Pohovani bataci, dva priloga i salata
Ovako izgleda ručak po mojoj meri. Kad god ne znam šta ću sa batacima ja ih ispohujem, bilo da su u mrvicama, brašnu ili kornfeksu oni su sočni i preukusni. Uz to pire krompir, pohovani karfiol i salata od kukuruza sa pavlakom. Umesto kukuruza umem da napravim salatu sa mariniranim šampinjonima ili svežu zelenu, zavisno šta imam. Nekada je to i samo karfiol u pavlaci, fino začinjen. Piletinu sam dodatno začinila sa malo bibera, čili praha i belog luka u granulama, pa je imala baš fini šmek.
priprema:
Ispohovati piletinu nekako svi znamo. Osnovna stvar je skinuti višak kožice i masnoće koji se nalaze najviše na zabatku, oko kostiju zaseći. Ja zasečem batak od gore dužinom kosti do pola, a onda nožem povučem na jednu stranu, pa na drugu i skoro “otvorim” batak. na ovaj način sam sigurna da neće biti crvenih delova oko kosti i da će se sve fino ispeći. Zatim solim, biberim, posipam čili prahom i belim lukom, vrtim meso i ponavlajam postupak kako bi svuda bilo jednako. Ostavim malo da odstoji pa valjam u brašno, jaje ( u koje dodam par kašika mleka ) i onda u mrvice ili kornfleks. Pečem na umerenijoj vatri i to je to.
Karfiol odvojim na manje buketiće i kuvam 15 minuta od momenta kada provri voda u loncu, sklonim sa vatre i ostavim još malo da odstoji. Ovu vodu možete da dodate na primer supi ako je kuvate. Procedim, operem blagim pririskom vode, tačnije rashladim, posolim i ostavim na tacni. Isto valjam brašno, jaje, brašno i pečem na jačoj vatri jer je već kuvan, kako bi se samo okolo ispekao. Umesto pečenja možete ga mešati sa pavlakom i belim lukom, a takodje praviti redji bešamel sos, sa dodatkom tvrdog sir ai sve zapeći u rerni.
Salatu od kukuruza pravite tako što skuvate 200 gr kukuruza i pomešate samo sa pavlakom uz neke začine. A možete uzeti i veću konzervu mariniranog kukuruza i opet pomešati sa pavlakom.
Za pir krompir ogulite i iseckate krompir na kockice i skuvate ga.
Procedite vodu, ispasirate pasirkom, dodate maslac, na 1 kg ide 250 gr maslaca i nastavite pasiranje i mešanje. Ne mutim mikserom jer pire tada postane penast i meni lično kao guma, ali neka pravi ko kako voli. Možda neko baš voli na takav način i takav ukus. Ko želi da nema ni jednu grudvicu onda pire istrese u žičanu cediljku i kroz nju uz pomoć kašike pire dodatno protera kroz žicu.
izvor:domacirecepti.net