
Nepogrešiva priprema patke, guske ili bilo kog velikog komada mesa za pečenje u rerni
Volim reći da je ovo jedina ispravna prirpema velikih komada mesa ili celih pernatih životinja za pečenje u rerni. Izuzerv, naravno, onih jakih mesa (divljač i sl.) koje se drže u posebno pripremljenoj marinadi.
Sa ovako pripremljanim mesom ne možete pogrešiti. Meso će biti sasvim dovoljno slano i mekano.
Za na pr. patku od 2.5kg spremite:
6l vode
285g soli
180g šećera
U veću posudu sipajte 5l vode, a preostalu litru stavite na šporet da provri i u njoj istopite so i šećer. Kada se so i šećer rastope, preručite tu vodu u onih 5 litara. Stavite patku (gusku, but ili šta već pečete) u posudu i držite u frižideru 24 časa.
Nekoliko sati pre pečenja izvadite patku iz frižidera procedite i doooobro prosušite ubrusima.
Kada se patka ugreje na sobnu temperaturu stavite je u rernu, bez ikakvog dodanog soljenje.
Ako volite možete dodati ruzmarin ili neki drugi začin u zavisnosti koje meso pripremate (ja u patku ali i u gusku stavim prepolovljene narandže).
Ako vam je komad koji pripremate veći od 2,5kg, prostom matematikom uvećajte sve sastojke.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.