Kremasti rižoto sa belim mesom, gljivama i povrćem

Kremasti rižoto sa belim mesom, gljivama i povrćem

 

Kremasti rižoto sa belim mesom, gljivama i povrćem

Odličan rižoto u kojem ćete uživati. Puno ukusa, malo začina.

Napomena: sve je u mešanju. Često mešanje je upravo ono što je potrebno da rižoto koji pripremamo bude tako kremast (ne lepljiv od pirinča, nego kremast).
Savet: opet, moje amatersko (ne)iskustvo… birajte „staklast“ pirinač. Onako, da ne izgleda belobelo, nego više kao providan da bude. Takav pirinač nikada mi ne bude lepljiv, čak i bez ispiranja, prženja i koječega…
Sastojci:
½ kg pilećeg belog mesa
2 kašike maslinovog ulja
4 dcl pirinča
1 veza mladog luka
2 srednje šargarepe
5-6 većih šampinjona
2 uvrh pune kašike putera (dakle, mera je za neotopljen)
1,5 l pripremljene kokošije supe od kocke (možda nećete sve iskoristiti, ali da imate spremno)
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
malo tvrdog sira (edamer ili sl.) za serviranje – oko 50 gr
Priprema:
1Pripremite meso – operite ga hladnom vodom i skinite komadiće masnoće i šta je već višak. Isecite meso na kocke. Pripremite i povrće, kako biste se kasnije mogli posvetiti mešanju rižota.

Dakle, mladi luk podelite na belo i zeleno. Iseckajte i jedan i drugi deo na kockice, ali neka ostane odvojeno.

2Šargarepu takodje očistite i isecite na sitne kocke. Šampinjone operite dobro, očistite (ja im ogulim površinu, većina to ne radi, nije obavezno), pa ih isecite na komade, stabljiku na 2-3 dela, kapicu na pola, pa na nekih šest delova (ako su lepi, veliki). Treba da se osete kada se zagrizu, ne treba da budu tanki komadi.

3Razmutite kocke supe u 1,5 l vode (u zavisnosti za koliko vode je kocka, zavisi i koliko ćete kocki supe iskoristiti) i prokuvajte, da dobijete supu.

4Sada krećete sa pripremom. Na maslinovom ulju, a na srednje jakoj vatri, propržite belo meso da dobije boju svih strana i da omekša. Mešajte da se ne uhvati za dno. Nakon nekih 10-tak minuta, dodajte šampinjone i mešajte. I meso i šampinjoni pustiće svoj sok. Dinstajte tako dok sva tečnost ne uvri.

5Kada je uvrla tečnost od mesa i šampinjona, dodajte beli deo mladog luka. Dodajte i šargarepu. Sve zajedno, pržite dok povrće ne omekša, mešajući i nadalje da se ne uhvati za dno.

6Kada vam se čini da je povrće omekšalo, dodajte puter (nisam imala, pa je poslužio i margarin) i mešajte dok se ne rastopi.

7Sada dodajte i pirinač. Sve zajedno malo propržite tek da i pirinač dobije malo boje (jako pazite da ne zagori, stalno mešajte i neka bude malo slabija jačina vatre).

7Počnite sa dodavanjem supice. Dodajte samo toliko da pirinač bude jedva tečan.

Mešajte često. Kada se supica ukuva u pirinač, dodajte još malo supe i ponovo mešajte i tako sve dok vam se ne čini da je pirinač kuvan.

Pirinač ne treba da bude prekuvan, ali ni tvrd. Uzmite malo i probajte. Kada ne osetite hrskavost, to je otprilike to.

Potrošićete većinu pripremljene supe, ali nemojte da rižoto bude gust, niti previše redak.

8Konačno, dodajte zeleni deo mladog luka, promešajte sve zajedno na vatri minut – dva i vaš rižoto je spreman. Poslužite ga, ako volite – a vredi, daje odličan dodatni ukus, sa narendanim sirom odozgo (edamer ili sl.). Da, poslužite ga odmah, nemojte čekati da se ohladi…

Uživajte i prijatno!

izvor:kuvajmo-blogovski.com

Možda će vas interesovati i ovo: