Mleveno meso u jogurt sosu sa povrćem

POTREBNO JE:

1 struk praziluka, 

1/2 kg svinjskog mlevenog mesa, 

1 ½ kg krompira, 

4 šargarepe, 

1/2 l jogurta, 

1/2 l mleka, 

4 kašike brašna, 

so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, origano, 

40 g parmezana, 

ulje, 

margarin.

PRIPREMA:

Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme sitno isecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša dodajte mu mleveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom.

Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte.

Odgore pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.

Izvor: Super recepti

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

izvor: Stvar ukusa

Musaka od plavog patlidžana

Sastojci

1 kg plavog patlidžana 

500 gr mlevenog mesa 

200 gr brašna 

2 kašike kisele pavlake 

1 glavica luka     

7 jaja 

1 dl mleka 

so i biber 

1 dl ulja

Priprema

1. Patlidžan oljuštiti, iseći po dužini na kriške debljine pola centimetra i potopiti ih u činiju sa hladnom slanom vodom kako bi izgubili gorčinu.

2. Umutiti 5 jaja i malo posoliti, a u drugi tanjir sipati brašno. Patlidžan ocediti pa svaki komad umakati u brašno pa u jaja i pržiti u dubokom ulju dok ne dobije zlatno žutu boju.

3. Na ulju izdinstati sitno naseckan crni luk, mleveno meso, so i biber i sve dobro propržiti. 

Umutiti dva jaja, mleko i pavlaku, posoliti i pobiberiti.

4. U vatrostalnu posudu složiti red pohovanih patlidžana, preko rasporediti pola mase mesnog fila pa zalti jednom trećinom preliva od jaja i mleka. Zatim složiti drugi red patlidžana, mesa i preliva. Završiti slaganje redom patlidžana i preliti preostalim prelivom od mleka  jaja. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45-50 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Pljeskavice od piletine
Foto: coolinarika.com

Pljeskavice od piletine

Sastojci:

1/2kg mlevene piletine

2 jajeta

kasika brasna

kasika prezle

na vrh kasikice praska za pecivo

bag zacin,so,biber i malo mlevene paprike

Priprema:

Piletinu izmesati sa ostalim sastojcima,ostaviti u frizideru oko 1h,pa praviti pljeskavice i prziti na ulju .

Mozete ih ostaviti preko noci u frizideru i tek sutradan praviti pljeskavice.

 

Po zelji mozete pljeskavice preliti sosom-majonez,pavlaka i beli luk.

Musaka od slatkog kupusa

Sastojci:

1 kg slatkog kupusa ,
1/2 kg mlevenog mešanog mesa,
glavica crnog luka,
1 praziluk,
6 jaja,
1 dcl mleka,
pavlaka,
so , suvi začin, biber

Priprema:

glavicu kupusa iseci na pola i obari u slanoj vodi 500 gr mlevenog mesa izdinstaj sa 1 glavicom crnog luka i 1 prazilukom, posloli i pobiberi. 3 jajeta izmuti sa brašnom i vodom i malo soli pa napravi testo malo gušće nego za palačinke. Obaren kupus iseci kao za kupus salatu i izmešaj sa testo. Od toga u većem tiganju ispeci dva palačinka.Redjati u tepsiju. Prvi palačinak je osnova, meso pa druga palačinka kao poklopac. 3 jajeta umuti sa 1 dcl mleka, preli preko musake i peci. Bakin trik je bio u tome da ovo jelo sprema na domaćoj svinjskoj masti a posle pečenja je uvek ocedila višak masnoće i sve je servirala uz pavlaku .

Izvor: Coolinarika

Grčki ćevapi

Grčki ćevapi

Sastojci:

bajata kifla

500 g mlevenog mesa

crni luk 

čen belog luka

grančica majčine dušice

100 g fete 

jaje

kašičica mlevenog kima 

so, biber 

2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

1. Nakvasiti kiflu u vodi. Iseckati crni luk i čen belog luka. Iseckati majčinu dušicu. Fetu iseći na osam štapića.

2. Ocediti kiflu i izgnječiti je s mlevenim mesom, jajetom, lukom, začinima i majčinom dušicom. Posoliti i pobiberiti.

3. Podeliti meso na osam loptica, spljoštiti ih i na svaku staviti parče sira. Uviti sir mesom tako da se dobije veliki ćevap. Premazati uljem i peći na roštilju, u aluminijumskoj posudici, oko sedam minuta.

Izvor: stvarukusa.rs

Zapečene paprike sa sirom

Sastojci

4 crvene paprike

200 g feta sira

jaje

50 g kisele pavlake

biber, so

4 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Zagrejati gril u rerni. Paprike oprati i obrisati, pa ih staviti u pleh obložen aluminijumskom folijom. Peći ih u rerni dok ne dobiju tamnobraon boju i dok ne počnu da se stvaraju mehurići po njima. Povremeno ih okretati. Zatim paprike izvaditi iz rerne, staviti ih u plastičnu kesicu i ostaviti tako oko 10 minuta. Tek tada ih pažljivo oljuštiti i podseći gornji deo i odstraniti seme (možete ih i preseći na pola).

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Feta sir sitno izgnječiti viljuškom. Dodati celo jaje i kiselu pavlaku i sve dobro promešati. Zatim dodati bibera po želji. Namazati uljem ravan pleh.

3. Napuniti paprike masom od sira i ređati jednu pored druge u pleh. Zatim paprike posoliti, pobiberiti i preliti maslinovim uljem. Peći ih u rerni oko 40 minuta. 

izvor: Stvar ukusa

Rustična piletina

Sastojci:

4 pileća batka sa karabatkom

oko 1 kg manjih krompira

4 kašike maslinovog ulja

2 čena bijelog luka

1 kašika mješavine začina

1 kašičica mljevene crvene paprike

1 list lovora

po ukusu so

biber

Priprema:

U maslinovo ulje dodati bijeli luk (lagano pritisnut nožem) i lovor, pa ostaviti bar 20-tak minuta. Svaki pileći batak zarezati na 4 mjesta, pa začiniti po ukusu (so, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika). Zatim preliti maslinovim uljem. Staviti u pleh i peći u pećnici zagrijanoj na 200 C. Nakon 15 minuta izvaditi i sipati u pleh oko 150 ml vode (ali ne preko piletine). Vratiti u pećnicu. Nakon pola sata piletinu okrenuti i peći još 10-tak minuta.Krompir oguliti i prepoloviti,pa kratko obariti. Zatim krompir procijediti i pržiti na ulju, pred kraj prženja začiniti. Krompir možete, umjesto prženja, dodati pilećim batacima i zapeći u pećnici. Gotovu piletinu poslužiti sa krompirom. Dekorisati šeri paradajzom i svježim peršunom.

Izvor: Gastronomija.info

Pileći pilav

Sastojci:

oko 1 kg pilećih bataka

1 crvena paprika

1 žuta paprika

2 šargarepe

2 paradajza

1 glavica crnog luka

1 glavica ljubičastog luka

1 čen bijelog luka

1 velika šolja pirinča

po želji so

biber

mješavina začina

Priprema:

Na ulju propržiti pileće meso, dosuti malo vode, začiniti mješavinom začina, pa dinstati 10-tak minuta. U sud staviti pirinač, dodati joj sjeckanu crvenu i žutu papriku, sitno sjeckane glavice luka, na kockice sjeckane šargarepe, sitno sjeckan češnjak, te oljušten i nasjeckan paradajz. Sve začiniti sa malo soli, bibera i mješavinom začina, promiješati. Pouljiti pleh, složiti piletinu, pa oko piletine rasporediti pirinač sa povrćem. Sve preliti sa toplom vodom, tako da voda prekrije pirinač. Prekriti folijom i peći na 220 C oko 30 minuta, skinuti foliju, pa peći na istoj temperaturi još 10-tak minuta.

Svinjsko pečenje sa šargarepom

Sastojci:

1 kg. svinjske pečenice ili karea

so, biber

kašika slatke aleve paprike

50 gr. putera

4 glavice crnog luka

2 čena belog luka

3 karanfilića

2 lista lovora

5 zrna kleke

800 ml. supe od mesa

600gr. mladih šargarepa

70gr. putera40 gr. šećera

300gr. trakaste testenine

3 kašike senfa

3 kašike gustina

Priprema:

Meso oprati prosušiti istrljati solju, biberom i paprikom. U dubljoj šerpi ili pekači zagrejati puter I staviti meso da se peče sa svih strana. Očistiti crni luk I krupno ga narezati, a beli iseckati sitno. Obe vrste luka staviti u pekač, dodati karanfilić, lovor i kleku. 

Dinstati dok luk ne požuti. Sniziti temperaturu i dodati 300ml supe. Posle 20 min dinstanja dodati ostatak supe i ostaviti da se dinsta 90 min. Oprati šargarepu i u manju šerpu staviti 50g putera i otopiti ga, pa u njemu karamelizovati šećer uz stalno mešanje, dodati šargarepu i toliko vode da šargarepa bude prekrivena njom. Malo posoliti i ostaviti da se kuva dok se tečnost ne pretvori u sirup.

Skinuti sa ringle pa dodati ostatak putera i promešati. Testeninu kuvati 10 min u posoljenoj vodi. Procediti je. Izvaditi meso i crni luk i ostaviti na toplom. Ukloniti lorber, pa ispasirati sos od pečenja, dodati mu senf, so i biber. Umešati gustin i crni luk. 

