Palenta sa sosom od šampinjona: Posno pikantno jelo za ručak ili večeru
Sastojci:
160 g praziluka ili crnog luka
650 g paradajza
400 g svežih šampinjona
200 g kuvanog paradajza
200 g palente
3-4 čena belog luka
0,5 dl belog vina
120 g sočiva
so, bosiljak, začini po ukusu
peršun i celer u listu
Priprema:
Palentu skuvajte po uputstvu sa kesice, sipajte je u tepsiju i, kada se ohladi, isecite na kocke.
Skuvajte sočivo. Praziluk sitno iseckajte i dinstajte na ulju dok ne omekša.
Dodajte šampinjone iseckane na listiće, dinstajte još desetak minuta, a zatim ubacite paradajz kome ste prethodni skinuli kožicu.
Dodajte seckani beli luk, dinstajte oko 30 minuta, pa sipajte kuvani paradajz i sve pažljivo izmešajte. Na kraju sipajte belo vino i začinite bosiljkom.
Tim sosom prelijte palentu i poslužite toplo.
Napomena: ovo jelo možete pripremati i bez ulja, ali onda izostavite dinstanje luka već ga kuvajte sa ostalim povrćem.
Izvor: Tajni kuvar