Kiseli kupus na nemački način
Tradicionalno jelo u Nemačkoj, kiseli kupus se obavezno služi za Novu godinu, ali nećete pogrešiti i ako isprobate ovaj recept već sutra!
Sastojci:
1,3 kg kiselog kupusa (ribanca)
glavica crnog luka
1-2 kašike masti
2-3 režnja slanine
2/3 šolje vode, belog vina, soka od jabuke ili bujona
so, biber i šećer
nekoliko zrna kleke
biber u zrnu
lovorov list
kisela jabuka
kašika skroba ili brašna
Priprema:
Ocedite dobro kiseli kupus. Zagrejte mast u šerpi, pa dinstajte iseckan luk i kupus (posolite, pobiberite, dodajte malo šecera i slaninicu isecenu što sitnije) dok ne dobiju zlatnosme u boju.
Dodajte još masnoce ako je potrebno. Umešajte i jabuku isecenu na kockice, zrnca kleke i bibera i lovorov list, pa sipajte bujon ili drugu tecnost.
Poklopite i kuvajte najmanje 15 minuta a najviše sat. Povremeno promešajte i dodajte još tecnosti ako je potrebno.
U malo hladne vode razmutite brašno i polako sipajte u kupus. Začinite po ukusu.
Izvor: lepa & srećna