Piletina sa limunom

Piletina sa limunom

Lagano, nežno, ali ipak čvrsto pileće meso cenjeno je u celom svetu.

Pileće meso nije samo vrlo sočno i ukusno, već ima i niske vrednosti masti, a bogato je proteinima. Ovo meso daje dugotrajan osećaj sitosti i snabdeva telo važnim amino kiselinama.

Sastojci:

piletina (bataci, krilca) (oko 1½ kg)
½ veze majčine dušice
½ veze ruzmarina
3 bio-limuna
1 kašika aleve paprike
1 kašika morske soli
1 češnjak belog luka
1-2 crvene papričice
1 kašika meda
6 kašika maslinovog ulja
½ šolje zelenih maslina sa košticama
biber

Za marinadu: Očistite majčinu dušicu i ruzmarin, odvojiti lišće od stabljika (ostaciti nekoliko stabljika sa listovima) i sitno iseckati listove. Izrendati koru limuna i iscediti 3 kašike soka iz limun. Pomešati majčinu dušicu, koru limuna, biber, iseckane papričice, sitno iseckani beli luk, 1 kašičicu soli sa sokom od limuna, med i 3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Staviti komade piletine u podmazani pleh, tako da koža bude ka gore.

Pažljivo nožem otpustiti kožu, stavite deo začinskog bilja ispod kože.

Umešati piletinu sa marinadom, pokriti folijom i ostaviti da odstoji u frižideru 2-3 sata.

Preko mesa sipati ostatak maslinovog ulja i dodati malo soli.

Dodati malo limunove korice i kriške od 2 limuna.

Meso peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni jedan sat, često prelivati sa sokovima iz pleha.

U poslednjih 10 minuta dodati masline i ukrasite majčinom dušicom i ruzmarinom.

Izvor: hrana-pice-price.com

Možda će vas interesovati i ovo: