JEMENSKI PLAVI PATLIDŽAN SA JUNETINOM
Sastojci:
1 veći plavi patlidžan
Nadev ↓
oko 400-500 g mlevene junetine
1 crni luk
2-3 čena belog luka
biber
malo prezli
1 jaje
Za paniranje ↓
2 jajeta
prezle
brašno
ulje za prženje
Sos ↓
1 crni luk
1-2 sveža paradajza
1 sveža paprika po želji
250ml pasiranog paradajza
so, biber
mešavina jemenskih začina (kumin, kurkuma, biber, so, kardamom, kim, šafran)
maslinovo ulje
Priprema:
Plavi patlidžan isecite na ploške 1,5 cm debljine. Svaku plošku zasecite vodoravno po sredini ali ne do kraja. Za nadev izrendajte glavicu crnog luka i nekoliko čena belog luka. Pomešajte luk sa mesom, dodajte jaje, prezle i začine pa sjedinite masu. Formirajte onoliko ćufti koliko imate ploški patlidžana. U svaku plošku patlidžana stavite ćuftu pa malo pritisnite prstima.
plavi patlidžan sa junetinom
U dubljem tiganju za prženje zagrejte ulje. U tri tanjira rasporedite prezle, brašno i umućeno jaje sa malo soli. Patlidžan redom uvaljajte u brašno, jaja i prezle.
plavi patlidžan sa junetinom
Pržite na zagrejanom ulju dok ne se ne uhvati lepa korica pa ređajte na keramičku posudu. Sada, pripremite sos: propržite sitno seckanu glavicu crnog luka sa začinima na malo ulja. Dodati svež paradajz i papriku sečene na manje komade. Dobro promešati i dinstati dok povrće ne omekša. Dodati pasirani paradajz pa osaviti poklopljeno 10-15 minuta da se lepo ukrčka. Kada se lepo ukrčkalo preliti panirani plavi patlidžan i staviti u rernu na 150 stepeni da se peče oko 45 minuta. Servirati toplo!
izvor:milinkuvar.com