Palenta sa sosom od šampinjona
Foto: Shutterstock

Palenta sa sosom od šampinjona: Posno pikantno jelo za ručak ili večeru

Sastojci:

160 g praziluka ili crnog luka
650 g paradajza
400 g svežih šampinjona
200 g kuvanog paradajza
200 g palente
3-4 čena belog luka
0,5 dl belog vina
120 g sočiva
so, bosiljak, začini po ukusu
peršun i celer u listu

Priprema:

Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.

Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.

Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.

Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.

Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.

Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.

Izvor: Tajni kuvar

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.