Meso iseći pre serviranja i servirati sa testeninom šargarepom i sosom.

Izvor: gastronomija.info

Bačvanske snicle

Sastojci:

1 kg svinjskih šnicli, malo brašna, malo ulja, beli luk, peršun, čaša paradajz sosa, po želji i crni luk

Priprema:

Šnicle malo izlupajte, posolite i ostavite da odstoje. Zagrejte ulje i šnicle uvaljane u brašno kratko propržite. Ako nemate veliku šerpu možete ih poredati i u dva reda, s tim što one prvo pržene treba da stavite odozgo. 

Isitnite 4-5 čena belog luka i pomešajte sa kašikom-dve svežeg ili sušenog peršuna, pa poprskjte šnicle. Prelijte čašom paradjza iz flaše ili paradajz sosom i časom vode. 

Ostavite da se krčka oko 1 sat.

Izvor: gastronomija.info

Prženi kupus sa slaninom

POTREBNO JE:

200 grama slanine, 1 kupus, iseckan, 60 grama putera, 1 kašičica soli, ¼ kašičice bibera.

PRIPREMA:

U velikom loncu pržite slaninu na tihoj vatri dok ne postane hrskava, a zatim je uklonite i ostavite po strani. Sve ostale sastojke ubacite u lonac. Smanjite na veoma nisku temperaturu i kuvajte 30 do 35 minuta, dok kupus ne postane mekan. Često mešajte. Preko gotovog kupusa pospite slaninu i poslužite.

Izvor: Blic magazin

Kupus sa pečurkama

POTREBNO JE:

2 praziluka (samo beli i svetlozeleni deo), 1 kašičica putera, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice tucane paprike, 120 ml vode, 1,5 kg kupusa, 250 grama pečurki bez drške.

PRIPREMA:

Isecite praziluk nadvoje po dužini i isperite pod vodom. Zatim ga iseckajte po širini na tanke komadiće i stavite u cediljku, pa ponovo isperite. U tiganju zagrejte puter i stavite praziluk, pa pospite polovinu soli i bibera i dodajte 60 mililitara vode. Poklopite i ostavite da se krčka oko 5 minuta. Dodajte kupus i ostatak vode i pospite drugom polovinom soli i bibera. Poklopite i ostavite da se krčka dok ne omekša, oko 15 minuta. Proveravajte kupus na svakih 5 minuta ako je potrebno i dodajite vode po potrebi, po kašiku, kako ne bi zagoreo. Dodajte pečurke, poklopite i ostavite da se krčka dok sve ne omekša, još 5-7 minuta, pa uklonite s ringle. Služiti toplo.

Izvor: Blic magazin

Falafel, kuglice od leblebija

Potrebno je za 4 osobe:

250 g sušenih leblebija ili iz konzerve (425 ml), pola veze peršuna, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, žumance, 2 kašike prezli, 3 kašike brašna, so, biber, 1/4 kašičice kima, 4-5 stabljika nane, 250 g grčkog jogurta, 4 kašike mleka, kašičica limunovog soka i oko litar ulja za prženje.

priprema:

1. Ukoliko koristite sušene leblebije, potopite ih u dosta hladne vode i ostavite da odstoje tokom noći. Sutradan ih isperite i procedite. Dodajte očišćen i sitno iseckan peršun, crni i beli luk, pa štapnim mikserom umutite kremasti pire.

2. U pire od leblebija dodajte žumance, postepeno umešajte prezle i brašno, neprekidno mešajte sve dok smesa ne postane glatka. Začinite kašičicom soli, bibera i kima i ostavite posudu sa strane da odmori oko 30 minuta.

3. Za pripremu sosa listiće nane operite, malo prosušite i isecite na uske trake. U posebnoj posudi umutite jogurt, mleko i usitnjenu nanu. Sipajte kašičicu soka od limuna, posolite i pobiberite.

Zapečeni karfiol

Sastojci

1 glavica karfiola

2 kašike maslinovog ulja

1 jaje

1 kašika brašna

1 šolja mleka

½  glavica belog luka

1 kašika vinskog sirćeta

začin od sušenog povrća

mleveni biber

Priprema

1. Karfiol očistiti, odvojiti na cvetiće i oprati. Obariti u slanoj vodi kojoj smo dodali kašiku vinskog sirćeta.

2. Obaren karfiol propržiti na zagrejanom ulju, dodati sitno iseckani beli luk, biber i so. Izručiti ga u vatrostalnu činiju.

3. Umutiti jedno jaje, šolju mleka, kašiku brašna i kašiku začina od sušenog povrća. Dobijenu smesu preliti preko karfiola i zapeći u zagrejanoj rerni da se uhvati korica.

Izvor: Stvar ukusa

Slasna piletina sa maslinkama

Fantastičan spoj piletine i maslina.

Sastojci

1-1/2 pile (oko 1,2 kg) 

so, biber

glavica belog luka 

4 glavice crnog luka 

3 kašike maslinovog ulja

150 g zelenih maslinki bez koštica

sok od 2 limuna 

400 ml instant pileće supe (kocka) 

aleva paprika

po vezica nane i peršuna

Priprema

1. Pile oprati, osušiti i iseći na 12 delova. Istrljati solju, biberom i paprikom. Glavicu belog luka prepoloviti. Crni luk oljuštiti, iseći na četvrtine. U posudi za pečenje zagrejati ulje i na njemu sa svake strane propržiti komade piletine, beli i crni luk. Dodati maslinke, naliti sokom od limuna i pripremljenu pileću supu.

2. Pećnicu zagrejati na 175 stepeni. Ljutu papričicu oprati, očistiti, iseckati. Nanu i peršun oprati, prosušiti, listiće iskidati. Sa papričicom staviti oko piletine, peći oko 30 minuta.

3. Sok od pečenja po potrebi malo zgusnuti skrobom. Po želji piletinu služiti sa kus-kusom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Piletina u kari sosu

Sastojci:

500 g pilećeg mesa 

glavica crnog luka

2 čena belog luka

čaša bujona

sos od paradajza

malo ulja

sol

biber

kari (curry) začin

bosiljak

Priprema:

Na ulju popržiti sitno seckani crni luk da omekša. Dodajte meso isečeno  na veće komade i dinstajte zajedno s lukom desetak minuta.

Nalijte bujon, smanjite vatru i dodajte beli luk, so, biber, kari, bosiljak i sos od paradajza.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Tokom kuvanja meso povremeno okrećite i na drugu stranu, da se podjednako dinsta.

Piletinu poslužite sa pirinčem.

Pileći bataci u orli sosu

Sastojci:

4 bataka srednje veličina

malo brašna

malo prezle

po ukusu soli

Biber

Biljni začin

Sastojci za orli sos:

1 čaša brašna

1 kašikica suvog biljnog začina

2 kašikicee aleve paprike

1/2 boce piva

Priprema:

Batake oprati, osušiti i natrljati začinima. Pripremiti orli sos tako što u brašno dodamo subi biljni začin i alevu papriku, dodamo pivo i mešamo žicom dok ne zapeni. Batake uvaljamo u brašno, orli sos i prezlu i pržimo u vrelom ulju. Odložimo na papirni ubrus da se upije višak masnoće. Služiti uz povrće po izboru i umak od jogurta i majoneza.

Lazanje sa tri vrste gljiva

Sastojci

-1 pakovanje testa za lazanje

-350 g šampinjona

-200 g bukovača

-150 g šitake gljiva

-100 g vrganja ili 3 kašike sušenih

-vezica peršunovog lista

-1 ljubičasti luk

-4 čena belog luka

-250 g gaude

-1 kisela pavlaka

-3 kašike brašna

-1 l mleka

-2 kašike maslaca

-muskatni oraščić

-maslinovo ulje, so, biber

Priprema

1. Na maslacu kratko popržiti brašno pa lagano dodati mleko uz stalno mešanje. Začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščićem i kuvati 15 minuta na srednjoj vatri. Kada se sos  delimično ohladi umešajte kiselu pavlaku. 

2. Luk, peršun i beli luk iseckajte na sitno. Gljive očistite i narežte. Ako imate suve vrganje, prelijte ih s vrućom vodom, pre upotrebe ih ocedite od suvišne vode. Gaudu izrendajte. Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte gljive i pržite 10 min. Ugasite vatru i umiešajte beli luk i peršun.

3. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, prženih gljiva i rendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i rendanom gaudom. 

4. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 minuta da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.

izvor: Stvar ukusa

Knedle od krompira

Sastojci

800 g kuvanog krompira

so 

100 g brašna 

2 žumanceta

biber 

muskatni oraščić

200 g mlevenog telećeg mesa 

30 g svežeg začinskog bilja (npr. majoran, estragon, peršun) 

200 g rendanog ementalera 

zelena salata, bosiljak 

Priprema

1. Krompir oguliti, oprati i 200 g fino  izrendati. Preostali krompir skuvati u dosta slane vode, ocediti ga, pa ispasirati. Ohlađeni pire od krompira dodati sirovom izrendanom krompiru. Brašno prosejati, pa dodati krompiru zajedno sa žumancima. Sve pikantno začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem.

2.Meso pomešati sa začinskim biljkama. Od testa sa krompirom oblikovati 8 knedli, pa svaku napuniti sa malo mlevenog mesa. Knedle kuvati 10 minuta u dosta ključale slane vode. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

3. Knedle izvaditi i ocediti. Servirati na vatrostalnom tanjiru, posuti sirom i zapeći u rerni oko 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa