Domaće njoke u crvenom sosu sa sirom
Sastojci
1 kg krompira,
oko 400 g brašna,
maslinovo ulje,
2 čena belog luka,
500 g čeri paradajza,
origano,
svež bosiljak,
100 g mocarele
Priprema
Oljuštite krompir, isecite ga i skuvajte ih kao za krompir pire.
Izgnječite ga i ostavite da se hladi.
Polako dodajte brašno sve vreme mešajući.
Kada dobijete testo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i mesite dodajući brašna po potrebi.
Gotovo testo isecite na pet delova, pa svaki oblikujte u valjak debljine palca. Isecite komade dužine 3 cm i na svakom viljuškom napravite nabore.
Pošto su njoke spremne za kuvanje, možete početi sa pripremom sosa.
Na maslinovom ulju propržite dva čena belog luka, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i dinstajte dok paradajz ne pusti tečnost.
Sveže njoke kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Nakon desetak minuta dodajte paradajz sosu malo vode (vruće ili od njoka) i promešajte.
Kuvajte još 10 minuta, dodajte mocarelu, naseckani bosiljak i origano.