ARANČINI SA PRŠUTOM
Ne verujem ljudima koji ne vole pohovano i prženo, pa makar kao grešnu hranu jednom u milion godina. Za mene je pohovana hrana zapravo hrana utehe i hrana kojoj se uvek vratim kada loš dan može da popravi samo nešto ultra hrskavo ☺ Ove loptice rižota sa pršutom su fantastičan način da potrošite preostali rižoto ili da jednostavno napravite neodoljive letnje zalogaje. Stvar možete obogatiti komadićima mocarele u sredini ili sušenim paradajzom i bosiljkom.
Italijani su se lepo setili kako da rižoto stave u potpuno drugu dimenziju ukusa, pa im ja tu ništa ne bih zamerala. ☺ Nastali na Siciliji a ime su dobili jer liče na male pomorandže. Slatko, zar ne? ☺
Sastojci:
1 mera ohlađenog osnovnog rižota (recept potražite ovde)
100 g tanko sečene pršute
2 razmućena jajeta, prezle i brašno za paniranje
ulje za duboko prženje
po želji sušeni paradajz, mocarela, parmezan, bosiljak i dr.
Priprema:
Pripremite rižoto sat ili dva ranije kako bi uspeo fino da se ohladi. Možete iskoristiti i ostatke od jučerašnjeg ručka, ništa neće faliti. U toku spremanja rižota možete čak dodati razno povrće, meso ili ribu. Kada je rižoto fino hladan, dodajte seckanu pršutu i po želji začine ili sir. Nakvasite ruke pa formirajte loptice veličine koja vam se učini najoptimalnijom i odlažite ih na parče plastične folije. Napravite tako kuglice od cele količine rižota pa tek onda zagrejte ulje za duboko prženje. U tri posude odvojeno rasporedite razmućena jaja, brašno i prezle. Svaku lopticu rižota uvajajte redom u brašno, jaja pa u prezle. Pržite po nekoliko minuta sa obe strane, tek da dobiju finu boju i postanu hrskavi. Služite vruće, mada ni ohlađeni nisu za bacanje. Odlični su uz neki sos od paradajza sa gomilom bosiljka, naravno
izvor:milinkuvar.com