Pita sa svinjskim i jagnjećim mesom
Pita je naziv jela koje se sastoji od nadeva i testa, može biti topla ili hladna, slana ili slatka.
Pita kakvu poznajemo je usavršena u srednjem veku u Francuskoj. Služila se uglavnom višoj klasi i dugo vremena su mogli da je pripremaju samo obučeni pekari. Ovo pravilo je trajalo do Francuske revolucije. Otprilike u ovo vreme pite su postale poznate i izvan granica Francuske.
Slana pita se može napraviti sa nadevom od mešavine vrlo fino seckanog ili mlevenog mesa, ribe, povrća, voća. Punjenje mogu biti i krupniji komadi mesa, a pita može biti otvorena ili prekrivena testom.
Za pripremu pite je potrebno testo i nadev. U posudu se stavlja testo, a zatim se sipa nadev. Ukoliko se pravi zatvorena pita, preko nadeva se stavlja još jedan komad testa, koje ima ulogu poklopca. Na gornjem testu se izbuše otvori koji propuštaju paru tokom kuvanja. Pita se peče u rerni na srednjoj temperaturi, dok ne dobije smeđu i hrskavu koricu. Pite mogu biti poslužene tople ili hladne. Ukoliko se služi hladna, kroz otvor na sredini testa se može dodati žele koji će popuniti praznine između nadeva i testa i tako cela pita dobija dodatnu čvrstinu i lolakšava se sečenje.
Terin je varijacija pite, pravi se bez testa i uvek se služi hladan. Nadev se peče u vatrostalnoj činiji. Još jedna varijanta je Timbales, koji se priprema bez testa u visokoj posudi u obliku čaše.
Tople pite se najčešće služe kao predjelo, hladne pite se služe između dva jela, kao međuzalogaj, a slatke pite sa voćem, kremom i orašastim plodovima se služe na kraju obroka kao desert.
Recept za pitu sa svinjskim i jagnjećim mesom
Testo
250 g brašna
100 g svinjske masti
60 g celog jajeta
6 g soli
80 ml vode
Utrljati svinjsku mast i brašno, zatim dodati ostale sastojke i umesiti testo. Pokriti i ostaviti da odstoji najmanje 2 sata.
Za punjenje:
200 g svinjskog mesa
100 g slanine
100 g svinjske jetre
20 g pistaća
180 mml pavlake za kuvanje
2 cl konjaka
so, biber
Otopiti slaninu u šerpi, iseći svinjsku jetru, pržiti i ostaviti da se ohladi. Sitno narezati svinjski but. Meso usitniti u blenderu zajedno sa pavlakom, dodati začine i konjak po ukusu. Sitno iseckati pistaće i dodati ih u nadev.
Za dodatno meso:
150 g jagnjećeg filea
100 g šnite slanine
1 jaje
Lagano začiniti i ispeći jagnjeće filete.
Za žele:
200 ml supe
2 cl šeri
4 lista želatine
Omekšati želatin u hladnoj vodi i rastvoriti u supi na 65 ° C. Dodati šeri i malo soli po ukusu.
Priprema:
Tanko razvući testo (3 mm), i staviti ga u podmazanu pravougaonu posudu za hleb i iseći ivice koje prelaze.
Na dno poslagato pola šnita slanine, a zatim do pola napuniti filom.
Položiti jagnjeće filete i pokriti ih ostatkom fila, pa prekriti ostatkom šnita slanine
Ivice testa premazati jajetom i prekriti testom i pritisnuti na dole.
Probušiti rupu na sredini gornjeg testa (koristiti modlu), ukrasiti ostatkom testa (listovi, cvetovi), premazati jajetom.
Peći pitu oko 30 minuta na 220 ° C (temperatura jezgra 65 ° C), zatim ostaviti 10 minuta da se ohladi.
Sipati žele kroz otvor na površini i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati još želea.
Poslužiti narezane komade.
Izvor: hrana-pice-price.com