NAJBOLJE PRŽENO MESO: biftek, ramstek, T-bone stek lepši od pečenja
I bez pečenja možete da spremite ručak za uživanje.
Sastojci:
500 gr mesa
malo ulja za prženje
1 kašičica bibera
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
2 kašike putera
so po ukusu
Priprema:
Isecite meso na deblje parčiće - oko 3 cm.
Osušite šnicle papirnim ubrusom pa posolite i pobiberite.
Ako imate vremena, idealno je da prvo posolite meso, ostavite ga da stoji u frižideru oko sat vremena, a zatim još jedan sat na sobnoj temperaturi kako ne biste pržili hladno meso.
Biber utrljajte neposredno pred prženje.
Podmažite tiganj uljem i ugrejte ga na srednjoj temperaturi.
Prvo dobro zapecite šnicle. Čim ih spustite na tiganj, pritisnite ih varjačom da prionu celom površinom.
Kad uhvate koricu s jedne strane (3-4 minuta), okrenite ih na drugu pa ponovite postupak.
Zapecite i ivice držeći meso kuhinjskom hvataljkom.
Na kraju dodajte puter, ruzmarin i očišćeni beli luk ucelo i na tišoj vatri pržite meso još malo ako želite da budu dobro pečeno.
Izvadite na vreo tanjir i ostavite na toplom da još malo odstoje - barem pet minuta.
Ljubitelji će uživati u brzo spremljenom mesu - ne treba vam rerna, dovoljan je tiganj i nekoliko začina za poseban ukus.
U zavisnosti od vrste mesa koje spremate, kao i vašeg ličnog ukusa, možete da isprobavate i varijacije ovog recepta. Na primer, za T-bone stek, mnogi tvrde da so i nije potrebna, a savetuju da se obavezno završava u rerni.
Mnogi vole da mariniraju biftek pre pečenja. Neki kuvari nisu zadovoljni razlikom između prvo pečene i drugo pečene strane pa okreću meso i svaku stranu prže po minut - i tako tri puta.
Eksperimentišite i nađite svoj idealni recept.
Izvor: Lepa&Srećna