Pačiji bataci u sosu od narandže
Sastojci (4 osobe)
4 pačija bataka - oko 1kg
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka (sitno iseckan)
1 supena kašika đumbira u prahu
1 kafena kašika chili papričice (opciono)
1l sok od narandže
1 limun
1/2 kafene kašičice cimeta
2 supene kašike smeđeg sećera
3 supene kašike tamnog soja sosa
1/2 kafene kašičice bibera
so
Priprema
Na topao (nikako ne vruć) tiganj spustiti batake, kožice dole i lagano topiti mast.
Ne pretrpavati tiganj, i povremeno okretati batake da se lepo sa svih strana izvuče mast.
Od isceđene masti uzeti toliko da zamastite dno lonca i na njoj prvo izdinstajte crni luk, pa dodajte beli luk, đumbir i čili papričice na minut-dva dok sve lepo ne zamiriše.
Spustiti u lonac batake, preliti sokom od narandže (ja iscedim 2 narandže i do litre dodam đusa iz tetrapaka), sokom od limuna, umešati šećer, biber i so po ukusu.
Pustiti da provri, pa smanjiti i lagano kuvati poklopljeno oko 1 sat.
Posle sat vremena, probajte i uskladite ukuse malo, ako želite ljuće, slađe ili nedostaje soli.
Ostavite sad jos 30 minuta tako otkriveno da se kuva.
Posluživanje
Pačetinu služiti sa pirinčem, kus kusom ili bulgurom.
Izvor: kuvar.in.rs