Piletina sa mlincima – recept za savršen nedeljni ručak
Mlinci se najčešće koriste uz piletinu ili ćuretinu, mogu se kupiti gotovi, a mogu se i napraviti kod kuće. U nastavku vam donosimo recept za piletinu sa mlincima, kao i recept kako da sami napravite mlince.
Recept za piletinu sa mlincima
Sastojci:
– oko 600 gr mlinaca
– 500 gr pilećeg belog mesa (filea)
– malo ulja i maslaca
– 3 dl kisele pavlake
– malo soli, bibera i vegete
– 150 gr gaude
– malo supe
Priprema:
Iseckajte piletinu i propržite. Izvadite meso, u ulje dodajte pavlaku i napravite sos koji ćete začiniti sa malo soli, bibera i suvog začina, i malo vode.
Mlince izlomiti, ubaciti u sud i preliti toplom supom, da malo omekšaju i ocedite višak supe. Nakon par minuta ih ocedite.
Podmažite posudu u kojoj ćete ih spremati, na dno stavite pola mlinaca, pa piletinu, pa polovinu preliva od pavlake.
Stavite ostatak mlinaca, pa prelijte pavlakom, narenadjte malo sira i stavite u rernu na 200 stepeni bez ventilatora, 30 minuta, dok sir ne porumeni.
Napravite domaće mlince
Ukoliko želite sami da napravite mlince, potrebno je sledeće:
– 500 g mekog brašna (može pola meko, pola oštro)
– 2 cela jaja
– 200 ml mlake vode
Priprema:
Od sastojaka zamesite testo, ostavite ga da odmori pola sata.
Testo podelite na tri dela da vam bude lakše, jer smesa je za više osoba. Svaki razvaljte i isecite, piše Coolinarika.
Poslažite na pleh i pecite na 180 do 200 stepeni dok lepo porumene.