Pileći gulaš sa taranom
Kupih taranu računajući da će završiti u nekoj supi ili čorbici ali sam se nešto predomislila i reših da je stavim u gulaš. Količina koju sam ja pravila je za 5 osoba, vi naravno dozirajte spram vašeg broja izjedača gulaša. Na ovaj način možete da kuvate gulaš sa bilo kojom vrstom mesa.
Sastojci:
5 pilećih bataka sa zabatkom ( uvek računak koliko osoba toliko bataka sa zabatkom )
2 veće glavice crnog luka
50 ml ulja
pola kašike suvog začina
pola kašičice soli, pola bibera
suvi peršunov list, balo belog luka u granulama
puna kašika crvene, mlevene paprike
100 gr bebi spanaća ( ne morate staviti, ja jesam jer šteta da se baci pa da iskoristim )
400 gr tarane
Priprema:
Iseckati crni luk, doliti čašu vode i ulje i staviti da se kuva.
Kada višak vode ispari malo propržiti luk pa dodati isečeno meso i naliti vode da prelije preko mesa.
Kada provri dodati crvenu papriku i začine po ukusu, nemojte preterati, lako možete dodati još posle. Ja dodajem papriku ranije kako bi se što bolje ukuvala, jer kada je dodam kasnije imam gorušicu.
Kuvati sve dok meso ne počne da se raspada, izvaditi meso, skinuti sa kostiju i vratiti. Praktikujem da bude bez kostiju, što i ne mora da se radi.
pileci gulas sa taranom
Možete da kuvate na ovaj način, a možete i da kuvate meso posebno u vodi sa začinima, izvadite meso skinete sa kostiju, procediti dobijenu čorbu i dodate je luku, a zatim i meso.
Ja dosta praktikujem ovaj drugi princip jer mi se često dešava da ne spremim veče pre ništa sutra da za kuvanje pa onda mogu i zaledjeno da stavim u lonac i dok pijem kafu ono se kuva. Posle samo udinstam luk i sve spojim zajedno. Bilo da kuvam boraniju, grašak, paprikaš, sasvim je svejedno i koja vrsta mesa je u pitanju.
Kada je meso skuvano uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje. U šerpu dodate taranu. Vode trebate da imate više nego kada je gulaš gotov. Otprilike litru ipo. Ne brinite ako imate manje dolićete.
Promešati, staviti u rernu. Spanać sam stavila kad i taranu.
Posle 20 minuta pogledati, ako fali vode doliti, videćete to pošto će tarana da nabubri i povuče višak vode, ne treba da je suvo kao kuvani pirinač već fino sočno. Dolijte i vratite još 20 minuta.
Sada bi trebalo da bude gotovo sve. Meso je već kuvano, tarana mekana i imate malo safta.
Ako vam duže stoji neposlužen tarana će vući tečnost i može da vam se stegne, ali ništa ni zato, samo dolijete malo vrele vode i promešate. Probate da li je dovoljno slano i poslužite.
Prijatno.