Izvor: gastronomija.info

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

izvor: Stvar ukusa

Prženi kupus sa slaninom

POTREBNO JE:

200 grama slanine, 1 kupus, iseckan, 60 grama putera, 1 kašičica soli, ¼ kašičice bibera.

PRIPREMA:

U velikom loncu pržite slaninu na tihoj vatri dok ne postane hrskava, a zatim je uklonite i ostavite po strani. Sve ostale sastojke ubacite u lonac. Smanjite na veoma nisku temperaturu i kuvajte 30 do 35 minuta, dok kupus ne postane mekan. Često mešajte. Preko gotovog kupusa pospite slaninu i poslužite.

Izvor: Blic magazin

Musaka od plavog patlidžana

Sastojci

1 kg plavog patlidžana 

500 gr mlevenog mesa 

200 gr brašna 

2 kašike kisele pavlake 

1 glavica luka     

7 jaja 

1 dl mleka 

so i biber 

1 dl ulja

Priprema

1. Patlidžan oljuštiti, iseći po dužini na kriške debljine pola centimetra i potopiti ih u činiju sa hladnom slanom vodom kako bi izgubili gorčinu.

2. Umutiti 5 jaja i malo posoliti, a u drugi tanjir sipati brašno. Patlidžan ocediti pa svaki komad umakati u brašno pa u jaja i pržiti u dubokom ulju dok ne dobije zlatno žutu boju.

3. Na ulju izdinstati sitno naseckan crni luk, mleveno meso, so i biber i sve dobro propržiti. 

Umutiti dva jaja, mleko i pavlaku, posoliti i pobiberiti.

4. U vatrostalnu posudu složiti red pohovanih patlidžana, preko rasporediti pola mase mesnog fila pa zalti jednom trećinom preliva od jaja i mleka. Zatim složiti drugi red patlidžana, mesa i preliva. Završiti slaganje redom patlidžana i preliti preostalim prelivom od mleka  jaja. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45-50 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Kupus sa pečurkama

POTREBNO JE:

2 praziluka (samo beli i svetlozeleni deo), 1 kašičica putera, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice tucane paprike, 120 ml vode, 1,5 kg kupusa, 250 grama pečurki bez drške.

PRIPREMA:

Isecite praziluk nadvoje po dužini i isperite pod vodom. Zatim ga iseckajte po širini na tanke komadiće i stavite u cediljku, pa ponovo isperite. U tiganju zagrejte puter i stavite praziluk, pa pospite polovinu soli i bibera i dodajte 60 mililitara vode. Poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Dodajte kupus i ostatak vode i pospite drugom polovinom soli i bibera. Poklopite i ostavite da se krčka dok ne omekša, oko 15 minuta. Proveravajte kupus na svakih 5 minuta ako je potrebno i dodajite vode po potrebi, po kašiku, kako ne bi zagoreo. Dodajte pečurke, poklopite i ostavite da se krčka dok sve ne omekša, još 5-7 minuta, pa uklonite s ringle. Služiti toplo.

Izvor: Blic magazin

Pljeskavice od piletine
Foto: coolinarika.com

Pljeskavice od piletine

Sastojci:

1/2kg mlevene piletine

2 jajeta

kasika brasna

kasika prezle

na vrh kasikice praska za pecivo

bag zacin,so,biber i malo mlevene paprike

Priprema:

Piletinu izmesati sa ostalim sastojcima,ostaviti u frizideru oko 1h,pa praviti pljeskavice i prziti na ulju .

Mozete ih ostaviti preko noci u frizideru i tek sutradan praviti pljeskavice.

 

Po zelji mozete pljeskavice preliti sosom-majonez,pavlaka i beli luk.

Falafel, kuglice od leblebija

Potrebno je za 4 osobe:

250 g sušenih leblebija ili iz konzerve (425 ml), pola veze peršuna, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, žumance, 2 kašike prezli, 3 kašike brašna, so, biber, 1/4 kašičice kima, 4-5 stabljika nane, 250 g grčkog jogurta, 4 kašike mleka, kašičica limunovog soka i oko litar ulja za prženje.

priprema:

1. Ukoliko koristite sušene leblebije, potopite ih u dosta hladne vode i ostavite da odstoje tokom noći. Sutradan ih isperite i procedite. Dodajte očišćen i sitno iseckan peršun, crni i beli luk, pa štapnim mikserom umutite kremasti pire.

2. U pire od leblebija dodajte žumance, postepeno umešajte prezle i brašno, neprekidno mešajte sve dok smesa ne postane glatka. Začinite kašičicom soli, bibera i kima i ostavite posudu sa strane da odmori oko 30 minuta.

3. Za pripremu sosa listiće nane operite, malo prosušite i isecite na uske trake. U posebnoj posudi umutite jogurt, mleko i usitnjenu nanu. Sipajte kašičicu soka od limuna, posolite i pobiberite.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.