Pačiji bataci u sosu od narandže
Nije baš uobičajeno jelo na našim trpezama, ali ako uspete naći pačije batake negde, toplo preporučujemo ovo jelo. Ukusi će vas iznenaditi, ali sve se savršeno dobro uklapa. Ako imate celu patku,imamo odličan način kako se marinira cela patka za pečenje u rerni (isto važi i za gusku, ali i za bilo koji veliki komad mesa).
Dakle, kako pripremiti pačije batake
Sastojci (4 osobe)
4 pačija bataka - oko 1kg
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka (sitno iseckan)
1 supena kašika đumbira u prahu
1 kafena kašika chili papričice (opciono)
1l sok od narandže
1 limun
1/2 kafene kašičice cimeta
2 supene kašike smeđeg sećera
3 supene kašike tamnog soja sosa
1/2 kafene kašičice bibera
so
Priprema
Na topao (nikako ne vruć) tiganj spustiti batake, kožice dole i lagano topiti mast.
Ne pretrpavati tiganj, i povremeno okretati batake da se lepo sa svih strana izvuče mast.
Od isceđene masti uzeti toliko da zamastite dno lonca i na njoj prvo izdinstajte crni luk, pa dodajte beli luk, đumbir i čili papričice na minut-dva dok sve lepo ne zamiriše.
Spustiti u lonac batake, preliti sokom od narandže (ja iscedim 2 narandže i do litre dodam đusa iz tetrapaka), sokom od limuna, umešati šećer, biber i so po ukusu.
Pustiti da provri, pa smanjiti i lagano kuvati poklopljeno oko 1 sat.
Posle sat vremena, probajte i uskladite ukuse malo, ako želite ljuće, slađe ili nedostaje soli.
Ostavite sad jos 30 minuta tako otkriveno da se kuva.
Posluživanje
Pačetinu služiti sa pirinčem, kus kusom ili bulgurom.
Izvor: kuvar.in.rs