Podvarak (FOTO)
Podvarak je jelo poznato na Balkanu i Orijentu. Osnovni sastojak podvarka je kiseli kupus iseckan na rezance, uz dodatak raznih začina.
Ovaj recept za podvarak se nekako odomaćio u našoj kuhinji, sa tom razlikom da nekad umesto sveže dimljene kobasice (koja je sezonska, u vreme svinjokolja) stavimo neku drugu vrstu mesa (svinjski vrat na pr.). Ovo je recept za 2 osobe.
Sastojci za Podvarak:
500g kiselog kupusa
1 domaća kobasice sa dima
3 glavice crnog luka
4 čena belog luka
mast
so, biber
mlevena paprika
lovor
Priprema Podvarka:
Crni luk iseći na tanke trake i isdinstati ga na masti.
Kada je luk gotov dodati kiseli kupus i nastaviti sa dinstanjem.
Kada kupus malo omekani, dodati lovorov list i biber u zrnu. Ne treba soliti jer je kupus već sam po sebi slan.
Nakon što je kupus izdinstan (20ak minuta) dodati mlevenu papriku. Na ovu količinu možete dodati 2 kašikice slatke paprike i 1 kašikicu ljute paprike ako volite.
Promešati, poklopiti folijom i staviti u rernu koja je zagrejana na 170C.
Nakon jednog sata, staviti kobasicu na kupus i izbušiti je nožem ili viljuškom kako bi izašla masnoća. MOžete dodati i koje parče suve šunke ili suvog vrata.
Sa kobasicom podvarak peći još 30 minuta na laganoj temperaturi.
Izvor: kuvar.in.rs