Recept za pasulj prebranac: Domaće jelo za dušu
Pasulj se kod nas kuva veoma često i u raznim prilikama. Ova namirnica othranila je generacije, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.
Donosimo vam recept za prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu. Ovo jelo ćete moći jesti i toplo i hladno, bez razlike .
Recept za pasulj prebranac
Sastojci
Beli pasulj 500 g
Crni luk 2 glavice
Beli luk 2-3 čena
Šargarepa 2 komada
Crvena paprika 1
Zelena paprika 1
Paradajz 2 (ili 200 ml paradajz soka)
Lovorov list 2
Aleva paprika 1 kašičica
So i biber po ukusu
Ulje 100 ml
Brašno 1 kašika
Priprema
Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan, pasulj ocedite i stavite u šerpu sa svežom vodom. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Ocedite pasulj i ostavite ga sa strane.
Crni luk sitno iseckajte, a šargarepu, papriku i paradajz iseckajte na kockice. U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, pa nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz (ili paradajz sok) i kuvajte još nekoliko minuta. U velikoj posudi pomešajte kuvani pasulj i proprženo povrće. Dodajte lovorov list, alevu papriku, so i biber po ukusu. Dobro promešajte. Prebacite smesu u podmazan pleh za pečenje. Ako želite gušći prebranac, možete posuti smesu sa malo brašna pre pečenja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok prebranac ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Poslužite prebranac topao, uz svež hleb ili salatu po želji. Uživajte u svom domaćem prebrancu!