Pancerote – originalan recept za ovo savršeno italijansko pecivo
Pancerote su popularno italijansko jelo koje se sastoji od pečenog ili prženog mekog i laganog testa bogato punjenog nadevom po želji. U osnovi, reč je o debljoj preklopljenoj verziji pice, koja se puni različitim sastojcima – najčešće sirom, šunkom i paradajz sosom, mada postoje i varijante sa mesom, povrćem i drugim namirnicama koje vam se dopadaju.
Mi vam ovom prilikom donosimo recept za klasične pancerote sa šunkom i sirom:
Recept za Pancerote
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
200 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja
Za punjenje:
200 g sira (trapist, edamer...)
100 g šunke (naravno, možete staviti i kulen, suvi vrat...)
1 konzerva pelata ili paradajz sosa
So i biber po ukusu
origano, bosiljak (po želji)
Priprema:
U maloj posudi pomešajte kvasac sa šećerom i malo mlake vode, pa pustite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.
U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak mlake vode. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili vode.
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat.
Propržite pelat ili paradajz sos na laganoj vatri, dodajte so i biber po ukusu, kao i origano ili bosiljak, ukoliko želite.
Mocarelu i šunku iseckajte na kockice.
Kada je testo naraslo, podelite ga na manje loptice (oko 8-10 komada), pa svaku lopticu rasklagijajte na tanke krugove. Na polovinu svakog kruga stavite malo paradajz sosa, te komade mocarele i šunke.
Preklopite drugom polovinom testa preko punjenja i pritisnite ivice rukom ili viljuškom da se dobro zatvore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Pancerote možete servirati tople, uz jogurt ili neki drugi mlečni proizvod kao užinu, ili kao glavno jelo uz neku osvežavajuću salatu. Uživajte u ovom ukusnom i slasnom domaćem pecivu!