Nepogrešiva priprema patke, guske ili bilo kog velikog komada mesa za pečenje u rerni

Nepogrešiva priprema patke, guske ili bilo kog velikog komada mesa za pečenje u rerni

Volim reći da je ovo jedina ispravna prirpema velikih komada mesa ili celih pernatih životinja za pečenje u rerni. Izuzerv, naravno, onih jakih mesa (divljač i sl.) koje se drže u posebno pripremljenoj marinadi.

Sa ovako pripremljanim mesom ne možete pogrešiti. Meso će biti sasvim dovoljno slano i mekano.

Za na pr. patku od 2.5kg spremite:

6l vode
285g soli
180g šećera

U veću posudu sipajte 5l vode, a preostalu litru stavite na šporet da provri i u njoj istopite so i šećer. Kada se so i šećer rastope, preručite tu vodu u onih 5 litara. Stavite patku (gusku, but ili šta već pečete) u posudu i držite u frižideru 24 časa.

Nekoliko sati pre pečenja izvadite patku iz frižidera procedite i doooobro prosušite ubrusima.

Kada se patka ugreje na sobnu temperaturu stavite je u rernu, bez ikakvog dodanog soljenje.

Ako volite možete dodati ruzmarin ili neki drugi začin u zavisnosti koje meso pripremate (ja u patku ali i u gusku stavim prepolovljene narandže).

Ako vam je komad koji pripremate veći od 2,5kg, prostom matematikom uvećajte sve sastojke.

 

Možda će vas interesovati i ovo: