Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama
Foto: youtube printscreen

Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama

Jednostavno jelo koje svako može da napravi, a može da vam posluži i kao glavno jelo, ali i kao predjelo. Umesto šampinjona možete koristiti i neke druge pečurke (na pr. bukovače). Palačinke napravite po klasičnom receptu koji i inače koristite.

Recept za zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama u rerni

Sastojci:

za palačinke:
125 g brašna,
1 jaje,
3 dl mleka,
2 kašike ulja
malo soli

za fil:
25 g maslaca,
250 g šampinjona,
250 g pilećeg filea,
3 kašike svežeg peršuna
glavica crnog luka

za bešamel:
25 g maslaca,
2 kašike brašna,
4,5 dl mleka,
1,5 dl pavlake za kuvanje,
biber
25 g tvrdog sira

Priprema:

Brašno i so prosejte u posudu i dodajte umućeno jaje. Sipajte 1,5 dl mleka i promešajte da se rastvore grudvice, dodajte ostatak mleka, promešajte i ostavite sa strane.

Na rastopljenom maslacu, na laganoj temperaturi, propržite sitno iseckan crni luk, oko pet minuta. Dodajte iseckane pečurke i nastavite da pržite dok ne omekšaju.

Stavite zatim u drugu posudu i dodajte skuvanu i iseckanu piletinu i peršun.

Napravite bešamel. U posudi u kojoj ste pržili luk otopite maslac. Dodajte brašno i propržite ga kratko. Sipajte mleko i uz neprestano mešanje kuvajte pet minuta na umerenoj temperaturi. Pola bešamela sipajte u posudu sa piletinom i pečurkama, pa začinite solju i biberom. Ostatak sosa vratite na ringlu i dodajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite.

U smesu za palačinke dodajte dve kašike ulja i ispecite ih u tiganju. Svaku palačinku filujte mesom i pečurkama, pa ih urolajte. Dno posude gde će se peći premažite bešamelom. Poređajte palačinke i prelijte preko njih ostatak bešamela. Pospite narendanim sirom i zapecite u zagrejanoj rerni da dobiju lepu smeđu boju.

Možda će vas interesovati i ovo: