OSSOBUCO SA POVRĆEM
Sastojci:
500 g junećeg ossobuco-a
2-3 kašike maslinovog ulja
1 veći crni luk
1 velika šargarepa
1 paprika
1 kašičica soli (ili malo manje)
nekoliko čenova belog luka
30 g putera
1 kašika senfa
1 kašika meda
nekoliko zrna bibera
nekoliko listova lovora
nekoliko grančica sušenog origana
100 ml belog vina
1 paradajz
600 ml bistre pileće ili goveđe supe
palenta malo soli i bibera, komadić putera i nešto parmezana za prilog
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U većoj šerpi koju možete stavljati i u rernu na malo maslinovog ulja kratko propržite krupno sečen luk, šargarepu, papriku, čenove belog luka i so na jakoj vatri. Posle 3-4 minuta izvadite povrće pa u istu šerpu stavite meso da se po nekoliko minuta zapeče sa svake strane. Sada dodajte senf, puter, lovor, biber, origano i pustite da se sve lepo sjedini nekoliko minuta uz mešanje. Nalijte belo vino da fino deglazirate, pa dodajte krupno sečen paradajz, promešajte i nalijte supu. Pokrijte i stavite u rernu na 2 sata. Povremeno pogledajte da li možda treba dodati vode (supe) – krajnji proizvod je sočno meso i skroz ukuvano povrće koje će plivati u tankom sloju safta. Pripremite palentu tako što ćete jednu čašu vode, malo soli i bibera i komad putera staviti da provri, pa dodati pola čaše palente i uz stalno mešanje kuvati dva-tri minuta. Možete dodati i malo parmezana u palentu za još lepši ukus. Na tanjir servirajte palentu, pa preko povrće i saft, pa preko ossobuco. I obavezno probajte sadržaj kosti.
izvor:milinkuvar.com