Svinjska rebarca i sos od suvih šljiva

Svinjska rebarca i sos od suvih šljiva: Savršena kombinacija!

Mirko Končar je kuvar iz Beograda, koji već osam godina radi u restoranima i hotelima. Još sa 13 godina je zavoleo kuvanje i znao da je to posao kojim želi da se bavi. U kuhinji voli da eksperimentiše i spaja razne ukuse, tako je i došao na ideju da ljubav prema kuvanju podeli sa drugima na instagram profilu miretova_kuhinja_ koji je napravio pre tri godine.

Sastojci

svinjska rebarca 2 kg
so 100 g
voda po potrebi

Sos od suvih šljiva:

crno vino 500 ml
šećer 150 g
suve šljive 15-20
puter 15 g
so prstohvat

Priprema

Rebarca dobro usolite sa svih strana, stavite u odgovarajući pleh tako da koske budu sa donje strane a koža sa gornje, sipajte oko 400 ml vode, prekrijte pleh aluminijumskom folijom ili drugim odgovarajućim plehom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 2 sata.

Nakon toga meso pažljivo okrenite na drugu stranu, prekrijte pleh i pecite još 30 minuta. Na kraju kako biste dobili najhrskaviju koricu meso izvadite iz rerne, skinite foliju, kašikom prelivajte kožuru sokom od mesa koje je u plehu i vratite da se peče još 30 minuta, uz povremeno prelivanje korice sokom od pečenja.

Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30-45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.

Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadića šljive. Rebarca ostavite da se malo prohlade kako biste ih lakše sekli, najbolje da ih spremite dan ranije.

Rebarca isecite na parčad željene veličine, servirajte na tanjir, prelijte sosom i uživajte.

Možda će vas interesovati i ovo: