Svinjska kolenica sa krompirom u rerni: Napravite specijalitet kuće kao šef kuhinje
Pravi domaćinski ručak, savršen za svaku priliku! Veoma jednostavno za napraviti jer će rerna obaviti najveći deo posla, a kolenice će biti prste da poližeš. Umesto kolenice na ovaj način možete praviti i svinjsku butkicu koja ima nešto više mesa na sebi.
Recept za zapečenu svinjsku kolenicu
Sastojci
Svinjska kolenica oko 1,5 kg
Krompir 1 kg
Crni luk 2 glavice
Beli luk 4 čena
Šargarepa 2
Maslinovo ulje 2 kašike
Mlevena crvena paprika 1 kašika
Suvi začin 1 kašika
So i biber po ukusu
Senf 1 kašika
Med 1 kašika
Sirće 1 kašika
Timijan 1 kašika
Ruzmarin 1 kašika
Pivo ili bujon 200 ml
Priprema
Svinjsku kolenicu dobro operite i osušite. U posudi pomešajte senf, med, sirće, mlevenu crvenu papriku, so, biber, timijan i ruzmarin. Ovom marinadom dobro premažite kolenicu sa svih strana. Ostavite kolenicu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći, kako bi upila sve začine.
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Beli luk oljuštite i ostavite čenove cele.
U velikoj posudi za pečenje rasporedite krompir, crni luk, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte suvi začin. Dobro promešajte. Na povrće stavite mariniranu svinjsku kolenicu. Prelijte sve pivom ili bujonom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.
Nakon 2 sata, skinite foliju i pecite još 30-45 minuta na 200°C, dok kolenica ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i dok krompir ne postane hrskav. Izvadite kolenicu iz rerne i ostavite je da odmori 10-ak minuta pre sečenja.
Poslužite kolenicu sa pečenim krompirom i povrćem.