CACIO E PEPE ŠPAGETE
Sastojci:
250 g špageta
3 litra vode + 3 kašike soli
Minimum 70 g parmezana ili još bolje pekorino sira
1 kašika sveže mlevenog bibera
Priprema:
Vodu stavite da provri pa dodajte so. Sir narendajte na sitno rende i stavite u činiju. Zatim, u kupiću vodu stavite pastu i kuvajte je onoliko koliko je navedeno na kutiji. Nakon minut dva, kutlačom izvadite malo vode u kojoj se kuva pasta i time prelijte narendani sir i promešajte. Kada je pasta već počela da se kuva, na suv teflonski tiganj stavite sveže samleveni biber i pržite minut-dva da biber pusti arome.
Zatim, u tiganj sa biberom dodajte kutlaču vode u kojoj se kuva pasta pa pustite da tečnost uvri. Tada će već i testenina biti skoro skuvana. Kada je skuvana, testeninu procedite (sačuvajte vodu) i stavite u tiganj sa biberom. Dodajte kutlaču vode od kuvanja pa dodajte i sir koji ste prelili vodom i sve dobro izmešajte. Kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje i povremeno dodavanje po malo vode sve dok ne dobijete špagete u kremastom sosu.
Na kraju začinite sa malo soli ako je potrebno i servirajte na tanjir posuto parmezanom i začinjeno sa još malo bibera.
izvor:milinkuvar.com