Futoška sarma
Foto: Shutterstock

Futoška sarma: Vojvođanski specijalitet sa poznatim kupusom koji ovo jelo čini drugačijim

Vojvođanski ukus sarme je sličan sarmi sa drugih meridijana, al’ je malčice drugačiji! Razlika je je u tome što se uglavnom zavija u listove autohtonog futoškog kupusa, koji su ukusniji i mekši, pa i pogodniji za zavijanje sarmi.

Obavezna je i zaprška koja sarmi dodaje puniji ukus i upotpunjuje zalogaje.

Sastojci ( za 10 osoba)

2 glavice futoškog kiselog kupusa
1,5 kg svinjskog mesa
70 gr pirinča
100 gr crnog luka
2 jaja
2 – 3 češnja belog luka
2 – 3 kafene kašike slatke aleve paprike
150 gr slanine
50 gr suve slanine
suvog mesa i kobasice

Priprema:

Crni luk se sitno isecka i proprži na ulju. Doda mu se začinjeno meso, a zatim i opran pirinač, pa se sve to dinsta na tihoj vatri.

Dodaje se i beli luk, a po potrebi sipa malo vode i dinsta dok pirinač ne bude dopola skuvan.

Od glavice kupusa odvoje se listovi u koji će se zavijati nadev, a ostatak kupusa se naseče na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme.

Sarme se uviju i ređaju u dublji lonac ili šerpu. Doda se suvo meso, slanina i kobasica, dolije voda i kuva oko 2,5 sata.

Na kraju se napravi zaprška, prelije preko sarme i kuva još 10 – 15 minuta.

Izvor: srbijuvolimo

Možda će vas interesovati i ovo: