BIFTEK SA UMAKOM OD BRUSNICA

BIFTEK SA UMAKOM OD BRUSNICA

Da li postoji nešto mekše i ukusnije? U mom iskustvu, ne. Prvi susret sa biftekom sam imala pre nekoliko meseci i baš sam se pitala da li ću moći da jedem tako nešto. Nisam bila ljubitelj polu pečenih jela, ali tada su mi se otvorila potpuno nova vrata u pripremi mesa. Biftek sam jela srednje pečen kao i sada jer mi se još uvek u glavi nisu namestile kockice za very rare.
Po mojim saznanjima, biftek ne možete da kupite baš onako kako vi hoćete. Uglavnom prodaju ceo komad od 1 kg koji u proseku košta oko 1000 dinara. Ako to podelite na nekoliko ručkova i uzmete u obzir da jedete kvalitetno, onda se isplati. Nama barem jeste.
U svakom slučaju, ono što Mila želi da vam kaže jeste da je apsolutno zaljubljena u ovakve komade mesa i ne bi ih menjala ni za jedno prase, pile ili tele na svetu! Kombinacija mesa sa brusnicom je fantastična a rukola uvek dobro leži, tako da znate šta vam je činiti ?

Sastojci:

300-400g bifteka, isečenog na komade debljine oko 1,5 cm

2-3 kašičice senfa

1 kašika sveže krupno samlevenog bibera

nekoliko listića ruzmarina

krupna morska so

100g suvih brusnica

2kašike smeđeg šećera

1 kašika meda

1 kašičica sveže samlevenog bibera

2-3 kašike soka od limuna

10g putera

10g svežeg sitno seckanog đumbira

grančica ruzmarina

rukola

balzamsko sirće

maslinovo ulje

Priprema:

Isečene komade mesa vežite po obodu kuhinjskim koncem da biste formirali pravilan oblik koji će se zadržiti tokom pečenja. Prelijte meso sa vrlo malo maslinovog ulja pa utrljajte senf, ruzmarin i biber sa svake strane. Solite nakon ili u toku pečenja. Stavite na tanjir i ostavite sa strane. Brusnice stavite sa šećerom, medom i malo vode na srednju vatru. Kuvajte ih toliko da se brusnice potpuno skuvaju i ne budu više suve, uz stalno dodavanje po vrlo malo vode kao kada pravite rižoto. Na pola kuvanja dodajte puter, limunov sok i začine, dobro promešajte pa nastavite sa kuvanjem i dodavanjem vode. Kada je umak skoro gotov, zagrejte malo maslinovog ulja na gril ili običnom teflonskom tiganju. Za srednje pečeno pecite meso po 4-5 minuta sa obe strane. Rukolu začinite maslinovim uljem i balzamskim sirćetom pa je servirajte na tanjir. Preko stavite biftek sa skinutim koncem a preko stavite kašiku ili dve umaka od brusnica.

izvor:milinkuvar.com

Možda će vas interesovati i ovo: