Pačja prsa u umaku od narandže
Foto: Coolinarika

Pačja prsa u umaku od narandže

Sastojci (4 osobe)

2-3 pačja prsa (zavisi o apetitu)

2 velike narandže/ najlepša je crvena

4 kašike šećera

2 dl soka od narandžce ( sveže isceđen ili kupovni )

2 dl supe od povrća

1 kašika soja sosa ( može i bez )

3 kašikice skrobnog brašna

malo senfa, soli, bibera

kockicu hladnog maslaca

Priprema

1.

Isfiletirajte narandžu. Sačuvajte sok što dobijete od nje prilikom čišćenja i dodajte gustom soku od narandže da dobijete 2dl.

2.

Pačja prsa izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu barem jedan sat pre pripreme. Zaseći kožu, ali paziti da ne dođete do mesa. Malo mesnu stranu namazati senfom i pobiberiti. Ni slučajno ne soliti.

3.

Ugreiati tavu bez dodatka masnoće. Staviti prsa na kožu i zapeć 5 minuta. Okrenuti na mesnu stranu i peć jos 3 minute. Ni slučajno meso ne probiti viljuškom prilikom okretanja. Bolje ga okrenite uz pomoć 2 kašike ili lopatice za meso.

4.

Uključite rernu na 200 stepeni i u njoj  ugrejte vatrostalnu posudu i na toplu prebacite pačja prsa. Koža mora biti okrenuta prema gore.  Staviti peći u rernu15 minuta.

5.

Iz tave u kojoj se je peklo meso isipajte mast. Na talog koji se je stvorio pri pecenju sipajte supu.

6.

U posebnoj šerpici karamelizirajte šećer, zalijte sa supom iz tave i sa 2 dl gustog soka od narandže. Neka se šećer dobro otopi. U malo vode rsatopite 3 pune kašikice skrobnog brašna i uz mešanje sipajte u umak. Nemojte svo brašno sipati odjednom, nego u etapama, dok vam umak ne dobije finu gustoću. Kad je umak gotov, pred serviranje ubaciti komadić maslaca.

7.

Izvaditi meso iz rerne, iscedite mast. Umak koji je ostao u posudi sipati u umak od narandže. Meso sad posolite. Što pre ga servirajte da ne iscure sokovi iz njega, biće žilavo. Ako želite manje roza pečeno, produžite pečenje za 5 minuta, ali ne duže. Pomesajte filete narandže u umak da se samo dobro ugriju, ne kuvati, jer bi se narandža raspala. Izrezati meso i servirati sa umakom. Ja sam uz to servirala krokete od krompira i kuvano povrće po zelji.

Posluživanje

Uz ovaj umak možete servirati i klasicno pečenu celu patku. Patku tada posolite, vrlo malo namazite senfom, kožicu izbockajte nožem. Po želji je napunite sa komadima jedne jabuke, narandže i luka i zatvorite otvor. Stavite u rernu na 200 stepeni, peć 15 minuta, smanjite na 170.

Ukupna dužina pečenja je jedan sat po kilogramu patke. Patka se peče na niskoj temperaturi da masnoća dobije više vremena izaci iz nje. Prilikom pečenja patku nekoliko puta izbodite viljuškom da se uspe što vise masnoće iscediti. Patku s vremena na vreme zalijete umakom od pečenja. U malo vode rastvorite kašiku soli. Kad je patka gotovo pečena izvadite je napolje, uključite rernu na 220.  Patku namažite sa mešavinom soli i vode i zapecite u rerni jedno 10-15 minuta da dobije prhku kožicu. Bilo bi dobro kad bi patku za ovaj zadnji korak stavili na rešetku ili barem izvadili iz posude u kojo se je pekla i stavili u neku drugu, da ne leži u umaku kako bi se  dobro zapekla sa svih strana.

Kad se je kožica lepo zapekla, izvaditi je i malo ohladiti. Izrezati na komade . U vatrostalnu posudu za serviranje usipati već pripremljeni umak, u koji ste pomesali 2-3 kašike umaka od pečenja, kojem ste ocedili mast, po njemu poslagati pačje meso i još na par minuta vratiti u rernu. Preporučujem vam da samo lepe, mesnate komade mećete u umak i servirate. Mesa na ledjima tako i tako gotovo da i nema.

Izvor: Coolinarika

Možda će vas interesovati i ovo: