Pačiji bataci u sosu od narandže
Foto: kuvar.in.rs

Pačiji bataci u sosu od narandže

Sastojci  (4 osobe)

4 pačija bataka - oko 1kg

1 glavica crnog luka

4 čena belog luka (sitno iseckan)

1 supena kašika đumbira u prahu

1 kafena kašika chili papričice (opciono)

1l sok od narandže 

1 limun

1/2 kafene kašičice cimeta

2 supene kašike smeđeg sećera

3 supene kašike tamnog soja sosa

1/2 kafene kašičice bibera

so

Priprema

Na topao (nikako ne vruć) tiganj spustiti batake, kožice dole i lagano topiti mast.

Ne pretrpavati tiganj, i povremeno okretati batake da se lepo sa svih strana izvuče mast.

Od isceđene masti uzeti toliko da zamastite dno lonca i na njoj prvo izdinstajte crni luk, pa dodajte beli luk, đumbir i čili papričice na minut-dva dok sve lepo ne zamiriše.

Spustiti u lonac batake, preliti sokom od narandže (ja iscedim 2 narandže i do litre dodam đusa iz tetrapaka), sokom od limuna, umešati šećer, biber i so po ukusu.

Pustiti da provri, pa smanjiti i lagano kuvati poklopljeno oko 1 sat.

Posle sat vremena, probajte i uskladite ukuse malo, ako želite ljuće, slađe ili nedostaje soli.

Ostavite sad jos 30 minuta tako otkriveno da se kuva.

 

Posluživanje

Pačetinu služiti sa pirinčem, kus kusom ili bulgurom.

Izvor: kuvar.in.rs

Možda će vas interesovati i ovo: