POSNI RIŽOTO OD BUNDEVE

POSNI RIŽOTO OD BUNDEVE

 

Sastojci:

400 g sveže bundeve, Maxi pijaca
1 čen belog luka
1 kašičica soli
2 lista lovora
2-3 kašike Premia maslinovog ekstra devičanskog ulja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
50 ml belog vina
200 g arborio pirinča
600 ml kipuće vode
1 povrtna kocka za supu
1 kašičica Premia majčine dušice
½ kašičice Premia muskatnog oraha

Tosirani listići badema, za serviranje

Priprema:

Bundevu očistite od kore pa isecite na kocke. Stavite u šerpu, dodajte lovorov list, beli luk i so pa nalijte vodom da pokrije. Kuvajte dok bundeva ne omekša a zatim ocedite višak tečnosti i ostavite sa strane.

Povrtnu kocku prelijte sa 600 ml kipuće vode i promešajte da se kocka rastvori. Na tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk sa maslinovim uljem. Kada luk omekša, dodajte belo vino i pustite da ispari. Zatim, dodajte pirinač i pržite minut-dva bez dodavanja tečnosti da pirinač postane staklast. Zatim, dodajte malo po malo povrtne supe. Smanjite jačinu i sve vreme nežno mešajte.

Negde na pola kuvanja, u tiganj dodajte izgnječenu bundevu i začine pa kuvajte uz mešanje i dodavanje supe, sve dok se zrno ne skuva. Obavezno mešajte sve vreme da bi rižoto bio kremast i fin. Na kraju začinite po vašem ukusu i poslužite uz tostirane listiće badema.

izvor:milinkuvar.com

 

 

 

Možda će vas interesovati i ovo: