Musaka od tikvica i mlevenog mesa
Sastojci:
- tikvice 2 srednje
- mleveno meso300 grama
- crni luk 1 glavica
- šargarepa 1
- pirinač 1 šolja
- biberpo ukusu
- sopo ukusu
- mešavina začina po ukusu
- origano malo
- jaja3
- mleko i/ili jogurt oko 1,5 dl
Uputstvo za pripremu:
Tikvice oljuštiti i iseci na kolutove debljine oko pola cm i posoliti ih.
Izdinstati luk - u ovom slučaju korišćen je 1 veći mladi luk, a može se koristiti i 1 glavica crnog luka "starog" ili praziluk, po želji, zatim dodati mleveno meso (svinjsko, juneće, jareće...- po želji), pirinač koji je prethodno potopljen u vodi (1 šolja kafe), izrendanu šargarepu i začine.
U podmazan pleh ređati polovinu tikvica, zatim izdinstano meso i preko njega drugu polovinu tikvica. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne i preliti jajima umućenim sa mlekom i/ ili jogurtom i malo soli, vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.
Količinu mleka i/ili jogurta koristite po vašoj želji u zavisnosti da li želite gušću ili ređu smesu, ja sam koristila i mleko i jogurt u količini oko 1,5 decilitar.
Prijatno!
Izvor: Super recepti