PENNE SA PANCETOM U JAVOROVOM SIRUPU I PLAVIM SIROM
Sastojci:
200-250g penne testenina
100g plavog sira po želji
200g pancete sečene na komade
4 kašike javorovog sirupa
250ml neutralne pavlake za kuvanje
so, biber
maslinovo ulje za prelivanje
nekoliko grančica tušta
sveži ruzmarin po želji
Priprema:
Penne skuvajte u dosta posoljene kipuće vode. Dok se pasta kuva pripremite sos: komade slanine pržite na teflonu dok ne puste svu masnoću koju možete procediti ili ostaviti da upotpuni ukus. Kada je slanina postala hrskava prelijte je javorovim sirupom pa nastavite sa prženjem još nekoliko minuta dok se slanina ne karamelizuje i ne upije sav sok. Ulijte neutralnu pavlaku i uz povremeno mešanje kuvajte do željene gustine. Ja obično pravim sos dok se pasta kuva, što je otprilike sve ukupno oko 15 minuta. Skuvane penne pomešajte sa sosom, dobro izmešajte i nastavite da kuvate još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom i ruzmarinom. Servirajte pastu na tanjir, pospite mrvljenim plavim sirom, prelijte maslinovim uljem i pospite opranim listićima tušta. Služite odmah!
izvor:milinkuvar.com