BIFTEK SA DŽEMOM OD CRVENOG LUKA
Da li ste već osmilili svoje praznične menije? Za mene je to omiljeni deo decembra! Retko proslavljamo Novu Godinu jer nam to ne pričinjava neko posebno zadovoljstvo, ali se uvek potrudimo oko te naše, već tradicionalne, novogodišnje večere. Dugo pričamo o tome šta će nam biti zvezda trpeze, kako ćemo sve pripremati, kakve ćemo priloge dodati, koje ćemo vino izabrati, kakav ćemo desert napraviti…
Sastojci:
500 g bifteka
sveže začinsko bilje
so, biber
puter
Džem:
2 glavice crvenog luka
100 g smeđeg šećera
so, timijan
2 kašike balzamiko sirćeta
Pire sa celerom:
2 krompira
1 čen belog luka
100 g korena celera
so, biber
1/4 kašičice muskatnog oraha
malo mleka
Priprema:
Za pripremu ovog jela, najbolje je da pogledate video. Priprema je jako jednostavna i od vas ne traži mnogo vremena. Biftek očistite od masnoća i isecite na medaljone. Na malo zagrejanog putera propržite grančice bilja pa dodajte meso koje ste prethodno zavezali kuhinjskim koncem i začinili i pržite ga po minut sa svake strane.
Izvadite meso iz tiganja i stavite ga u kese za sous vide kuvanje, zajednos a grančicama bilja. Kuvajte u sous vide aparatu na 52 stepena, 1 sat. Nakon toga, meso izvadite iz kese, prosušite ubrusom pa pržite na maalo putera po još dva minuta sa svake strane. Sačekajte 10-ak minuta pre služenja.
Za to vreme, sastojke za džem ubacite u pekaru i uključite program za džem (broj 13). Ostavite džem da se kuva. Kada je džem skuvan, izvadite ga u posudu za serviranje.
Krompir i celer oljuštite i isecite na manje komade pa ih zajedno sa lukom stavite u provrelu vodu da se kuvaju. Kada su skuvani, procedite ih i gnječilicom za krompir usitnite. Začinite i dodajte mleko pa dobro izmešajte.
Sve zajedno servirajte i uživajte!
izvor:milinkuvar.com