Jagnjetina sa začinima
Ako tražite recept za sočnu i ukusnu jagnjetinu, onda je ovo recept za vas. Malo ekstravagantan, ali ako se potrudite biće ovo praznik kako za nepce tako i za oči. Za ovaj recept koristićemo jagnjeći but.
Sastojci
- 600 g jagnjetine (but)
- 2 kašike ulja
- 1/2 veze timijana sa cvetovima
- po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvetovima
- 2 cveta, npr. dana i noći (po želji)
- 2 čena belog luka
- 2 paradajza
- 100 g maslaca
- 100 ml belog vina
- so, biber
Priprema
1. Meso oprati, prosušiti i tanko iseći, pa u posudi pomešati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.
2. Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvetove dana i noći. Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Beli luk očistiti, iseckati i pomešati sa začinskim biljkama. Paradajz oprati i iseći na kockice.
3. Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mešavinu začina i paradajz. Doliti belo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvetovima biljaka. Jesti uz pečeni hleb.
Izvor: stvarukusa.rs