Pita od mlevenog mesa sa pire krompirom ("Pastirska pita")

Pita od mlevenog mesa sa pire krompirom ("Pastirska pita")

Ništa nas ne može zagrejati kao ova pita sa filom od mlevene junetine i pire krompira, koju na zapadu zovu još i Pastirska pita. Po želji u fil od mesa dodajte šargarepu, papriku ili grašak, a ako ste ljubitelj možete dodati i šampinjone ili neke pečurke jačeg ukusa.

Sastojci

Mesno punjenje
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
650 mlevene junetine
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašika oštrog brašna
150 ml crnog vina
1 kašičica sušenog timijana (majčine dušice)
400 ml junećeg bujona
½ kašičice Worcestershire sosa
so, biber

Pire krompir
900 g krompira, isečenog na kockice
100 g maslaca
120 ml mleka

Priprema

Mesno punjenje
Zagrejte pola ulja u velikom tiganju. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.

Na crni luk staviti mlevenu junetinu i pržite dok ne porumeni. Umešajte koncentrat paradajza i kuvajte 1 minut. Dodajte brašno i timijan i kuvajte još minut, a zatim dodajte crno vino.

Začinite po ukusu i dodajte Vusteršir sos. Zalijte bujonom i dinstajte 45 minuta ili dok mleveno meso ne omekša i smesa se zgusne.

Pire krompir
Dok se meso dinsta, stavite krompir u šerpu sa slanom vodom i ostavite da provri. Smanjite toplotu i kuvajte 15ak minuta ili dok ne omekša. Ocedite i vratite krompir u šerpu.

Dobro izgnječite, pa dodajte puter i mleko. Promešajte da dobijete glatki krompir pire. Začinite po želji solju i biberom.

Sastavite pitu
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na dno keramičke posude za pečenje rasporedite pečeni fil sa mesom. Na meso rasporedite pire krompir i poravnajte površinu. Stavite u rernu 10 minuta ili dok ne porumeni.

Poslužite odmah uz salatu po izboru.

Možda će vas interesovati i ovo: