Pita od mlevenog mesa sa pire krompirom ("Pastirska pita")
Ništa nas ne može zagrejati kao ova pita sa filom od mlevene junetine i pire krompira, koju na zapadu zovu još i Pastirska pita. Po želji u fil od mesa dodajte šargarepu, papriku ili grašak, a ako ste ljubitelj možete dodati i šampinjone ili neke pečurke jačeg ukusa.
Sastojci
Mesno punjenje
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
650 mlevene junetine
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašika oštrog brašna
150 ml crnog vina
1 kašičica sušenog timijana (majčine dušice)
400 ml junećeg bujona
½ kašičice Worcestershire sosa
so, biber
Pire krompir
900 g krompira, isečenog na kockice
100 g maslaca
120 ml mleka
Priprema
Mesno punjenje
Zagrejte pola ulja u velikom tiganju. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.
Na crni luk staviti mlevenu junetinu i pržite dok ne porumeni. Umešajte koncentrat paradajza i kuvajte 1 minut. Dodajte brašno i timijan i kuvajte još minut, a zatim dodajte crno vino.
Začinite po ukusu i dodajte Vusteršir sos. Zalijte bujonom i dinstajte 45 minuta ili dok mleveno meso ne omekša i smesa se zgusne.
Pire krompir
Dok se meso dinsta, stavite krompir u šerpu sa slanom vodom i ostavite da provri. Smanjite toplotu i kuvajte 15ak minuta ili dok ne omekša. Ocedite i vratite krompir u šerpu.
Dobro izgnječite, pa dodajte puter i mleko. Promešajte da dobijete glatki krompir pire. Začinite po želji solju i biberom.
Sastavite pitu
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na dno keramičke posude za pečenje rasporedite pečeni fil sa mesom. Na meso rasporedite pire krompir i poravnajte površinu. Stavite u rernu 10 minuta ili dok ne porumeni.
Poslužite odmah uz salatu po izboru.