
Punjene tikvice na grčki način
Potrebno:
7 srednje okrugle tikvice
so
biber
sok jednog limuna
1 jaje
1 šolja pirinča
1 šoljica maslinovog ulja
500 grama mlevenog telećeg mesa
1 glavica crnog luka
2 kašike peršuna
Priprema:
Tikvice operite, odrežite vrh prema peteljci, pa ih izdubite kašikom i ostavite na stranu dok ne pripremite nadev.
U jednu posudu stavite mleveno meso, pirinač, belanac, sitno naseckan crni luk i peršun, pa dobro izmešajte rukom i ovim nadevom punite tikvice. Sve tikvice stavite u lonac za kuvanje. Isecite krompir i stavite u lonac.
Dolijte vodu, dodajte maslinovo ulje, so i biber, pa kuvajte oko 45 minuta. Ne poklapajte lonac. Kuvajte dok tikvice, pirinač i meso potpuno ne omekšaju. Posle toga, skinite jelo s vatre i ostavite na stranu da ne ključa voda.
Kad je još jako toplo, vruće ali da ne ključa, u jednu šolju sipati malo te supe i dodati žumanca i sok od limuna. Brzo umutiti pa odmah staviti nazad u šerpu i od toga napraviti fin sos koji se zove "avgolemono".
Vreme za pripremu: 60 minuta
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.