Rolnice punjene spanaćem

Sastojci

8 svinjskih šnicli (po oko 75 g)

biber

200 g spanaća

100 g crnog luka

200 g svežih kobasica

čen belog luka

20 g masti

125 ml belog vina

100 g šampinjona

150 ml pavlake

strugana kora limuna

so

Priprema

1. Šnicle isprati, osušiti pobiberiti. Spanać oprati, očistiti, blanširati. Iscediti.

2. Luk oljuštiti, iseckati. Sa spanaćem ga staviti preko mesa, začiniti. Kobasice podeliti na jednake delove, takođe, rasporediti preko mesa. Šnicle saviti u rolnice, pričvrstiti. Beli luk oljuštiti, njime istrljati tiganj. Masnoću zagrejati, ispržiti rolnice. Naliti vinom, 30 minuta dinstati.

3. Pečurke oprati, očistiti, iseckati na listiće. Posle 20 minuta dodati mesu. Naliti pavlakom. Zaliniti korom od limuna, solju, biberom.

Izvor: Stvar ukusa

Pečeno pile na korzikanski način

Sastojci

1 pile (oko 1,2 kg)

125 g mesnate dimljene slanine

150 g šampinjona

500 g manjih krompira

4 paradajza

2 kašike ulja

250 g zelenih maslinki bez koštica

2 cl konjaka

Biber, so

Priprema

Pile isprati vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Spolja i iznutra dobro istrljati solju i biberom.

Slaninu iseći na sitne kockice. Pečurke očistiti, dobro istrljati vlažnom krpom. Veće primerke prepoloviti ili iseći na četvrtine.

Krompir oprati i oljuštiti. Paradajz zarezati, popariti, oljuštiti, iseći na četvrtine i od semena očistiti.

Pećnicu prethodno zagrejati na 200 stepeni.

U vatrostalnoj posudi zagrejati ulje, na njemu rastopiti slaninu. Spustiti pile i sa svake strane ga dobro zapeći. Dodati krompir, pečurke, maslinke i paradajz, posoliti, pobiberiti i pet minuta dinstati.

Naliti konjakom.

Posudu poklopiti i sve zajedno još oko jedan sat peći u pećnici.

Po ukusu začiniti i služiti.

izvor: Stvar ukusa

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Punjene ćureće šnicle

Sastojci

4 deblje ćureće šnicle (po 160 g)

komad šunke (oko 60 g)

parče tvrdog sira (oko 60 g)

4 kašike brašna

2 jajeta

80 g prezli

Priprema

1. Na svakoj šnicli zasecite džepić. Šunku i sir nasecite na kockice, na filujte meso, pa otvore zatvorite čačkalicama. Meso posolite i pobiberite, a potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i prezle.

2. Pržite šnicle na ulju 3-4 minuta sa svake strane, začinite i poslužite sa salatom od krompira i krastavaca. 

Izvor: Stvar ukusa

Pečeni zec

Sastojci:

zec, so, biber, suvi zacin, paprika, senf, domaca slanina, krompir, vino, ulje

Priprema:

Zeca dobro natrljati solju, biberom, suvim zacinom (bag, vegeta, c-zacin), malo mlevene paprike i senfom. Naspikovati sa domacom slaninicom i ostaviti u frizider da prenoci.

Poloziti zeca u tepsiju, preliti ga uljem i podliti casom vina i vode. Folijom zatvoriti tepsiju i staviti u rernu da se pece, na 220 stepeni.

Posle 45min zeca okrenuti i dodati zacinjeni krompir (so,biber) isecen na kriske. Ponovo pokriti folijom.

Posle 45min skinuti foliju i zapeci zeca sa obe strane da lepo porumeni.

Izvor: gastronomija.info

Pljeskavice od tikvica i parmezana

Sastojci

1 velika rendana tikvica

šolja rendanog parmezana

šolja prezli

kašičica muskatnog oraščića

kašičica aleve paprike

čen belog luka

jaje

so, biber

Priprema

Pomešajte sve sastojke, smesu formirajte u male pljeskavice i pecite na roštilju ili pržite u tiganju.

Izvor: Stvar ukusa

Ukusna piletina sa prelivom od feta sira

Ukoliko vam je dosadio klasičan ukus piletine vreme je da ga obogatite ukusima sa Mediterana.

Sastojci

4 pilećih prsa očišćenih od kožice i kostiju

maslinovo ulje

so

biber

1 kašika putera

4 kašičice višenamenskog brašna

1 konzerva kondenzovanog mleka (350ml)

2-3 kašike svežeg vlašca

1 šolja feta sira

Priprema 

1. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Nauljite malo pileća prsa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Spustite piletinu u tiganj kad bude vruć. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne bude dobro ispečeno. Sklonite sa vatre i održavajte meso toplim. 3. Rastopite puter u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprestano 1 minut. Postepeno dodajte mleko mešajući stalno. 3. Umešajte vlašac i smanjite vatru. Krčkajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, mešajte povremeno. 4. Dodajte sir i mešajte dok se ne rastopi. 5. Kašikom prelijte sos preko piletine. Možete napraviti i dodatnu količinu sosa ako volite sa više sosa. 

Napomena 

Kondenzovano mleko možete naći u supermarketima ili ga napraviti sami. Neki od recepata kako da napravite sami kondenzovano mleko.

Izvor: Hrana za dušu

Svinjske šnicle sa smokvama

Sastojci

4 krmenadle bez kostiju (po 180 g)

2 zrele smokve

kašičica ruzmarina

kašičica mlevenog semena senfa

2 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Deblje krmenadle bez kostiju rasecite i rasklopite da dobijete oblik leptira,  pokrijte ih prozirnom folijom i malo izlupajte širokom drškom noža.

2. Smokve operite i nasecite na tanke kolutove. Meso posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i premažite senfom. Na polovinu površine šnicle poslažite kolutove smokve, prekrijte drugom polovinom pa učvrstite čačkalicama.

3. Punjene šnicle mažite uljem i pecite na vrućem roštilju  ili u gril tiganju sa svake strane po 4-5 minuta.Ukrasite ih svežim smokvama i ruzmarinom.

izvor: Stvar ukusa

Zapečene paprike sa sirom

Sastojci:

- velike crvene paprike8 kom

- sir 400gr

- jaja2 kom

- mleko2-3 dl

- susam2-3 kašike

Uputstvo za pripremu:

Paprike oprati i poređati u tepsiju, ispeći ih u rerni sa obe strane. Izvaditi pleh i prekriti ih da se potpare, da bi se lakše mogle oguliti. Kada se malo ohlade, oguliti ih i odstraniti peteljku i semenke, pa ih podeliti uzduž na dva jednaka dela.

Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka. Stavljati po kašiku pripremljene smese na sredinu fileta paprike pa preklopiti papriku sa jedne i sa druge strane. Smesa može malo i da iscuri. Ređati zamotuljke u nauljenu tepsiju. U preostalu smesu dodati još mleka da se smesa proredi, pa preliti od gore i posusti susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, smanjiti na 150 pa peći još desetak minuta (dok se sir ne zapeče).

Izvor: Super recepti

Kentaki piletina

Sastojci

500 g pilećeg belog mesa

250 g margarina

100 g prezli

susam (količina po želji)

250 g rendanog kačkavalja

500 g krompira

mešavina začina

Priprema

1. Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i odložite dok ne spremite meso.

2. U posudi pomešajte prezle, kačkavalj, susam i kašiku mešavine začina.

3. Margarin potpuno otopite. Meso isecite na šnicle ili krupnije kockice. Komad mesa umočite u rastopljen margarin, a zatim uvaljajte u smesu s prezlama.

4. Meso ređajte po sredini pleha za pečenje, a oko njega stavite krompir. Preostalu smesu s prezlama ravnomerno pobacajte po krompiru i prelijte ga preostalim margarinom.

5. Pecite na 200stepeni oko 40-45 minuta.

Napomena: Ne okrećite meso tokom pečenja.

Izvor: Stvar ukusa

 

Pile punjeno šunkom i suvim šljivama

Sastojci

pile (oko 1,2 kg)

crni luk

šargarepa

celer

Za fil:

200 g pilećih grudi

50 g šunke

jaje

mleko

150 g sredine hleba

50 g slanine

20 g suvih šljiva

veza peršuna

70 g parmezana

so, biber

Priprema

1. Potopite šljive u mlaku vodu, a sredinu hleba u malo mleka. Posle dvadesetak minuta ocedite i šljive i hleb, pa ih s pilećim grudima, šunkom, slaninom, jajetom, parmezanom, solju, biberom i peršunom isitnite mikserom u kašu.

2. Pile operite, očistite i nafilujte, pa mu potom zašijte otvor. Pecite ga sat i po sa šargarepom, lukom i celerom na 200 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

Čili sa teletinom

POTREBNO JE

900 g mlevene teletine, 1 kašika čili praha, 1 kašičica kima, 1 kašičica origana, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 3 čena belog luka, 3 srednja crna luka, 3 srednje paprike, 1 konzerva paradajz pelata, 1 konzerva pasulja

PRIPREMA

Teletinu razbijte što sitnije, i stavite u veliku šerpu. Dodajte čili, kim, origano, so i biber, pa sve dinstajte na jakoj temperaturi, mešajući povremeno. Kada meso potamni sa svih strana, smanjite temperaturu na srednju. Beli luk, crni luk i papriku ubacite u blender i samo kratko sameljite, komadi treba i dalje da budu vidljivi. To umešajte u šerpu sa mesom, pa nastavite da dinstate dok povrće ne postane mekano. Zatim dodajte pelat od paradajza, pa kuvajte još oko pet minuta, dok ne postane gušće. Na kraju dodajte i pasulj, i kuvajte dok se i on ne podgreje. Slućite sa kiselom pavlakom.

Izvor: Super recepti

Pikantna pileća krilca

POTREBNO JE

120 g plavog sira, izmrvljenog, 1/2 šolje kisele pavlake, 1/4 šolje majoneza, 1/4 šolje mleka, 1/4 šolje iseckanog peršuna, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice soli, 8 pilećih krilaca, 3 kašike putera ili margarina, 1/4 šolje ljutog sosa po izboru, 2 šolje prezli

 PRIPREMA

Zagrejte roštilj, a ovo možete da izvedete i na tiganju sa rebrima. U činiji pomešajte plavi sir, pavlaku, majonez, mleko, peršun, limunov sok i 1/4 kašičice soli. Pokrijte i stavite u frižider. Pileća krilca pospite sa preostalom solju, po želji dodajte još. Pržite na roštilju dok ne dobiju lepu braon boju, oko 20 minuta. U međuvremenu, u manjoj šerpi otopite puter, pa dodajte ljuti sos i promešajte. Neka bude vruće. Kada su krilca gotova, stavite ih u veliku činiju, prelijte sosam sa puterom i ljutim sosm i dobro promešajte. Poslužite sa sosom od plavog sira.

Izvor: Super recepti

Piletina u sosu od pavlake

Sastojci

300 g pilećeg belog mesa

120 g kačkavalja

2 kisele pavlake

2 kašike prezli

so

malo maslaca

Priprema

1. Piletinu iseckajte na kockice i propržite je na maslacu.

2. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice, prezle i posolite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća musaka

POTREBNO JE

900 g krompira, 350 g pilećeg filea,300 g šampinjona, glavica crnog luka, 300 ml pavlake, suvi biljni začin, so, biber, ulje, malo brašna, peršun

 PRIPREMA

Krompir oljuštite, isecite na kolutove i skuvajte u slanoj vodi. Piletinu isecite na šnicle i izlupajte je. Pomešajte brašno, biber i suvi biljni začin, pa u to uvaljajte šnicle. Propržite ih na ulju da fino porumene, a na tom istom ulju propržite sitno seckani luk i šampinjone isečene na listiće. Dinstajte dok ne ispari voda koju puštaju pečurke, pa dodajte sitno seckani peršun i još malo suvog začina. Još malo propržite i dodajte pavlaku. Kratko promešajte i sklonite s vatre. U podmazan sud poređajte kriške kuvanog krompira, preko složite pileće šnicle i na kraju šampinjone. Pecite petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Ražnjići s paradajzom

Sastojci

600 g svinjskih fileta

250 g koktel paradajza

3 čena belog luka

po 3 grančice timijana, ruzmarina i bosiljka

100 ml maslinovog ulja

so, biber

Priprema

1. Svinjske filete oprati, prosušiti u krpi i iseći na krupnije kocke. Koktel paradajz oprati, poželji ih prepolovit, očistiti i sa komadićima mesa nabosti na drvene štapiće i staviti u jednu posudu.

2. Očistiti beli luk, a zatim ga iseckati. Oprati timijan, ruzmarin i bosiljak, a zatim prosušiti trešenjem. Listiće odnosno iglice iščupkati, pa fino iseckati, pomešati sa belim lukom i maslinovim uljem, pa dobijenom masom premazati ražnjiće.

Izvor: Stvar ukusa

3. Ražnjiće dobro začiniti solju i biberom, pa ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.

4. Ražnjiće od svinjskog mesa izvaditi iz marinade, ostaviti da se malo ocede, pa ih peći na tiganju ili na aparatu za roštilj oko 8 minuta. Izvaditi i servirati na tanjir, ukrasiti ruzmarinom i jesti toplo.

Zapečene testenine s piletinom i šunkom

Sastojci

2 kašike putera

2 kašike brašna

šolja mleka

200 g pilećeg belog mesa, skuvanog i usitnjenog

200 g šunke iseckane na kockice

300 g testenine

veza celera, iseckana

so, biber

kaičica mlevene paprike

100 g kačkavalja

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U dubljem tiganju otopite puter, pa umešajte brašno i zagrevajte dok se ne pojave mehurići. Postepeno dodajte mleko konstantn mešajući dok se smesa ne zgusne.

3. Sklonite sa vatre i dodajte piletinu, šunku, skuvanu testeninu, celer, a zatim posolite i pobiberite po želji.

4. Sve sipajte u pleh za pečenje i pecte u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pospite rendanim kačkavaljem i paprikom, aonda vratiet u rernu da se peče još 5 do 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od tikvica

Musaka od tikvica i mlevenog mesa

Sastojci:

- tikvice 2 srednje

- mleveno meso300 grama

- crni luk 1 glavica

- šargarepa 1

- pirinač 1 šolja

- biberpo ukusu

- sopo ukusu

- mešavina začina po ukusu

- origano malo

- jaja3

- mleko i/ili jogurt oko 1,5 dl

Uputstvo za pripremu:

Tikvice oljuštiti i iseci na kolutove debljine oko pola cm i posoliti ih.

Izdinstati luk - u ovom slučaju korišćen je 1 veći mladi luk, a može se koristiti i 1 glavica crnog luka "starog" ili praziluk, po želji, zatim dodati mleveno meso (svinjsko, juneće, jareće...- po želji), pirinač koji je prethodno potopljen u vodi (1 šolja kafe), izrendanu šargarepu i začine.

U podmazan pleh ređati polovinu tikvica, zatim izdinstano meso i preko njega drugu polovinu tikvica. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne i preliti jajima umućenim sa mlekom i/ ili jogurtom i malo soli, vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

Količinu mleka i/ili jogurta koristite po vašoj želji u zavisnosti da li želite gušću ili ređu smesu, ja sam koristila i mleko i jogurt u količini oko 1,5 decilitar.

Prijatno!

Izvor: Super recepti

Pohovani pileći file u kornfleksu

Recept za hrskavu, preukusnu piletinu, koju ćete iznova i iznova spremati! Prijatno.

Sastojci:

- 400 g pilećeg filea

- 2 jaja

- 80 g brašna

- 120 g cornflakesa

- 250 ml ulja za prženje

- so, biber, limun

Priprema:

Pileći file narezati na tanke komade, pa premazati solju, biberom i sokom od jednog limuna. Ostaviti da odstoji 20 minuta, pa uvaljati u brašno, zatim u jaja i na kraju u potpuno sitno izmrvljeni kornfleks.

Pržiti u dubljem, dobro zagrejanom ulju, sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Stvaljati u činiju oboloženu salvetom, kako bi upila masnoću.

Služiti uz tartar sos, urnebes ili tzaziki salatu,a  dobro rešenje je i čuvena šopska salata! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Omlet na grčki način

Umesto peciva ili žitraica, odlučite se za nešto drugačiji doručak - ukusniji i lepši. Ovo je pravi obrok za početak dana, napuniće vas energijom i bićete sasvim siti!

Sastojci (za dve osobe):

- 1/4 šolje skuvanog spanaća

- 4 veća jaja

- 1/2 šolja izmrvljenog feta sira

-2 veze mladog luka ili praziluka

- biber, mirođija

- 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Umutite jaja kao za kajganu. Dodajte fetu, sitno iseckan praziluk, mirođiju, biber i spanać. Mešajte lagano. Smesu sipajte ravnomerno u dublji tiganj na zagrejano maslinovo ulje. Pecite dok ne dobije zlatkastu boju. Služite vruće uz zelene masline i grčki jogurt!