Musaka od tikvica

Sastojci

6 tikvica srednje veličine

900 g mlevene junetine

250 ml sosa od paradajza

150 g seckanog crnog luka

3 kašike prezli

1 kašičica origana

pola kašičice cimeta

1 čen sitno seckanog belog luka

malo soli i bibera, po ukusu

1 umućeno jaje

150 ml bešamel sosa

Priprema

1. Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću.

2. Pržite luk na ulju dok ne dobije blagu boju, dodajte beli luk, a zatim i meso i ostavite na vatri dok se ne skuva potpuno. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta.

3. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejajnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa

Kobasice u belom vinu

POTREBNO JE:

500 g kobasica, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 10-15 ml belog vina

PRIPREMA:

U dubljem tiganju u ulju ispržite kobasice. Izvadite kobasice i u tiganj sitno naseckajte beli i crni luk. Luk upržite i nakon toga ga prelijte belim vinom i krčkajte na tihoj vatri dok ne smekša. Nakon što luk omekša vratite kobasice u tiganj i ostavite ih na tihoj vatri oko 10 minuta. Servirajte uz pire krompir.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Pileća krilca sa roštilja

Sastojci

1 kg pilećih krilaca

50 ml ulja

malo soka od limuna

2 kašike senfa

6 čenova belog luka

so, biber

Priprema

1. Mešavinom ulja, limunovog soka, senfa, seckanog belog luka, soli i bibera prelijte krilca i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 2 sata. 

2. U par navrata promešajte.

3. Izvadite krilca iz marinade, malo ih ocedite da marinada ne bi kapala po žaru. Oceđenu piletinu stavite na zagrejan roštilj I pecite je uz prevrtanje i premazivanje marinadom.

Napomena: Roštilj mora da bude dobro zagrejan kako bi se meso brzo zapeklo i dobilo karakterističnu “šaru”, a i da hranjivi i aromatični sokovi ne bi brzo iscureli.

* Kako bi meso bilo sočno i pikantno, pre pečenja ga držite u marinadi.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečena boranija sa piletinom

POTREBNO JE:

4 pileća bataka, 100 g crnog luka, 500 g boranije, 200 ml mleka, 1 paradajz, 1 kašika ulja, 2 jaja, malo peršuna, so, biber.

PRIPREMA:

Batacima skinite kožu i odvojite kosti, pa ih propržite na zagrejanom ulju. Kad porumene dodajte sitno iseckan luk i boraniju, pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz isečen na kockice. Začinite po ukusu, pa nastavite sa dinstanjem. Kad je boranija skoro gotova izručite je u uljem posutu vatrostalnu posudu. Prelijte jajima razmućenim u mleku, pa zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Podvarak sa krmenadlama

Potrebno:

2 kg kiselog kupusa,

1 kg svinjskih krmenadli,

2 glavice crnog luka,

3 čena belog luka,

1 lovorov list,

oko 10 zrna bibera,

mlevena crvena paprika,

mast ili ulje,

biber,

so.

Priprema:

Na masti ili ulju ispržite sitno isečen crni luk. Kupus isecite na tanke rezance, dobro operete i stavite na luk. Dodajte biber, lovor i sitno iseckan beli luk. Poklopite posudu i kuvajte na laganoj vatri dolivajući malo vode.

Za to vreme svinjske krmenadle izlupajte tučkom za meso. Posolite i kratko propržite na vreloj masti ili ulju. Kad kupus omekša, dodajte mlevenu papriku i izmešajte, pa krmenadle poređajte preko kupusa i zapecite u zagrejanoj rerni.

Izvor: Super recepti

Tarana sa piletinom i povrćem

POTREBNO JE:

500 g pilećeg belog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 paprike, 700 g paradajza, 200 g tarane, malo ulja, po ukusu začini.

PRIPREMA:

Iseckajte luk, meso i papriku na male kockice. Paradajz prelijte kipućom vodom i ostavite da stoji malo kako bi se lakše skinula kora. U tiganj stavite luk da se prži sa malo ulja, pa dodajte meso. Oljuštite paradajz, iseckajte ga na kockice i sa paprikom dodajte u tiganj kad meso dobije lepu belu boju. Začinite po ukusu. Kada je paradajz pustio vodu, dodajte taranu i kuvajte dok testenina ne omekša.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Jagnjetina sa začinima

Jagnjetina sa začinima

Ako tražite recept za sočnu i ukusnu jagnjetinu, onda je ovo recept za vas. Malo ekstravagantan, ali ako se potrudite biće ovo praznik kako za nepce tako i za oči. Za ovaj recept koristićemo jagnjeći but.

Sastojci

  • 600 g jagnjetine (but)
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 veze timijana sa cvetovima
  • po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvetovima
  • 2 cveta, npr. dana i noći (po želji)
  • 2 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 100 g maslaca
  • 100 ml belog vina
  • so, biber

Priprema

1. Meso oprati, prosušiti i tanko iseći, pa u posudi pomešati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.

2. Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvetove dana i noći. Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Beli luk očistiti, iseckati i pomešati sa začinskim biljkama. Paradajz oprati i iseći na kockice.

3. Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mešavinu začina i paradajz. Doliti belo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvetovima biljaka. Jesti uz pečeni hleb.

Izvor: stvarukusa.rs

Leskovačka mućkalica

POTREBNO JE:

500 g svinjetine, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, 3 zelene ili žute paprike, tucana ljuta paprika, so, biber, list peršuna.

PRIPREMA:

Od mesa napravite ražnjiće i ispecite na roštilju. Luk, papriku i paradajz isecite i upržite. Kada luk poprimi rumenu boju začinite solju, biberom, sitno seckanim peršunovim listom i ljutom paprikom. Dinstajte dok povrće ne omekša, pa kada omekša dodajte meso i kratko prodinstajte. Servirajte toplo.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Pikantne taljatele sa slaninom

Sastojci

500 g taljatela

so

1 kg paradajza

2 čena belog luka

ljuta papričica

100 g slanine (pancete)

2 kašike maslinovog ulja

biber

kašičica naseckanog peršuna

40 g rendanog parmezana

Priprema

1. Taljatele skuvajte u slanoj vodi.

2. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite i presecite na četiri dela, uklonite koštice i naseckajte. Beli luk oljuštite i naseckajte. Papričicu rasecite po dužini, uklonite semenke, i iseckajte što sitnije.

3. Slaninu nasecite na trakice, pa je zajedno sa papričicom i belim lukom prodinstajte na vrućem ulju. Umešajte paradjaz i dinstajte još pet minuta. Posolite i pobiberite. Testeninu ocedite, dodajte paradajzu i kratko zagrejte, promešajte i raspodelite na tanjire. Pospite peršunom i parmezanom.

Izvor: Stvar ukusa

Špagete u sosu od tikvica

Sastojci

2 male tikvice 

glavica luka 

2 čena belog luka 

veza peršuna

2 kašike maslinovog ulja 

300 ml supe (instant)

100 ml slatke pavlake 

so, biber 

400 g špageta 

2 kašike gustina

Priprema

1. Tikvice oprati, očistiti i po potrebi oljuštiti (ako su u pitanju uvozne italijanske zelene tikvice cukini, nije ih potrebno ljuštiti). Prvo svaku tikvicu preseći na pola, a zatim iseckati na tanke listiće. 

2. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Peršun oprati, posušiti i iseckati. 

3. Zagrejati u tiganju maslinovo ulje. Propržiti crni luk. Kada postane staklast, crnom luku dodati beli luk i tikvice.

4. Pržiti uz mešanje i zatim doliti supu i slatku pavlaku. Krčkati na blagoj temperaturi oko 10 minuta. 

5. Skuvati špagete. Razmutiti gustin sa malo mlake vode (ili mleka, po želji) i umešati u sos. Prokuvati i skinuti sa ringle. 

6. Iseckati peršun. Procediti špagete i izmešati ih sa sosom.

Izvor: Stvar ukusa

Mleveno meso sa povrćem u sosu od jogurta

POTREBNO JE:

1 struk praziluka,
1/2 kg svinjskog mlevenog mesa,
1 ½ kg krompira, 4 šargarepe,
1/2 l jogurta,
1/2 l mleka,
4 kašike brašna,
so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, oregano,
40 g parmezana,
ulje, margarin.

PRIPREMA:

Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme sitno isecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša, dodajte mu mleveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom. Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte. Odozgo pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.

Izvor: Super recepti

Rolovana svinjska plećka

POTREBNO JE:

750 g svinjske plećke bez kosti, 100 g dimljene slanine, 5-6 krastavčića, 1 glavica belog luka, 1/2 dl ulja, biber, lorber, malo senfa, 1 čaša belog vina.

PRIPREMA:

Odvojite meso od kosti i malo ga rastanjite. Posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom pa natrljajte čenovima belog luka. Slaninu isecite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove pa poređajte preko mesa, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, dodajte lorber, zatvorite folijom i pecite oko 45 minuta. Izvadite sud iz rerne, meso okrenite, ponovo zatvorite folijom i vratiti u rernu. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Izvor: Super recepti

Šnicle sa pavlakom i sirom

Sastojci

500 g crnog luka

4 svinjske šnicle 

biber, so

3 kašike ulja

300 ml pavlake

250 ml suvog belog vina

kašičica soli sa belim lukom

200 g ementalera

2 kašike supe

Priprema

1. Oljuštiti crni luk i iseći ga na tanke kolutove. Šnicle oprati, obrisati i posuti biberom.

2. U jednoj posudi zagrejati ulje i propržiti svaku stranu mesa oko pet minuta. Izvaditi, posoliti i staviti u pleh za pečenje. Kolutove crnog luka propržiti u masnoći od prženja mesa, dok ne dobije zlatnožutu boju.

3. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Izmešati pavlaku, vino, supu i so sa belim lukom. Obložiti šnicle kolutovima crnog luka, posoliti, pobiberiti. Odozgo preliti pavlakom.

4. Skinuti koru sa sira, sitno narendati i posuti šnicle. Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na sredini rerne.

5. Servirati šnicle na zagrejanim tanjirima. Uz to možete servirati pire od krompira ili mešanu salatu i garnirati kockicama zelene i crvene paprike i peršuna.

Izvor: Stvar ukusa

Podvarak sa svinjetinom

POTREBNO JE:

1 ½ kg svinjskog vrata, 1 kg kiselog kupusa, 1,5 dl masnoće, 150 g suve slanine, 100 g luka, 10 g mlevene crvene paprike, 1 lovorov list, so, biber.

PRIPREMA:

Meso posolite i prelijte masnoćom pa pecite u rerni. Kiseli kupus sitno izrežite na rezanca i dinstajte na masnoći i luku sa nekoliko listića suve slanine. Kada kupus skoro omekša, pospite ga mlevenom paprikom, pa polovinu izlijte u vatrostalnu činiju, na njega složite pečeno meso, a drugom polovinom kupusa prekrijte meso. Po površini poslažite listove suve slanine i stavite u rernu na 200 stepeni 15-20 minuta.

Izvor: Super recepti

Rolnice od mesa sa kiselim kupusom

Sastojci

nakisela jabuka

2 glavice crnog luka

6 bobica kleke 

50 g bekon slanine 

200 g kiselog kupusa 

skrob

2 kašike seckanog peršuna 

4 režnja svinjske potrbušine

so, biber 

4 kašičice ajvara 

2 kašike ulja

2 lista lorbera

125 ml jabukovog vina 

375 ml instant supe 

100 g mileram

Priprema

1. Jabuku oprati, iseći na četvrtine, očistiti od semena i krupno istrugati. Luk oljuštiti i iseckati. Bobice kleke u avanu istucati, slaninu iseći na kockice i u zagrejanom tiganju je istopiti. Dodati luk i istucane bobice. Pomešati sa kupusom i peršunom.

2. Meso pritiskom spljoštiti, začiniti solju i biberom, premazati ajvarom. Na svaku šniclu staviti mešavinu sa kiselim kupusom, saviti u rolnice i pričvrstiti drvenim čačkalicama. Zagrejati ulje i na njemu rolnice ispržiti da sa svake strane porumene. Dodati lorber, naliti vinom, a zatim i supom. Poklopljeno 50-60 minuta kuvati.

3. Umešati mileram i pustiti da sos provri. Zgusnuti skrobom i po ukusu još začiniti solju i biberom. Uz jelo lepo idu knedle od krompira.

Izvor: Stvar ukusa

Tart od bundeve sa pikantnim filom

Sastojci

250 g brašna

kašičica praška za pecivo

kašičica timijana

275 g mladog sira

5 kašika ulja 

4 jajeta 

400 g bundeve

4 mlada luka 

125 g mekog sira 

125 g šunke 

3 kašike peršuna 

so, biber

Priprema

1. Od brašna, praška za pecivo, timijana, 125 g mekog sira, 3 kašike ulja i 1 jajeta zamesiti glatko testo. Pokriveno držati u frižideru oko 15 minuta.

2. Bundevu oprati, očistiti i zajedno sa korom iseći u 0,5 cm velike komade. Mladi luk oprati, očistiti, iseći na prstenove. Zagrejati 2 kašike ulja, pa komade bundeve i kolutiće luka pržiti oko 10 minuta.

3. Preostala jaja pomešati sa ostatkom sira. Dodati kockice mekanog sira i šunke i seckani peršun. Sjediniti sa dinstanim povrćem i sve dobro začiniti solju i biberom.

4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pleh dobro podmazati. Testo rastanjiti na dasci posutoj brašnom, prebaciti u pleh i podići ivice uz rubove pleha. Smesu od bundeve i sira ravnomerno naneti preko testa. Tart peći u prethodno zagrejanoj rerni najmanje 40 minuta. Servirati dok je još topao uz salatu po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Pljeskavice od pečuraka i krompira

Sastojci

1/2 veze rotkvica

200 g krem sira sa začinima

300 g jogurta 

3 kašike seckanog vlašca ili peruški mladog luka 

so, biber

250 g šampinjona

800 g kuvanih krompira

80 g rendanog kačkavalja

4 jajeta

30 ml ulja

Priprema

1. Rotkvice sitno iseckati i izmešati sa sirom, jogurtom i kašikom seckanog vlašca. Posoliti i pobiberiti.

2. Šampinjone obrisati vlažnom krpicom i iseckati. Krompir izrendati, pa ga izmešati s pečurkama, kačkavaljem, jajima i 2 kašike luka vlašca. Posoliti i pobiberiti.

3. Zagrejati određenu količinu ulja i pržiti pljeskavice od mase s pečurkama, i to sa svake strane po 6 minuta.

Izvor: Stvarukusa.rs

Bataci punjeni začinima

POTREBNO JE:

8 pilećih bataka, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašike seckanog ruzmarina, 2 kašike seckanog timijana, 3 čena belog luka, 2 kašike limunovog soka, 1 kašika biljnog začina, so, biber.

PRIPREMA:

Operite batake pa prstima odvojte malo kožicu od mesa kako biste napravili male džepove, posolite i pobiberite. U posudu stavite sve začine, ispasiran beli luk, biljni začin i limunov sok, pa sve dobro promešajte. Svaki džep napunite kašičicom ove smese. U rernu zagrejanu na 190 stepeni stavite piletinu da se peče 35 minuta, a na pola pečenja okrenite meso kako bi i donja strana porumenela.

Izvor: Super recepti

File Stroganov

Sastojci

500 g junećeg ili telećeg fileta

glavica crnog luka

100 g kiselih krastavčića

400 g karfiola

100 g klipova kukuruza iz turšije

2 dl crnog vina

veza ruzmarina

100 g maslaca + 2 kašike

50 g prezli

4 kašike pavlake

kašika peršuna

so, biber

Priprema

1. Karfiol iskidan na cvetove kuvajte u slanoj vodi oko 12 minuta. Kad omekša izvadite i stavite na toplo mesto.Klipove kukuruza i krastavčiće isecite na kolutove.

2. Filete operite, obrišite i isecite na komade veličine zalogaja.

3. U maloj posudi zagrejte 2 kašike maslaca i na njemu propržite prezle.

4. U drugoj posudi zagrejte 100 g maslaca i propržite meso, posolite i pobiberite. Izvadite i stavite na toplo. Na istoj masnoći prodinstajte iseckane crni luk i ruzmarin, i prelijte vinom. Sipajte još 1 dl vode, dodajte kukuruz i kornišone, i ostavite da se kuva oko 3 minuta. Vratite meso u sos, dodajte pavlaku i sve zagrejte.

5. Servirajte s kuvanim karfiolom ili pirinčem.

izvor: Stvar ukusa

Piletina punjena sirom i spanaćem

POTREBNO JE:

2 komada pilećih grudi, 100 g krem sira, 3-4 čena belog luka, 200 g spanaća, so, biber.

PRIPREMA:

Pileće grudi presecite napola. Svaki deo rasecite po sredini da dobijete dublji džep. Piletinu posolite i pobiberite. Pomešajte krem sir, iseckani obareni spanać i izgnječeni beli luk, pa tom smesom napunite džepove. Poređajte piletinu u pleh i pecite na 220 stepeni.

Izvor: Super recepti

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.